Λεονταρισμοί Πούτιν μετά τον πανικό: Αφεση αμαρτιών στους στρατιώτες της Wagner, «κρεμάλα» για τον Πριγκοζίν

Στιγμιότυπο από το video του διαγγέλματος μέσω Sky News




Λίγα 24ωρα μετά την -αποτυχημένη- ένοπλη ανταρσία της Wagner, o Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε προς το έθνος, ευχαρίστησε τους Ρώσους πολίτες για τον «πατριωτισμό», την αντοχή και την ενότητά τους, υποσχέθηκε να στείλει στη δικαιοσύνη όσους διοργάνωσαν το παρ ολίγον πραξικόπημα, αλλά έδωσε «άφεση αμαρτιών» στους στρατιώτες της μισθοφορικής οργάνωσης παραχωρώντας τους τη δυνατότητα είτε να καταφύγουν στην Ουκρανία είτε να προσέλθουν στις τάξεις του τακτικού ρωσικού στρατού.

«Αυτή η αλληλεγγύη των πολιτών έδειξε ότι κάθε εκβιασμός (…) είναι καταδικασμένος να αποτύχει», δήλωσε κατά την ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους μαχητές και τους διοικητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ που απέτρεψαν την αιματοχυσία.

Δήλωσε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα τους επιτρέψει να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία αν το επιθυμούν ή να ενταχθούν στις τάξεις του ρωσικού στρατού υπογράφοντας συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή απλά να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Ο Πούτιν δεν κατονόμασε τον αρχηγό της Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε της ανταρσίας.

Υποσχέθηκε όμως ότι όσοι ενεπλάκησαν στη διοργάνωση της εγκληματικής δραστηριότητας θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Κατηγόρησε πάντως τον αρχηγό της παραστρατιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, λέγοντας ότι «πρόδωσε τη χώρα του και τον λαό της», ενώ «έλεγε ψέματα» στους άντρες του.

«Η συντριπτική πλειονότητα των μαχητών και των διοικητών της οργάνωσης Βάγκνερ είναι επίσης Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στον λαό τους και στο κράτος. Το έχουν αποδείξει με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης», είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι έδωσε εντολή «να αποφευχθεί η αιματοχυσία που ήθελαν να πετύχουν η Ουκρανία και οι Δυτικοί».

«Ήδη από την αρχή των γεγονότων, ελήφθησαν μέτρα βάσει των άμεσων οδηγιών μου ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη αιματοχυσία», είπε ο Πούτιν καταγγέλλοντας τη Δύση και την Ουκρανία ότι ήθελαν «μια τέτοια αδελφοκτόνα έκβαση».

«Η Ουκρανία και η Δύση ήθελαν οι Ρώσοι να σκοτωθούν μεταξύ τους», υποστήριξε, κινούμενος στο γνωστό πλαίσιο της ρωσικής προπαγάνδας.

 

Ο Πριγκοζίν «απολογείται» από το λαγούμι του: Η επέλαση στη Μόσχα δεν έγινε για να ανατρέψουμε τον Πούτιν

 

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα – παρωδία με δύο βασικούς στόχους προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγα 24ωρα μετά την ανταρσία της Wagner:

Ο πρώτος στόχος ήταν να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Ρωσίας ότι όλα βαίνουν

Και ο δεύτερος να προσφέρει στους στασιαστές – μαχητές της Wagner είτε την επιλογή του καταφυγίου στη Λευκορωσία είτε της επανακατάταξης στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

Μερικές από τις πρώτες επισημάνσεις του:

«Η ανταρσία θα είχε ούτως ή άλλως κατασταλεί και οι διοργανωτές της συνειδητοποίησαν ότι οι ενέργειές τους ήταν εγκληματικές».

«Ευχαριστώ τους διοικητές και τους στρατιώτες της Wagner που απέφυγαν την αιματοχυσία.

 

⚡️ Everyone was united and united by the main thing – responsibility for the fate of society — Putin pic.twitter.com/742UD1BBGy

— War Monitor (@WarMonitors) June 26, 2023
«Υπόσχομαι σε όσα μέλη της Wagner θέλουν να πάνε στη Λευκορωσία ότι θα τηρήσω την υπόσχεσή μου».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι εκείνοι που οργάνωσαν την «ανταρσία » ήθελαν η Ρωσία να χάσει «και η κοινωνία μας να πνιγεί στο αίμα, αλλά δεν υπολόγισαν σωστά».

Συνέχισε ευχαριστώντας όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας «που έμειναν πιστές στον όρκο τους» καθώς και τους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους.

Πρόσθεσε ότι έγιναν βήματα για να αποφευχθεί η μεγάλη αιματοχυσία, «αλλά χρειάστηκε χρόνος».

«Ευχαριστώ τους στρατιώτες και τους διοικητές της Wagner που δεν χύθηκε αίμα, μπορείτε τώρα να υπογράψετε σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας ή να μετακομίσετε στη Λευκορωσία», είπε.

Περισσότερα σε λίγο

Ο Πριγκοζίν «απολογείται» από το λαγούμι του: Η επέλαση στη Μόσχα δεν έγινε για να ανατρέψουμε τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: