Μετά το ναυάγιο με τους μετανάστες: Η αμαρτωλή Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Frontex απειλεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα…

FILE PHOTO: ;Αποψη του κτιρίου της Frontex στη Βαρσοβία EPA, JAKUB KAMINSKI




Ανυπόγραφο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Sud Ouest ουσιαστικά επανέρχεται σε όσα παρουσίασε ανταπόκριση των Philippe Jacqué (Βρυξέλλες), Julia Pascual και Marina Rafenberg (Αθήνα) το περασμένο Σάββατο στη Le Monde.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εξετάζει να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μετά την πολεμική γύρω από τη βύθιση ενός σκάφους στο οποίο φέρεται να έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 700 άνθρωποι.

 Κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, στις 20 και 21 Ιουνίου, υπήρξε αναφορά στις πολυάριθμες κατηγορίες για επαναπροώθηση μεταναστών, αλλά και στην αδράνεια της Αθήνας. Αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας που δέχθηκε έντονες επικρίσεις ωθεί την Frontex να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων της στη χώρα.

Το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους, στο οποίο η στάση της ελληνικής Ακτοφυλακής τέθηκε υπό αμφισβήτηση, έδωσε το έναυσμα για μια αναφορά σοβαρού περιστατικού στο εσωτερικό της Frontex. Το αεροπλάνο της Υπηρεσίας είχε εντοπίσει το σκάφος σε κατάσταση κινδύνου και είχε διαβιβάσει την αναφορά στην ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με αυτή, το αλιευτικό βυθίστηκε πολύ ξαφνικά, αφού η μηχανή του σταμάτησε στη 1:40 π.μ. Όμως, αρκετές μαρτυρίες επιζώντων την κατηγορούν ότι προκάλεσε το ναυάγιο, προσπαθώντας να ρυμουλκήσει το σκάφος έξω από την ελληνική ζώνη επέμβασης.

Η επιχείρηση διάσωσης φέρεται να ξεκίνησε μόνο όταν το σκάφος ανατράπηκε, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ελληνικού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων της FrontexJonas Grimheden, υπενθύμισε ορισμένα προηγούμενα και συγκεκριμένα τις επιβεβαιωμένες επιχειρήσεις επαναπροώθησης μεταναστών, τις οποίες η Ελλάδα συνεχίζει να απορρίπτει. Η Αθήνα καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για γεγονότα που χρονολογούνται από το 2014: ένα πλοιάριο με 28 άτομα είχε βυθιστεί ενώ ρυμουλκούνταν από την ελληνική Ακτοφυλακή προς την κατεύθυνση των τουρκικών υδάτων.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα μεταφέρονται αυτούσιο απόσπασμα από τη Le Monde ότι  πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, επέμειναν τα μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ της Υπηρεσίας και της Ελλάδας να επιλυθούν πολύ γρήγορα και διεξοδικά. Η απειλή της Frontex ασκεί πίεση στις ελληνικές αρχές. Όπως σημειώνεται, διπλωματική πηγή εκμυστηρεύθηκε στη Le Monde ότι “κανείς δεν θέλει να επιβαρύνει τους Έλληνες. Είμαστε ακόμα σε μια λογική στην Ευρώπη όπου η πλειοψηφία των κρατών θεωρεί ότι η Ελλάδα κάνει τη δουλειά».

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου κατά το οποίο η Frontex θα επιβεβαιώσει την απόφασή της ή όχι- καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Sud Ouest Naufrage de migrantslagence européenne Frontex menace de suspendre ses activités en Grèce

Στις πληροφορίες της Le Monde παραπέμπει και άρθρο με υπογραφή Gaël Cogné και τίτλο “Μετανάστες: η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Frontex ανησυχεί για τις δολοπλοκίες της Ελλάδας” στην ενημερωτική ιστοσελίδα Mer et Marine επισημαίνοντας και τη δέκατη ετήσια έκθεσή για το 2022, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, από το συμβουλευτικό φόρουμ της Frontex για τα θεμελιώδη δικαιώματα, η οποία σημειώνει «ισχυρισμούς για παραβιάσεις του δικαιώματος αίτησης ασύλου και της αρχής της μη επαναπροώθησης», ιδίως στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Το άρθρο ανασυνθέτει το χρονικό του ναυαγίου με τους μετανάστες στα ανοικτά της Πύλου τονίζοντας ότι οι συνθήκες της βύθισης παραμένουν αδιευκρίνιστες, με πολυάριθμες αντιφάσεις ανάμεσα στις μαρτυρίες και τις δηλώσεις των διάφορων πρωταγωνιστών.

Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του ναυαγίου. Η Frontex από την πλευρά της θα εξετάσει τα γεγονότα που συνέβησαν συντάσσοντας μια «έκθεση σοβαρού ατυχήματος», η οποία δεν αποτελεί έρευνα, αλλά θα συγκεντρώσει τα διαθέσιμα στοιχεία. Αεροσκάφος της Frontex που απεστάλη στις 13 Ιουνίου το πρωί είχε αναφέρει στις ελληνικές αρχές ότι το σκάφος ήταν υπερπλήρες και έπλεε με χαμηλή ταχύτητα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού, η Υπηρεσία επικρίθηκε για την έλλειψη ανταπόκρισής της, συνεχίζει το άρθρο παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις επικεφαλής ΜΚΟ.

Πάντως, αυτό το ναυάγιο δεν επηρέασε τη δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 στην Ελλάδα. Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 25 Ιουνίου επιβεβαίωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία, αφού το κόμμα του συγκέντρωσε πάνω από το 40% των ψήφων στην ελληνική Βουλή -σχολιάζει το άρθρο καταλήγοντας

ΠΗΓΗ: Mer et Marine – Migrantslagence européenne Frontex sinquiète des agissements de la Grèce

Η καύση του Κορανίου τινάζει στον αέρα την ένταξη της Σουηδίας: Έξω φρενών ο Ταγίπ Ερντογάν, το Μαρόκο ανακαλεί τον πρεσβευτή του επ’ αόριστον (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: