Κατηγορηματική η ευρωπαϊκή Δεξιά μέσω του ΕΛΚ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (video)

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αριστερά διακρίνεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα πρέπει να αξιοποιήσει την πολιτική δυναμική που δόθηκε μετά τις εκλογές στην Τουρκία για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Τα παραπάνω αναφέρει σε κοινή του δήλωση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Τονίζει επίσης ότι πρέπει τερματιστεί η σχεδόν 50ετής κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και να επανενωθεί το νησί, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Προστίθεται επίσης πως το ΕΛΚ χαιρετίζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση, και ιδιαίτερα την πρότασή του για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του διορισμού εκπροσώπου για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι διέσχισαν παράνομα τα σύνορα της ΕΕ, αριθμός σχεδόν 30% μεγαλύτερος σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και ο υψηλότερος συνολικός αριθμός για την αντίστοιχη περίοδο από το 2016, με το ΕΛΚ να εκφράζει ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την προσέλκυση προσφύγων.

«Χαιρετίζουμε θερμά την τομή που πέτυχε η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την επίτευξη συμβιβασμού σχετικά με το Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, καθώς περιλαμβάνει πάγια αιτήματα του κόμματός μας», συμπληρώνει το ΕΛΚ, προσθέτοντας πως είναι απολύτως απαραίτητο να υιοθετηθεί η νέα νομοθεσία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Σχετικά με την Ουκρανία, σημειώνεται πως το ΕΛΚ υποστηρίζει την πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και μετά το 2023.

Προστίθεται επίσης πως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας, απευθύνοντας πρόσκληση στη χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

«Το ΕΛΚ υποστηρίζει σθεναρά τις αιτήσεις της Ουκρανίας για ένταξη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ και θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, ιδίως των παιδιών, μέχρι να κερδίσουν τον πόλεμο και να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη. Επιπλέον, υποστηρίζουμε την ιδέα της παροχής στην Ουκρανία των απαραίτητων εγγυήσεων ασφαλείας», υπογραμμίζεται σχετικά.

Επιθετικά για το πρόβλημα της Κύπρου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες: Παρακάθισε και σε γεύμα εργασίας με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: