Μέτωπο Ιταλίας και Ελλάδας κατά της νέας πρότασης ΕΕ για το μεταναστευτικό: Προωθείται κεφαλική αποζημίωση 20.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που δεν μετεγκαθίσταται…

A Spanish Sea Rescue Unit’s ship with about 60 migrants onboard and their boat (R), after they were rescued five miles off island’s coast, arrive to the Los Cristianos port in Tenerife island, Canary Islands, Spain, 08 June 2023. Spanish authorities rescued some 121 migrants on board of two boats off Canary Islands coast in the last hours. EPA/RAMON DE LA ROCHA




Δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα, αρνήθηκαν σήμερα να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

«Έχουμε πρόβλημα να στηρίξουμε αυτό το κείμενο», είπε ο Ιταλός υπουργός Ματέο Πιαντεντόζι.

Η πρόταση συμβιβασμού που υποβλήθηκε από τη Σουηδία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει υποχρεωτική, αλλά «ευέλικτη», ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να υποδεχθούν έναν ορισμένο αριθμό αιτούντων άσυλο που φθάνουν σε μια χώρα της ΕΕ που δέχεται μεταναστευτική πίεση («μετεγκαταστάσεις»), ή διαφορετικά να παράσχουν οικονομική συμβολή σ’ αυτή τη χώρα.

 Οι διαφωνίες και τα στρατόπεδα 

Πρόκειται για απόπειρα να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες πρώτης άφιξης, οι οποίες υποστηρίζουν την αυτόματη μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες του συνασπισμού, και κράτη όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία, που αρνούνται να τους επιβληθεί να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο.

Οι συνομιλίες αφορούν ένα οικονομικό αντάλλαγμα της τάξης των 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο που δεν μετεγκαθίσταται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

  • Η Ιταλία ζητά οι μετανάστες στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο να επιτρέπεται να σταλούν πίσω στις «ασφαλείς» χώρες διέλευσής τους, ακόμη και αν δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο δεσμό στη χώρα αυτή. Η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτήν την ιδέα.

Η Ελλάδα τάχθηκε επίσης κατά. «Όπως και η Ιταλία, δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως», είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκης. «Είμαστε απογοητευμένοι γιατί οι ανησυχίες μας δεν ελήφθησαν υπόψη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο θέμα των χωρών διέλευσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια άλλη μεσογειακή χώρα, η Μάλτα, ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία επί της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσίασε η Σουηδία, η χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

  • Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία αρνήθηκαν επίσης να στηρίξουν την πρόταση. Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν η Δανία και η Λετονία.

Η μία από τις προτάσεις που υπέβαλε η Σουηδία προβλέπει την υποχρεωτική αλλά «ευέλικτη» ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις χώρες υποδοχής των μεταναστών. Οι χώρες μέλη θα υποχρεώνονταν έτσι να δεχτούν έναν ορισμένο αριθμό αιτούντων άσυλο (μετεγκατάσταση) από τους ανθρώπους που φτάνουν σε χώρα της ΕΕ η οποία υφίσταται μεταναστευτική πίεση. Διαφορετικά θα πρέπει να της παράσχουν οικονομική συμβολή.

Το δεύτερο κείμενο που εξετάζουν οι υπουργοί υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή στα σύνορα μια επιταχυμένη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για ορισμένους μετανάστες που προδήλως δεν μπορούν να επιλεγούν για να τύχουν τέτοιας προστασίας, επειδή έρχονται από χώρα που θεωρείται «ασφαλής». Και αυτό με στόχο να διευκολύνεται η επιστροφή τους σ’ αυτή.

Η έγκριση των προτάσεων γίνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, που σημαίνει ότι απαιτείται η θετική ψήφος των 15 από τις 27 χώρες οι οποίες συνολικά να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Για αυτό η υποστήριξη των μεσογειακών χωρών και ιδίως της Ιταλίας θεωρείται κρίσιμης σημασίας.

Κρίσιμη η στάση της Ιταλίας

Η απόσπαση της υποστήριξης της Ιταλίας θεωρείται κρίσιμη επειδή είναι μία από τις χώρες που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο. Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι έχει καταστήσει τον περιορισμό της μετανάστευσης βασικό στοιχείο της «σκληρής δεξιάς πλατφόρμας της», σημειώνει .

«Πολιτικά, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε χωρίς την Ιταλία», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις συνομιλίες. «Είναι η χώρα της ΕΕ που συμβολίζει τη μετανάστευση».

Ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ ήταν εξίσου ωμός: «Ένα σύμφωνο μετανάστευσης άνευ Ιταλίας δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο». Αλλά ένα σύμφωνο à l’Italienne θα απομακρύνει όλους τους άλλους από μια συμφωνία. Η Μελόνι πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά ότι χρειάζεται συμμάχους πέρα ​​από τους παραδοσιακούς φίλους της, αν θέλει αυτό να λειτουργήσει».

Με πληροφορίες από AFP μεσω ΑΠΕ – ΜΠΕ και Politico

Αλληλεγγύη και ευθύνη στο μεταναστευτικό ζητεί ο Σολτς: Η Ιταλία, η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση με τις αυξημένες ροές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: