Μήνυμα Πριγκόζιν σε Πούτιν: Καλά τα… καταφέραμε, κάναμε τον ουκρανικό στρατό έναν από τους ισχυρότερους του κόσμου – Είχαν 500 τανκς, τώρα 5.000 [video]

FILE PHOTO: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της μισθοφορικής Wagner,. Screenshot via YouTube@TheSun/




Ο αδυσώπητος πόλεμος ανάμεσα στον αρχηγό της μισθοφορικής Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν και την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων – και πιο συγκεκριμένα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού- μοιάζει να κορυφώνεται.

Πριν δυο μέρες ο Πούτιν αποφάσισε ότι όλοι οι “εθελοντές” – δηλαδή, οι μισθοφορικές οργανώσεις – που πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων εισβολέων στην Ουκρανία, θα πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας.

Η κίνηση δικαιολογήθηκε από τον Πούτιν ως αναγκαία προσπάθεια για να αποκτήσουν όλοι οι αιμοσταγείς δολοφόνοι που έχουν στρατολογηθεί ως μισθοφόροι να αποκτήσουν “νόμιμο καθεστώς”.

Όπως έγινε γνωστό, η προθεσμία για την σύναψη συμβολαίων με το ρωσικό κράτος λήγει την 1η Ιουλίου. Πολλοί, λέει η Μόσχα, ήδη έχουν συμφωνήσει.

Όχι όμως και ο Πριγκόζιν ο οποίος αρνείται να τεθεί υπό τις εντολές και τον έλεγχο του Σοϊγκού. Θα ήταν σαν να καταθέτει τα όπλα απέναντι στον ορκισμένο εχθρό του στην πάλη εξουσίας, σαν να παραιτείται από την πολύμηνη προσπάθειά του να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εισβολή στην Ουκρανία και να εξασφαλίσει “σπουδαίες μετοχές” για την επόμενη μέρα.

Ο Πριγκόζιν, βαθιά βουτηγμένος στην κουλτούρα δολοπλοκιών και συνωμοσιών του Κρεμλίνου, ξέρει πως τα συμβόλαια των μισθοφόρων με το υπουργείο Άμυνας γίνονται όχι για “νομιμοποίησή” τους, αλλά για τον απόλυτο έλεγχο τους, αν όχι την εξάρθρωσή τους. Ειδικά της Wagner που έχει απολύτως αυτονομηθεί και συνιστά πλέον απειλή για τη Μόσχα. Και σήμερα κι αύριο…

Ετσι, ο Πριγκόζιν, συνεχίζοντας να παίζει το προσωπικό του παιχνίδι κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Μόσχας, επενδύοντας μάλιστα στην αποτυχία της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα, προχώρησε σε δηλώσεις που αδειάζουν απολύτως όχι μόνο το υπουργείο Άμυνας αλλά εμέσως και τον ίδιο τον Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν εν ολίγοις λέει πως η ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα το μόνο που κατάφερε είναι να εξοπλιστεί, να ισχυροποιηθει και να αποκτήσει πανίσχυρους συμμάχους η Ουκρανία….

Είπε χαρακτηριστικά:

Η ειδική επιχείρηση [δηλαδή, η ρωσική εισβολή] είχε στόχο να φέρει την Ουκρανία στη δική μας πλευρά. Αν θέλαμε να το κάνουμε έπρεπε να αλλάξουμε την ουκρανική ηγεσία.  Τί έπρεπε να κάνουμε; Έπρεπε να “φιλήσουμε τον κ@@λο των ανθρώπων”… Εμείς το κάναμε με άξεστο τρόπο. Πατήσαμε με τις μπότες μας σε όλα τα εδάφη [της Ουκρανίας] ψάχνοντας για ναζί. Κι όσο ψάχναμε για ναζί, καταστρέψαμε ό,τι και όποιον μπορούσαμε, πλησιάσαμε στο Κίεβο, αποτύχαμε κι αποχωρήσαμε. Κάναμε την Ουκρανία γνωστή σε όλον τον κόσμο. 

“Όσον αφορά την αποστρατιωτικοποίηση” της Ουκρανίας που ήταν στόχος υποτίθεται της ρωσικής εισβολής, ο Πριγκόζιν γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικός και σκληρός:

“Είχαν 500 τανκς στην αρχή [του πολέμου] και τώρα έχουν 5.000. Είχαν 20.000 άνδρες για να πολεμήσουν. Τώρα έχουν 400.000. Οπότε, πώς τους αποστρατιωτικοποιήσαμε; Αντίθετα, τους στρατιωτικοποιήσαμε τους Ουκρανούς. Ο Ουκρανικός στρατός είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στρατούς σήμερα”.

«Η Wagner δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τον Σόιγκου», είπε ο Πριγκόζιν επικρίνοντας τον Ρώσο υπουργό Άμυνας  για την αποτυχία «να διαχειριστεί σωστά τους στρατιωτικούς σχηματισμούς».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πούτιν είπε:  «Όταν αρχίσαμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον πόλεμο, κανείς δεν είπε ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνάψουμε συμφωνίες με το Υπουργείο Άμυνας», είπε σε μια σπάνια άμεση επίπληξη του προέδρου.

«Κανένας από τους μαχητές της Wagner δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει ξανά το μονοπάτι της ντροπής. Και έτσι κανείς δεν θα υπογράψει συμβόλαια», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα βρει έναν «συμβιβασμό» για την Waner.

Η κόντρα μεταξύ του Πριγκόζιν και του στρατού έφτασε σε νέα ύψη αυτόν τον μήνα όταν ένας Ρώσος διοικητής κατηγόρησε την Wagner ότι απήγαγε και βασάνιζε τους στρατιώτες του .

Η παρέμβαση του Πούτιν θεωρείται μεγάλη ώθηση για τον Σόιγκου, έναν μακροχρόνιο σύμμαχό του που έχει αντιμετωπίσει πολιτική πίεση για τις παραπαίουσες προσπάθειες της Μόσχας στην Ουκρανία . Θέτει επίσης τον Πριγκόζιν στην πιο επισφαλή θέση του από την έναρξη της εισβολής.

Ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι κβαντικός: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, «δούρειο ίππο» της Κίνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: