Η Κύπρος χρειάζεται “οδικό χάρτη” εδώ και τώρα κ. Πρόεδρε: Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Χριστοδουλίδη ένα είναι και αφορά την προσωπικότητά του

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Καλός ο απολογισμός των 100 ημερών, αφού αυτό δεσμεύθηκε να πράξει προτού καθίσει στην προεδρική καρέκλα ο Πρόεδροςτης Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Καλύτερος, όμως, είναι ο προγραμματισμός και η κοινοποίηση των βασικών σταθμών των επόμενων μηνών σε όλα τα βασικά ζητήματα. Αρχίζοντας από τα μεγάλα και ζωτικά.

Έχοντας κατά νου ότι ο προγραμματισμός δεν είναι το ατού των Κυπρίων πολύ θα ήθελα να έκανε την έκπληξη ο Πρόεδρος. Δυστυχώς δεν έκανε την έκπληξη. Γιατί επέλεξε να λειτουργήσει με βάση την πεπατημένη.

Όπως και να το κάνουμε η προεδρική ομιλία όπως δομήθηκε ήταν παλαιού τύπου, που δεν μπορούσε να συνάδει με τις απαιτήσεις του σήμερα, τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην κυπριακή κοινωνία, τις απαιτήσεις της κοινής γνώμης και της σύγχρονης επικοινωνίας.

Αν και νέος πολιτικός «εγκλωβίστηκε» στη λογική του να πει όσο το δυνατό περισσότερα για όσα κατάφερε στη διάρκεια των 100 τόσων ημερών. Παρέθεσε ουκ ολίγα στοιχεία που ήταν αδύνατον να τα συγκρατήσει ο απλός πολίτης, προς τον οποίο άλλωστε και απευθυνόταν το προεδρικό μήνυμα.

Η ανάπτυξη των στοιχείων έγινε κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην προεκλογική εκστρατεία δίνοντας την εντύπωση ότι επιμένει στο ίδιο μοτίβο, δικαιολογώντας και τα σχόλια που ακολούθησαν ότι συνεχίζει ακόμη και τώρα τον προεκλογικό. Μπορούσε να γίνει ιεράρχηση των όσων επιτεύχθηκαν στη βάση του προεδρικού προγράμματος.

  • Προτεραιοποίηση των προεδρικών πρωτοβουλιών. Και ανάπτυξη των βασικών σταθμών που έπονται το επόμενο διάστημα προκειμένου να νιώσει και ο πολίτης ότι κάτι αλλάζει και όχι απλώς οι ένοικοι του Προεδρικού και όσοι γυροφέρνουν την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία με το αζημίωτο.

Επέλεξε να τον πλαισιώσουν όλοι οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί, οι συνεργάτες του στην επικοινωνιακή ομάδα, ακόμη και σύμβουλοι Τύπου σε διάφορα Υπουργεία. Χωρίς να έχουν δικαίωμα παρέμβασης ανκαι είχε δοθεί η εντύπωση πως θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου κρινόταν σκόπιμο από Υπουργούς ανάλογα με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος έδειξε να θέλει να «παίζει» μόνος του στο «γήπεδο», όπως γινόταν και σε όλη τη μακρά προεκλογική περίοδο. Κατά συνέπεια οι Υπουργοί θα μπορούσαν να μείνουν στα γραφεία τους να δουλεύουν για να έχουν αποτελέσματα μέχρι την πρώτη αξιολόγηση που θα τους γίνει από τον Πρόεδρο, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τότε θα έχει και αξία ένας απολογισμός δράσης στη βάση του προεκλογικού προγράμματος. Κυρίως όμως των δράσεων.

Θα με εξέπλησσε ευχάριστα αν ο Πρόεδρος επέλεγε να μας πει ότι έχει βάλει μπρος τις μηχανές για να πετύχει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Για παράδειγμα με μια εκστρατεία για rebranding της Κύπρου, για να καθαρίσει μια και καλή το όνομα της χώρας μας από όλα τα βαρίδια που επισωρεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Θα άκουγα με προσοχή ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτό το πεδίο και τι βοήθεια θα ήθελε από οργανωμένους φορείς και τον κόσμο προκειμένου να γίνει όντως αλλαγή και όχι απλώς να ακούω και πάλι για επενδυτικό πρόγραμμα με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Προκειμένου να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τη διαφθορά, το ρουσφέτι, τις πελατειακές σχέσεις… την κομματοκρατία…

  • Θα ήθελα να ακούσω πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το γεγονός – αποδεδειγμένο- πως οι μαθητές μας είναι βαθμοθήρες με απουσία κριτικής σκέψης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποδοχής σε κάποια ισχυρά πανεπιστήμια του εξωτερικού ακόμη και με τις πιο ψηλές βαθμολογίες που τους δίνονται και όχι να επαίρεται για τα τετράμηνα…

Θα ήθελα να μας καθησυχάσει πως όσα εξαγγέλλονται δεν θα οδηγήσουν σε οικονομικό εκτροχιασμό το κράτος, γιατί πολύ απλά γίνεται κοστολόγηση για ένα προς ένα από τα έργα. Θα δώσουμε τόσα, θα εισπράξουμε τόσα και από πού θα γίνουν οι εισπράξεις.

Θα ήθελα να «κόψει» το βήχα σε όσους επιβουλεύονται αλλαγές στη γενική φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας και μας παρουσιάσει ένα οδικό χάρτη για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Να μας πει καθαρά ποιοι βάζουν εμπόδια σε αυτούς τους στόχους και γιατί. Να μας πει πως και πότε θα λειτουργήσουν οι πανεπιστημιακές κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια. Και γιατί όχι να εκθέσει τους συνδικαλιστές του δημοσίου που αρνούνται πεισματικά αυτή την εξέλιξη.

Θα ήθελα να ακούσω για ένα οδικό χάρτη για τα ενεργειακά. Όχι για το φυσικό αέριο που έγινε όνειρο άπιαστο, αλλά για την πράσινη ενέργεια, για φωτοβολταϊκά σε τιμές προσιτές προκειμένου να μην υπάρχει στέγη χωρίς κάτοπτρα όπως δε υπάρχει οικοδομή χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα. Τον ήλιο δεν μπορεί να μας τον στερήσει κανένας Ερντογάν, και κανένας ξένος ή ντόπιος που θέλει να κάνει πολιτικά παιγνίδια σε βάρος της χώρας μας…

Ο Πρόεδρος είναι νέος πολιτικός, όμως ούτε σκέφτηκε ούτε λειτούργησε έξω από το κουτί. Και δυσκολεύομαι να κατανοήσω το γιατί, όταν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν έχει κομματικά βαρίδια εξού και η αναφορά του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι εκλέγηκε χωρίς την στήριξη κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αν δεν κόψει τον βήχα σε όλους όσοι γυρίζουν τη χώρα δεκαετίες πίσω, πότε θα το κάνει; Χάνει το momentum και ευκαιρίες πολλές δεν δίνονται στην πολιτική…

Τον προσεχή Σεπτέμβριο που ο ίδιος έθεσε ως το νέο χρονικό ορόσημο για τη «βαθμολόγηση» αναμένω να δω αν θα αποτολμήσει να λειτουργήσει διαφορετικά από τους πολιτικούς της προηγούμενης γενιάς.

  • Θέλω να δω κατά πόσο όντως θα «σπάσει» την «παράδοση» του 18μηνου για τον πρώτο ανασχηματισμό προκειμένου να αποδεσμευτεί από βαρίδια που όπως ακούγεται στο παρασκήνιο, τα έχει εντοπίσει αλλά τους δίνει περιθώριο προσαρμογής…

Αλλαγή πραγματική θα ήταν μια απόφαση για τροποποίηση της νομοθεσίας που διασφαλίζει πλουσιοπάροχα ωφελήματα σε όσους υπηρετήσουν υπουργοί για 18 μήνες…

Και δεν είναι η μόνη ανατροπή που απαιτείται να γίνει …χτες. Χρειάζεται επαναξιολόγηση και αυστηρότατο νοικοκύρεμα για τα προνόμια που παραχωρούνται σε όσους υπηρετήσουν ως Πρόεδροι της Βουλής και Πρόεδροι της Δημοκρατίας με γραμματείς, αστυνομικές φρουρές, παροχές και άλλα.

Από το προεδρικό περιβάλλον, όταν σημειώθηκαν γκάφες και αστοχίες, διέρρεε μια αποφασιστικότητα ότι όντως το Σεπτέμβρη κάποιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί που δεν γεμίζουν την καρέκλα θα πάνε σπίτια τους, που όμως ξεθώριασε στην πορεία.

Μένει, λοιπόν να δούμε πως ο Πρόεδρος θα λειτουργήσει, για το δικό του καλό και το δικό μας. Θα τους βάλει όλους βαθμό προβιβάσιμο μέχρι τη συμπλήρωση του 18μηνου;

  • Οι «πολιτικοί … λαιμοδέτες»

Το μεγάλο στοίχημα για τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη ένα είναι και αφορά την προσωπικότητά του. Να μην χάσει τον εαυτό του. Να λειτουργεί και συμπεριφέρεται όπως συμπεριφερόταν ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως Υπουργός Εξωτερικών. Και σε αυτό ρόλο παίζει και η εμφάνισή του.

Το στυλ που υιοθέτησε από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του να εμφανίζεται ακόμη και στο προεδρικό γραφείο του και σε συναντήσεις του και στις επαφές του, χωρίς γραβάτα, προφανώς γίνεται κατόπιν υποδείξεων των επικοινωνιολόγων του, για να δείχνει πιο χαλαρός… Δεν είναι όμως η εικόνα που «πούλησε» στον κόσμο όλα αυτά χρόνια. Όλα τα χρόνια του δημόσιου βίου του εμφανιζόταν με κοστούμι και γραβάτα.

Η αφαίρεση αυτού του … «λαιμοδέτη» δεν του προσθέτει όσα θα μπορούσε να του προσθέσει η αφαίρεση των «πολιτικών λαμοδετών» που κουβαλά με τις επιλογές του… Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι ο εαυτός του, αυτός που υιοθετήθηκε από μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σχέδιο Α η αναγνώριση του ψευδοκράτους, σενάριο Β η προσάρτηση του στην Τουρκία: Ο Ερντογάν έστρωσε χαλί για τα επόμενα βήματα, στη διάρκεια επίσκεψης του στα κατεχόμενα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: