Κρύβονται πίσω από τη «νομιμοφροσύνη» για να δικαιολογήσουν την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή στη Γερμανία: Τον «θάψατε» και ησυχάσατε; Κοιμάστε τις νύχτες;

FILE PHOTO: Με το σήμα της νίκης και φωνάζοντας το σύνθημα «Λευτεριά στο Κουρδιστάν» εξήλθε του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Κενάν Αγιάς. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Όπως ο διάβολος το λιβάνι αποφεύγεται κάθε συζήτηση για τον Κούρδο Κενάν Αγιάς που εκδόθηκε στη Γερμανία την 2α Ιουνίου 2023.

Έτσι και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνήλθε την προηγούμενη Δευτέρα για να συζητήσει γενικώς περί της κατάστασης των Κεντρικών Φυλακών και, παρεμπιπτόντως, για τις συνθήκες κράτησης του Κενάν, ο οποίος πια βρίσκεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας (για τρομοκράτες) του Αμβούργου.

Ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών μας είπε ότι «έπαιζε σκάκι με τους συγκρατούμενούς του», η Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έβγαλε άχνα, οι βουλευτές (πλην του Γ. Κουκουμά) χώνεψαν και συμφώνησαν με όσα εξέφρασαν οι… αρμόδιοι. Και η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει μια πολιτική κουβέντα τόσο για την κράτηση όσο και την έκδοση του Κενάν Αγιάς.

Χωρίς να συζητηθεί η αντιμετώπιση των Κούρδων αγωνιστών από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Κυπριακή Δημοκρατία ασφαλώς. Λες και θα συζητούσαν για ένα θάνατο και προσπαθούσαν να το αποφύγουν οι κατά τα άλλα λαλίστατοι βουλευτές, ειδικά οι υποστηρικτές της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Με τη δικαιολογία ότι θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, αν και πιστεύουμε ότι κάτι θα τύχει και δεν θα συζητηθεί.

Να γίνει η συζήτηση, γιατί να μη γίνει; Πρόκειται για υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για δίωξη πολιτικών φρονημάτων και έπρεπε να επιμείνουν ενώπιον της Υπουργού Δικαιοσύνης που ξέχασε ήδη τον Κούρδο διανοούμενο που περιμένει να τον δικάσουν για υπόθεση τρομοκρατίας.

Έπρεπε να γίνει η συζήτηση εντός και εκτός αίθουσας, να μας πει η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών γιατί επέτρεψε την έκδοση αυτού του ανθρώπου, δίχως να ζητήσει τη δεύτερη ιατρική γνωμάτευση, η οποία δημοσιεύτηκε τη 2α Ιουνίου κατόπιν επιμονής του δικηγόρου του για εξέταση από γιατρό της επιλογής του.

Να απαντήσει σαφώς αν λήφθηκαν μέτρα υπέρ των δικαιωμάτων του αφού παρενέβη η Επίτροπος Διοικήσεως και μετά από παράπονο του συνηγόρου υπεράσπισής του.

Όφειλε να δώσει εξηγήσεις ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, παρά να κατηγορεί τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση (εύκολη λύση) και να ζητά βραβείο επειδή… ο Κενάν έπαιζε σκάκι. Μα του ζήτησε κανείς ξεκάθαρες εξηγήσεις;

Πέραν ελαχίστων, πολύ ελαχίστων, εξαιρέσεων, αμφιβάλλουμε. Έγνοια των βουλευτών ήταν το επόμενο ή το προηγούμενο θέμα και τον Κενάν τον «έθαψαν» ως να πρόκειται για μια υπόθεση αρχείου.

Βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ συμφωνούσαν έπειτα (στη Βουλή και στα κανάλια) για τη σωστή διαχείριση από πλευράς των Κεντρικών Φυλακών και ντροπή τους και η Υπουργός απολάμβανε μια ήσυχη Δευτέρα.

Δεν βρέθηκε ένας να ενδιαφερθεί, να παρέμβει και να ζητήσει απαντήσεις για τους όρους που δήθεν δεσμεύουν τα γερμανικά δικαστήρια, αν θα εκτίσει την όποια ποινή του στην Κύπρο, σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία στο Αμβούργο, πώς επιβιώνει ο Κενάν Αγιάς στις φυλακές, αν επιτρέπεται να επικοινωνεί με τους συγγενείς του, αν αναγνωρίζεται ακόμα ως πολιτικός πρόσφυγας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Φτάνει, όμως, που έπαιζε σκάκι στις κυπριακές Κεντρικές Φυλακές, για να συντηρείται κι η ψευδαίσθηση ότι κάναμε όσα έπρεπε για την αξιοπρέπεια αυτού του ανθρώπου, ο αγώνας του οποίου αφήνει εκτεθειμένους όσους κρύβονται πίσω από τη «νομιμοφροσύνη» για να δικαιολογήσουν την έκδοση ενός μεγάλου αγωνιστή της Κύπρου και του Κουρδιστάν. Κοιμάστε τις νύχτες;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Αιώνας της Τουρκίας, περιλαμβάνει και την αναγνώριση του ψευδοκράτους: Ένα μεγαλεπήβολο αλαζονικό και εξωπραγματικό “όραμα” του Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: