Η τύχη των παγωμένων Ρώσικων περιουσιακών στοιχείων υπέρ της καθημαγμένης Ουκρανίας: Μοιρασμένοι οι 27, στην ατζέντα της Συνόδου το δίλημμα

File Photo: Γενική άποψη από προηγούμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής EPA, STEPHANIE LECOCQ, POOL




Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σσυναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα θίξουν αναλυτικότερα το «δίλημμα» της χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη μία είναι εκείνοι που πιέζουν, ειδικά οι Βαλτικές χώρες, για άμεση δράση για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα παγωμένα ρωσικά δισεκατομμύρια και να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Από την άλλη, οι επιφυλακτικοί που θα προτιμούσαν να έχουν βέβαιη νομική κάλυψη πριν κάνουν οποιοδήποτε βήμα.

Τα προς αξιολόγηση στοιχεία είναι διαφορετικά. Καταρχήν οι παρενέργειες που θα μπορούσε να έχει και στις αγορές μια τέτοια ενέργεια. «Αν παρέμβουμε χωρίς μιά νομική βάση δεν ξέρω πόσο θα αισθάνονται ασφαλείς οι διεθνείς επενδυτές, από άλλες χώρες, να εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους σε ευρωπαϊκές τράπεζες», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Εν ολίγοις, δεν θα θέλαμε να βρεθούμε ενώπιον του Δικαστηρίου και να πρέπει να πληρώσουμε τα πάντα με τόκους».

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις στο τραπέζι. Ακόμη και αυτή της κατάσχεσης μόνο τυχόν πρόσθετων κερδών που δημιουργούνται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. «Έτσι παράγουν εισόδημα και αυτό το εισόδημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί». Ή χρησιμοποιήστε αυτά τα κεφάλαια για επενδύσεις και απλώς διατηρήστε τις αποδόσεις, αυτό είναι μια άλλη γραμμή.

Η Εσθονία, η οποία προφανώς επιμένει να προχωρήσει στη χρήση των περιουσιακών στοιχείων, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο για να μπορεί να το κάνει και θα το υποβάλει σε άλλα κράτη σε μια προσπάθεια να ιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη, η Ολλανδία -αλλά όχι μόνο- επιμένει στην ανάγκη να ενεργήσει με πλήρη νομιμότητα «γιατί διαφορετικά θα ήμασταν σαν τους Ρώσους».

Με πληροφορίες από repubblica.it
Ελλάδα Αθήνα 

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ: Η Wagner εξωτερικού (Αφρικής) μπορεί να συνεχίσει κανονικά την εγκληματική της δράση στην Αφρική με την άδεια του αδιανόητου Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: