Η Γερμανία «είναι άρρωστη, μια χώρα σε παρακμή», δηλώνει ο Γκιούντερ Έτινγκερ, πρώην επίτροπος της ΕΕ και μέλος του CDU: βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση

FILE PHOTO: epa07846214 EU Budget Commissioner, German Gunther Oettinger (L) chats with Secretary of State for European Affairs, Polish Konrad Szymanski during the European General Affairs Council in Brussels, Belgium, 16 September 2019. ΕPA, OLIVIER HOSLET




Η Γερμανία είναι «μια άρρωστη περίπτωση» και έχει απόλυτη ανάγκη από καινοτομία και μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ο Γκιούντερ Έτινγκερ, πρώην Γερμανός επίτροπος της ΕΕ, σε συνέδριο την Πέμπτη.

Ο Έτινγκερ, μέλος του κεντροδεξιού CDU, ήταν επίτροπος της χώρας μεταξύ 2010 και 2019, επικεφαλής διαδοχικά των τμημάτων ενέργειας, ψηφιακής οικονομίας και προϋπολογισμού. Αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή του θητεία το 2019, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλυψε τη θέση του Γερμανού Επιτρόπου.

«Για μένα, η Γερμανία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, μια χώρα σε παρακμή», δήλωσε ο Έτινγκερ σε συνέδριο εκδοτικών οίκων γερμανικών εφημερίδων την Πέμπτη, προτού χρησιμοποιήσει ακόμη πιο δραματικές λέξεις, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «μια άρρωστη περίπτωση, που χρειάζεται αποκατάσταση».

Επεξηγώντας το θέμα, ο Έτινγκερ επεσήμανε τον κίνδυνο «απώλειας της ευημερίας» στη χώρα λόγω της έλλειψης καινοτομίας και των αργών μεταρρυθμίσεων.

Πρόσφατα, η Γερμανία έχει πληγεί από μια σειρά κακών ειδήσεων όσον αφορά την οικονομία της, η οποία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών IFO, ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας, προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, διορθώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη για μείωση 0,1% μειώνοντας τις αρχικές του προβλέψεις, όπως ακριβώς έκαναν πριν από αυτό το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) και το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (Ifw).

Ο Έτινγκερ ζήτησε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του γερμανικού κράτους παρόμοια με την Ατζέντα 2010, ένα σύνολο κοινωνικών και οικονομικών μέτρων που δρομολογήθηκαν από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του τότε καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία αναδιαμόρφωσε ριζικά τη γερμανική οικονομία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται πουθενά σήμερα. Τότε αποκτήσαμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά το έχουμε εξαντλήσει όλο μέχρι τώρα», υποστήριξε ο Έτινγκερ.

Μετά την αποχώρησή του από την Επιτροπή, ο Έτινγκερ έχει αναλάβει αρκετα καθήκοντα, κυρίως σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, ιδρυμάτων και δεξαμενών σκέψης. Σήμερα είναι επίσης πρόεδρος του EBS University of Business and Law, του μοναδικού ιδιωτικού πανεπιστημίου της Γερμανίας.

Πηγή Euractiv

O Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει στήριξη στον Πούτιν, ακολουθώντας τα χνάρια του Καντίροφ και του ΣΑ της Λευκορωσίας [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: