Καντρίλλιες «ορθόδοξης» προπαγάνδας από Πούτιν και Κύριλλο: Ο Πατριάρχης πήρε την πολυτιμότερη εικόνα της Ρωσίας και έδωσε στήριξη με ευχές και προσευχές [videos]

FILE PHOTO A Russian police officer stands guard near the icon ‘Trinity’ by Andrei Rublev during a church service on Holy Trinity in the Cathedral of Christ the Savior in Moscow, Russia, EPA/SERGEI ILNITSKY




Στη Μόσχα, ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού αντηχεί σε ορθόδοξες ψαλμωδίες και προσευχές. Είναι γεμάτο με πιστούς σε μια από τις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας: την Πεντηκοστή.

Αλλά πολλοί έχουν έρθει εδώ για να δουν ένα αριστούργημα που έχει εκτεθεί. Μια ορθόδοξη εικόνα 600 ετών – μια από τις πιο πολύτιμες της Ρωσίας – που πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον μεσαιωνικό καλλιτέχνη Αντρέι Ρούμπλεφ. Είναι γνωστό ως η Αγία Τριάδα.

Για έναν αιώνα, αυτός ο εύθραυστος πίνακας βρίσκεται σε ένα κρατικό μουσείο, την Πινακοθήκη Tretyakov της Μόσχας. Οι έλεγχοι θερμοκρασίας και υγρασίας, μαζί με ομάδες αναστηλωτών, έχουν βοηθήσει στην προστασία και διατήρηση αυτού του έργου τέχνης.

Αλλά το Κρεμλίνο διέταξε πρόσφατα να μεταφερθεί η εικόνα στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο επικεφαλής της Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος είναι ενθουσιασμένος.

«Αυτή η εικόνα επιστρέφει στην Εκκλησία σε μια εποχή που η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει τεράστιες εχθρικές δυνάμεις», είπε στους πιστούς το Σαββατοκύριακο. «Επιστρέφει για να μπορέσουμε να ζητήσουμε από τον Θεό να βοηθήσει τη χώρα μας και να προσευχηθούμε για τον Ορθόδοξο πρόεδρό μας Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η απόφαση ήταν να παραδώσει πίσω την εικόνα».

Ο Πατριάρχης μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Αλλά η μεταφορά της εικόνας έχει πυροδοτήσει διαμάχες.

Ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τέχνης της Ρωσίας συμφωνεί να συναντηθεί για να εξηγήσει το γιατί. Ο Lev Lifshits ήταν μέρος μιας ομάδας ειδικών που συμβούλευσαν να μην μετακινηθεί το εικονίδιο από την Πινακοθήκη Tretyakov, προειδοποιώντας ότι η μεταφορά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

«Αυτή η απόφαση ήταν προσωπική ιδιοτροπία κάποιου», εξηγεί ο Λεβ. «Το Συμβούλιο Αποκατάστασης [της Γκαλερί Τρετιακόφ] ήταν κατηγορηματικά αντίθετο σε αυτό.

«Ενώ η εικόνα βρισκόταν στο μουσείο, με μια ομάδα αναστηλωτών, ήταν σαν άτομο σε εντατική, παρακολουθούνταν όλο το εικοσιτετράωρο και από τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό.

“Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία εδώ κοιτάζουν προς τον ουρανό και ελπίζουν σε βοήθεια από ψηλά”.

Ή, τουλάχιστον, βοήθεια από την Εκκλησία για τη στήριξη της δημόσιας υποστήριξης για την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει δημόσια αυτό που το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Έχει υποστηρίξει προηγουμένως ότι όποιος Ρώσος στρατιώτης σκοτωθεί θα «ξεπλυθούν» οι αμαρτίες του.

Επιπλέον, ο Ρώσος Πατριάρχης έχει προτείνει ότι η βασιλεία του Προέδρου Πούτιν στη Ρωσία είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Θεό.

«Ο Θεός σας έβαλε στην εξουσία για να μπορέσετε να εκτελέσετε μια υπηρεσία ιδιαίτερης σημασίας και μεγάλης ευθύνης για τη μοίρα της χώρας και των ανθρώπων που έχουν εμπιστευθεί τη φροντίδα σας», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπό αυτή την έννοια, η επιστροφή της εικόνας της Αγίας Τριάδας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ανταμοιβή για την πίστη της Εκκλησίας.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας.

«Η Εκκλησία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της προσωπικής του ιδεολογίας», πιστεύει ο Αντρέι Κολέσνικοφ του Κέντρου Ευρασίας της Ρωσίας Carnegie. «Ο στενός κύκλος του Πούτιν και ο ίδιος ο Πούτιν έχουν μια ιδεολογία: είναι κληρική, αντιδυτική και ιμπεριαλιστική. Ποια είναι η βάση αυτής της ιδεολογίας; Όχι ο μαρξισμός-λενινισμός όπως σε μια προηγούμενη περίοδο της ρωσικής ιστορίας, αλλά η θρησκεία.

“Είναι ένας θρησκευόμενος άνθρωπος. Αλλά δεν πρόκειται για τον Χριστιανισμό ως τέτοιο, με πραγματικές χριστιανικές αξίες, γιατί η σκληρότητα – αυτό δεν είναι χριστιανικές αξίες. Υπό αυτή την έννοια, ο Πούτιν είναι οπαδός ενός πολύ συγκεκριμένου είδους θρησκείας.”

Έξω από τον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, οι πιστοί κάνουν ουρά για να δουν την εικόνα της Αγίας Τριάδας. Κάποιοι εδώ ελπίζουν σε θαύματα.

«Είναι δύσκολο τώρα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μου λέει η Βαλεντίνα. «Προσευχόμαστε για τη νίκη».

«Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα ελπίζει ότι η σύγκρουση θα τελειώσει σύντομα», λέει η Αντονίνα. «Νομίζω ότι ο Θεός θα βοηθήσει».

Στη Ρωσία η Ορθόδοξη Εκκλησία συχνά χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «ιερό πόλεμο».

Για να κάνουν τους Ρώσους να πιστέψουν ότι ο Θεός είναι με το μέρος τους. Και να τους κάνει να ξεχάσουν ότι η χώρα τους ήταν που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες από bbc.com
Ελλάδα Αθήνα 

SOS Μεσόγειος: Πυρκαγιές, πλημμύρες, παραλίες που τις τρώει η θάλασσα- Ο αγαπημένος τόπος διακοπών βογγάει από την κλιματική κρίση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: