Οι πρόσφυγες, οι Βρυξέλλες και ο …Ιησούς: Η Ευρώπη να μην κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ανίκανη να συμφωνήσει σε μια πολιτική μετανάστευσης συμβατή με τις αρχές

FILE PHOTO: European Commissioner for Home Affairs Ylva Johansson speaks to the media prior to the European Home Affairs Ministers Council meeting in Luxembourg. EPA, JULIEN WARNAND




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

-Στο Σουδάν, ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εκτοπιστεί, 330 έχουν σκοτωθεί και 1.900 έχουν τραυματιστεί, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες που μαίνονται οι εμφύλιες συγκρούσεις.

-Στην Ουγκάντα, ισλαμιστές αντάρτες που συνεργάζονται με τον τρομοκρατικό ISIS εισέβαλαν σε σχολείο και δολοφόνησαν 37 μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικούς.

-Στην άλλη άκρη του χάρτη, στη Φινλανδία, η νέα κυβέρνηση κεντροδεξιάς-ακροδεξιάς ανακοινώνει «αλλαγή παραδείγματος» με καταστολή της μετανάστευσης. Το ακροδεξιό κόμμα ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Απριλίου με την υψηλότερη υποστήριξή από ποτέ, γιατί η Φινλανδία «ήταν η μόνη σκανδιναβική χώρα με πιο χαλαρή μεταναστευτική πολιτική».

-Στην Ουγγαρία ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επιδόθηκε σε νέο ακροδεξιό παραλήρημα, επικρίνοντας το προωθούμενο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση. Κάνει λόγο για «βαγόνια γεμάτα μετανάστες από τη Γερμανία που θα μεταφέρονται διά της βίας στη χώρα του».

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξακολουθεί να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ανίκανη να συμφωνήσει σε μια ορθολογική, αποτελεσματική και συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, πολιτική μετανάστευσης.

Από τη μια μεριά, οι μετανάστες, η άλλη πλευρά ενός Οργουελικού κόσμου, όπου όποιοι επιβιώνουν από τους ατέλειωτους πολέμους και τις σφαγές, πεθαίνουν από τη φτώχεια και την απουσία στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής. Και τα θύματα γίνονται οι «ένοχοι» και οι εχθροί, όταν παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ευρώπη. Και πνίγονται στα νερά της Μεσογείου.

Από την άλλη, το προσφυγικό ρεύμα «τρέφει» δυστυχώς την άκρα δεξιά στην Ευρώπη. Επωάζεται το «αυγό του φιδιού». Διαλύεται επίσης κάθε έννοια αλληλεγγύης, πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με το λεγόμενο «φρούριο Ευρώπη», η Ε.Ε. αποχαιρετά πολλά ανθρώπινα δικαιώματα, τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και -όχι εντελώς τυχαία- τις κεντρικές χριστιανικές αξίες, όπως το έλεος και η υποχρέωση κάθε χριστιανού να δέχεται απειλούμενους ξένους. Αρνούμαστε ακόμη και το μήνυμα του Ιησού, που μεταφέρει ο Ματθαίος στο Ευαγγέλιό του: «Πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε…».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο σημερινός Λεβιάθαν είναι ένα είδος απρόσωπου μηχανισμού: Δεν αφήνει καν τους ανθρώπους να σκεφτούν για το τι είναι σωστό και τι λάθος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: