Η Τουρκία σταμάτησε τα σχέδια απάντησης του ΝΑΤΟ σε μία ρωσική επίθεση: Με την ψεύτικη δικαιολογία ότι περιλαμβάνεται και η Κύπρος!

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Φωτογραφία μέσω της ιστοσελίδας του ΝΑΤΟ




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ απέτυχαν την Παρασκευή να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα νέα σχέδια της Δυτικής Συμμαχίας για την απάντηση της σε μια ρωσική επίθεση.

Ένας διπλωμάτης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, κατηγόρησε την Τουρκία ότι εμπόδισε το σχέδιο εναντίον της Ρωσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι υπουργοί εξέτασαν τα σχέδια αυτά -το πρώτο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στο οποίο δόθηκε ώθηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- σε μια διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες και πλησιάζουν στη συμφωνία.

Ωστόσο, ένας διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία είχε εμποδίσει την έγκριση σχετικά με τη διατύπωση των γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να βρεθεί μια λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι θα ήταν λάθος να σχολιαστεί ένα απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας μόνο ότι “η συνήθης διαδικασία διαβουλεύσεων και αξιολόγησης μεταξύ των συμμάχων συνεχίζεται”.

Τα λεγόμενα περιφερειακά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδιασμών που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση.

Η σύνταξη των εγγράφων σηματοδοτεί μια θεμελιώδη στροφή. Το ΝΑΤΟ δεν είχε δει καμία ανάγκη για αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για δεκαετίες, καθώς πολέμησε μικρότερους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και ένιωθε ότι η μετασοβιετική Ρωσία δεν αποτελούσε πλέον υπαρξιακή απειλή.

Αλλά με τον πιο αιματηρό πόλεμο της Ευρώπης από το 1945 να μαίνεται ακριβώς πέρα από τα σύνορά της στην Ουκρανία, η συμμαχία προειδοποιεί τώρα ότι πρέπει να έχει όλα τα σχέδια σε εφαρμογή πολύ πριν ξεσπάσει μια σύγκρουση με έναν αντίπαλό της όπως η Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ θα δώσει επίσης στα έθνη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αναβάθμισης των δυνάμεων και της επιμελητείας τους.

«Ενώ τα περιφερειακά σχέδια δεν εγκρίθηκαν επίσημα σήμερα, αναμένουμε ότι αυτά τα σχέδια θα είναι μέρος μιας σειράς παραδοτέων για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Reuters, Sabine Siebold και Andrew Gray

Η Τουρκία συνεχίζει να ναρκοθετεί τη δεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία: Τα περί προϋποθέσεων επαναλαμβάνει ο νέος ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: