Η Λεγεώνα των Ξένων βγάζει Πρόεδρο στο Εκουαδόρ: Γάλλος «Ράμπο» υπερκομματικός υποψήφιος κατά των συμμοριών και της βίας [videos]

French foreign legion via pixabay Joe_Hillsund




«Γάλλος μισθοφόρος», «Ράμπο», «Μπουκέλε του Ισημερινού»: ο αριθμός των προσωνυμίων του είναι ανάλογος του ασυνήθιστου προφίλ του. Ο Γιαν Τόπικ, πρώην μέλος της γαλλικής λεγεώνας των ξένων, επιχειρηματίας, εμφανίζεται ως αουτσάιντερ των πρόωρων προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου στον Ισημερινό.

Μυώδης σαραντάρης, ένα κι ογδόντα, με γενειάδα, τατουάζ και χαμόγελο, ο κ. Τόπικ θέλει να δίνει μάλλον χαλαρή εικόνα στην προεκλογική του εκστρατεία, στην οποία επαναλαμβάνει συνεχώς το σύνθημα «ο Ισημερινός αξίζει να ζει χωρίς φόβο».

Ευκατάστατος επιχειρηματίας στο λιμάνι της Γουαγιακίλ, ο Γιαν Τόπικ είναι ανάμεσα στους οκτώ υποψήφιους που έχουν εκδηλωθεί ενόψει των πρόωρων εκλογών στη χώρα, η οποία παραμένει βυθισμένη σε θεσμική κρίση και πλήττεται από κύμα βίας συνδεόμενο με τις συμμορίες που επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών.

Οι κυριότεροι υποψήφιοι που έχουν εκδηλωθεί ως τώρα είναι ο ιθαγενής Γιάκου Πέρες, ο πρώην αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλτσνερ (επί προεδρίας του Λενίν Μορένο, 2017-2021), και ακόμη η Λουίσα Γκονσάλες, η μοναδική γυναίκα στην κούρσα ως τώρα, υποψήφια του κόμματος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017).

Κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δεν συγκαταλέγεται στους επικρατέστερους, όμως ο Τύπος της χώρας της Λατινικής Αμερικής παρατηρεί πως προκαλεί «έξαψη» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά λόγω της σκληρής ρητορικής του για την αντιμετωπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

«Πεποιθήσεις»

Ο Γιαν Τόπικ έχει άφθονους θαυμαστές και θαυμάστριες που τού ζητούν να βγάλει μαζί τους σέλφι· τούς υπόσχεται ανυποχώρητο αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, των εκβιάσεων, των απαγωγών που έχουν απογειωθεί και ότι θα φροντίσει να ανεγερθούν περισσότερες φυλακές.

Αναφορά του δεν είναι παρά ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος χαίρει δημοτικότητας-ρεκόρ χάρη στον «πόλεμο» που εξαπέλυσε εναντίον των μάρας, των συμμοριών της κεντρικής Αμερικής, με σκληρές μεθόδους.

«Του τρέφω συμπάθεια του Μπουκέλε», όμως σύντομα «θα τον αποκαλούμε Τόπικ του Σαλβαδόρ», αστειεύτηκε ο πρώην λεγεωνάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στην έδρα της οικογενειακής επιχείρησης στη Γουαγιακίλ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το αστικό κέντρο που πλήττεται περισσότερο από την εγκληματικότητα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Σε αυτή την πόλη έχει εγκαταστήσει το αρχηγείο της εκστρατείας του.

Με πατέρα από την Κροατία και μητέρα από τη Γαλλία, ο Γιαν Τόπικ είναι πρώην αλεξιπτωτιστής και ελεύθερος σκοπευτής της λεγεώνας των ξένων του γαλλικού στρατού. Πέρασε πέντε χρόνια στο 2eREP [σ.σ. σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της γαλλικής λεγεώνας των ξένων], από το 2006 ως το 2011. Αναπτύχθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Τζιμπουτί, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Η επίσημη βιογραφία του υποψήφιου αναφέρει επίσης, χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση, πως έδρασε το 2012 στον «εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και το 2022 στον «πόλεμο στην Ουκρανία».

Ενώ σπούδαζε οικονομικά και μαθηματικά σε πανεπιστήμιο στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην καρδιά των ΗΠΑ αποτέλεσαν γι’ αυτόν κάλεσμα να «συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Είχα την αίσθηση πως δεν έκανα αυτό που όφειλα, αυτό που έπρεπε», είπε. Αφού πήρε το πτυχίο του, εγκατέλειψε δουλειά στη Γουόλ Στριτ για να καταταχτεί στη λεγεώνα των ξένων.

Αρνείται πάντως τον χαρακτηρισμό του «μισθοφόρου». Δεν ισχύει, λέει, «διότι ο μισθοφόρος πάει να πολεμήσει για λεφτά. Εγώ πήγα στη Λεγεώνα λόγω των πεποιθήσεών μου».

Η επιχείρησή του που ασχολείται με τη φύλαξη, η «Καχαμάρκα», την οποία ίδρυσε το 2013, έχει πλέον αξία τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο πελατολόγιό της απαντώνται μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου και θυγατρικές πολυεθνικών. Η άλλη εταιρεία του, η Telconet –την ίδρυσε ο πατέρας του το 1995–, με ειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες, μετρά πάνω από 4.600 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται σε άλλες τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ράμπο της Σάμπο»

«Δεν πρόκειται να κηρύξω τον πόλεμο [σ.σ. στις συμμορίες], ο πόλεμος έχει αρχίσει ήδη», δηλώνει ο μοναδικός υποψήφιος που λέει ότι έχει «το θάρρος και την αποφασιστικότητα να δράσει» εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Στον δικέφαλο του, μαύρο τατουάζ στα αραβικά: «ο θάνατος τον φοβάται γιατί είναι λεοντόκαρδος», μεταφράζει ο Γιαν Τόπικ, εξηγώντας πως πρόκειται για κάτι που άκουσε από στρατιώτη στη Σομαλία. Στο δέρμα του διακρίνει κανείς επίσης τη φλόγα της λεγεώνας κι ένα βιβλικό σύμβολο.

Στην αρχή χωρίς πολιτικό κόμμα πίσω του, ο υποψήφιος πλέον υποστηρίζεται από τη «Συμμαχία για μια χώρα χωρίς φόβο»: τη σχημάτισαν τρία κόμματα, ένα που ανήκει στη δεξιά, ένα που ανήκει στο κέντρο, ένα που ανήκει στην κεντροαριστερά.

Ο πατέρας τριών παιδιών δηλώνει πως στα οικονομικά ζητήματα είναι δεξιός, θέλει άνοιγμα των αγορών και πολιτική λιτότητας, όμως στα κοινωνικά ζητήματα αισθάνεται πιο κοντά στις ιδέες της αριστεράς.

Ανάμεσα στις εξαγγελίες του: δωρεάν διανομή γευμάτων στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά «να μη γίνονται σικάριος [σ.σ. πληρωμένοι δολοφόνοι] των συμμοριών».

«Πως χρειάζεται να έχεις σχέδια για σχεδόν τα πάντα» απαντά όταν ρωτούν τι έμαθε στους πολέμους που έδωσε για λογαριασμό άλλων ο «Ράμπο της Σάμπο» — ακόμη ένα από τα παρατσούκλια του, διότι ζει στην πλούσια συνοικία Σαμποροντόν.

Με πληροφοριες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Drone κατέγραψε τεράστια φάλαινα να κολυμπά για ώρα δίπλα σε κανό: Πώς αντέδρασε ο κωπηλάτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: