Η κατάρρευση του φράγματος ανατινάζει και τη στρατηγική σκακιέρα του πολέμου: Κέρδη, ζημίες και το ιστορικό προηγούμενο της ΕΣΣΔ

People stand next to an inflatable boat as a car drives past them in a flooded street of Kherson, Ukraine, 06 June 2023. EPA/IVAN ANTYPENKO




Για τουλάχιστον τρεις έως δέκα ημέρες θα συνεχίσει να ανεβαίνει η στάθμη του νερού στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Η υπόθεση γεννά αναπόφευκτα «μνήμες Nordstream».

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι δυτικές υποψίες έπεσαν αμέσως στη Ρωσία. Αλλά και τις δύο φορές η Μόσχα απάντησε λέγοντας «Δεν είμασταν εμείς. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Μας προκαλεί ζημιά».

Oι πιθανές ζημίες της Ρωσίας

Στην περίπτωση του φράγματος Κοχόβκα, η Ρωσία μπορεί να επισημάνει τουλάχιστον δύο τρόπους με τους οποίους η κατάρρευση/ανατίναξη βλάπτει τα συμφέροντά της.

  1. Η πλημμύρα των εδαφών την ανάγκασε να εκκενώσει στρατεύματα καθώς και αμάχους προς τα ανατολικά, μακριά από τη Χερσώνα και τις όχθες του Δνείπερου. Αυτό προσφέρει μια κάποια ανάπαυλα στους κατοίκους της Χερσώνας που ζουσαν καθημερινά με τα ρωσικά χτυπήματα πυροβολικού και πυραύλων.
  2. Δεύτερον, η κατάρρευση του φράγματος θα μπορούσε να επηρεάσει την παροχή νερού στην -κατεχόμενη από τη Ρωσία- Κριμαία, μια άνυδρη χερσόνησο. Υπάρχει ο κίνδυνος εάν πέσει η στάθμη των υδάτων στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, μέσω του οποίου μεταφέρεται νερό στη χερσόνησο από τον Δνείπερο η Κριμαία κυριολεκτικά να διψάσει. Η Κριμαία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νερό του καναλιού αυτού. Το κανάλι μπλοκαρίστηκε από την Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Ο αποκλεισμός οδήγησε σε οξεία έλλειψη νερού στη χερσόνησο, η οποία έληξε μόνο αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το κανάλι τον Μάρτιο του 2022.

Οι επιπτώσεις στην ουκρανική αντεπίθεση

Ομως η δολιοφθορά στο φράγμας Καχόβκα πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα υπό το φως της θερινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, για την οποία υπάρχουν σημάδια ότι έχει ήδη ξεκινήσει.

Για να πετύχει αυτή η αντεπίθεση, η Ουκρανία πρέπει να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό της Ρωσίας σε μια περιοχή εδάφους που κατέλαβε πέρυσι και συνδέει την Κριμαία με την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, το Ντονμπάς. Εάν η Ουκρανία μπορέσει να βρει έναν τρόπο να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές νότια της Ζαπορίζια και να χωρίσει αυτή την περιοχή στα δύο, τότε μπορεί να απομονώσει την Κριμαία και να πετύχει μια σημαντική στρατηγική νίκη.

Αλλά οι Ρώσοι έχουν πάρει πολλά μαθήματα από την ολομέτωπη εισβολή τους τον περασμένο Φεβρουάριο. Εξέτασαν τον χάρτη, βρήκαν πού είναι πιο πιθανό να επιτεθεί η Ουκρανία και πέρασαν τους τελευταίους μήνες χτίζοντας πραγματικά τρομερές γραμμές οχυρώσεων για να εμποδίσουν οποιαδήποτε ουκρανική προέλαση προς την Αζοφική Θάλασσα.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να στείλει τις δυνάμεις της στη δυτική πλευρά αυτών των οχυρώσεων. Η Ανώτατη Διοίκηση στο Κίεβο κρατά λογικά τα χαρτιά της κρυφά αναγκάζοντας τη Ρωσία να μαντεύει.

Αλλά αυτή η ενέργεια, όποιος και αν την έκανε, καθιστά τώρα αυτή την επιλογή πολύ πιο προβληματική.

Ο Δνείπερος ήταν ήδη ένας μεγάλος και η διέλευση μιας τεθωρακισμένης ουκρανικής ταξιαρχίας υπό ρωσικό πυροβολικό, πυραύλους και drones, θα ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση.

 

Τωρα πλέον, με τεράστιες εκτάσεις γης να έχουν πλημμυρίσει, η περιοχή στην ανατολική όχθη απέναντι από τη Χερσώνα, έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε απαγορευμένη περιοχή για την ουκρανική πανοπλία.

Ιστορική υποσημείωση: Η Ρωσία το έχει ξανακάνει. Το 1941 τα σοβιετικά στρατεύματα ανατίναξαν ένα φράγμα και πάλι στον Δνείπερο για να εμποδίσουν την προέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων. Χιλιάδες σοβιετικοί πολίτες λέγεται ότι χάθηκαν στις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Οπως και νά έχει η ουσία παραμένει η εξής:  Οποιος και να γκρέμισε το φράγμα Χάκοβκα έχει αναστατώσει τη στρατηγική σκακιέρα στη νότια Ουκρανία, αναγκάζοντας και τις δύο πλευρές να κάνουν ορισμένες σημαντικές προσαρμογές και ενδεχομένως καθυστερώντας την επόμενη κίνηση της Ουκρανίας στην από καιρό υποσχεμένη αντεπίθεσή της.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Σκηνές από ταινίες του Κουστουρίτσα στην Καχόφκα: Τα νερά παρασέρνουν νάρκες, πλημμυρισμένα σπίτια και καλλιέργειες, άνθρωποι σε απόγνωση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: