Κάνει πίσω ο Νετανιάχου: Εγκαταλείπει το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, flanked by Deputy Prime Minister and Minister of Justice Yariv Levin (2-L), Israeli Foreign Minister Eli Cohen (L) and Cabinet Secretary Yossi Fuchs (R), attends the weekly cabinet meeting in the prime minister’s office in Jerusalem, 25 June 2023. EPA, ABIR SULTAN




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα προχωρήσει το πλέον αμφιλεγόμενο κομμάτι της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, το οποίο θα επέτρεπε στο κοινοβούλιο να ανατρέπει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει ένα ακόμη αμφιλεγόμενο άρθρο, το οποίο θα διεύρυνε τις εξουσίες της κυβέρνησης στον διορισμό δικαστών.

«Παρακολουθώ τον παλμό του κόσμου και πιστεύω ότι αυτή (η μεταρρύθμιση) θα περάσει», επεσήμανε ο Νετανιάχου.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ισραηλινοί βουλευτές άρχισαν να συζητούν το νομοσχέδιο το οποίο θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, προχωρώντας μια μεταρρύθμιση που έχει αποτελέσει αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις.

Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει την ανησυχία και της Δύσης για την κατάσταση της δημοκρατίας στο Ισραήλ και έχει τρομάξει τους επενδυτές.

Οι επικριτές της θεωρούν ότι πρόκειται για μια απόπειρα του θρησκευτικού- εθνικιστικού συνασπισμού του Νετανιάχου να περιορίσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών για διαφθορά.

Στη συνέντευξή του ο Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις της Δύσης προς τη χώρα του να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, αν και δήλωσε ότι ανησυχεί για τους ενισχυόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της Μόσχας με το Ιράν.

Εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσεκλήθη να επισκεφθεί την Κίνα, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βασικός σύμμαχος του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ 

Φωτιές και οδοφράγματα στα περίχωρα του Παρισιού: Εκτακτη σύσκεψη από Μακρόν, δεύτερη νύχτα ταραχών στη Γαλλία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: