Η ερώτηση του 1 εκατ.: Πόσο θα αντέξει η Τουρκία να συγκρατείται στον Έβρο; Η απάντηση του 1 εκατ.: Ακόμη κι αν δεν συγκρατηθεί έχουμε πάντα plan b

Το επίπεδο ασφαλείας στο Νομό Έβρου εξαρτάται από το πόσο έντονη θα είναι το επόμενο διάστημα η κινητικότητα των μεταναστευτικών ροών από την τουρκική πλευρά. Πηγή: Hellasjournal




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Κάθε κίνηση που γίνεται από την τουρκική πλευρά και αφορά το μεταναστευτικό στον Έβρο ή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κρίνεται από την Αθήνα η οποία επιδιώκει την διατήρηση της θετικής ατζέντας με την γείτονα.

Ως θετική ένδειξη είναι και η συνεννόηση που επιτεύχθηκε σε επίπεδο αστυνoμίας για την περισυλλογή, από τους Τούρκους στρατιωτικούς, περίπου 300 παράτυπων μεταναστών από αμμονησίδα του Έβρου.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Τούρκοι, είτε δεν ανταποκρίνονταν είτε έριχναν την ευθύνη στις ελληνικές αρχές ασφαλείας ώστε να κινητοποιηθούν και να περισυλλέξουν τους παράτυπους μετανάστες στο έδαφος της Ελλάδας, συνεπώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη του σχεδίου από την πλευρά της Τουρκία η οποία σε πολλές περιπτώσεις βάζει «πλάτη» στα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων.

Ωστόσο η ροή των γεγονότων μετά την 6η Φεβρουαρίου, ημέρα του φονικού σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχει εξαλείψει προς το παρόν την προγενέστερη συμπεριφορά της.

Χαρακτηριστικές είναι οι επικοινωνίες που έγιναν ανάμεσα στους δυο υπουργούς Εξωτερικών.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Βασίλης Κασκαρέλης συνομίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Οι δυο άντρες είχαν να πουν αρκετά και για το μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρώην Αρχηγός του Στρατού Ξηράς με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή του Έβρου, Χαράλαμπος Λαλούσης, έκανε ο ίδιος αυτοψία στον ακριτικό νομό. Ο κ. Λαλούσης επανέλαβε από την πλευρά του πως οι έως τώρα εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι δεν πρόκειται για νέα υβριδική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο της γείτονος και το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η ίδια για το μεταναστευτικό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη πριν από τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του είχε επισημάνει πως η συμφωνία της χώρας του με την ΕΕ για το μεταναστευτικό ολοκληρώνεται. Και αυτό ίσως είναι το λεπτό σημείο, διότι η Άγκυρα είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να κάνει ένα νέο παζάρι με την Ευρώπη ώστε ν’ αποκομίσει όσα περισσότερα κονδύλια μπορεί.

Το ελληνικό plan B…

Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία περιστατικά στον Έβρο έχουν θέσει σε επαγρύπνηση τ’ αντανακλαστικά της υπηρεσιακής κυβέρνησης αλλά και των αρχών ασφαλείας.

Σκοπός είναι να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση ο παραμικρός αιφνιδιασμός και οι δυνάμεις αποτροπής να λειτουργήσουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο σε οτιδήποτε απαιτηθεί.

Παράλληλα, κατά τις συσκέψεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες έχουν ληφθεί αποφάσεις για το ενδεχόμενο να χρειάζεται η Αθήνα να ενισχύσει το υφιστάμενο προσωπικό στον Έβρο.

Ανάμεσα στα αποτρεπτικά μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η επιτήρηση σε βάθος στο τουρκικό έδαφος. Εφόσον καταγραφεί εντονότερη από τη συνηθισμένη μεταναστευτική κινητικότητα, η ενίσχυση των δυνάμεων του Έβρου μπορεί να θεωρηθεί ως το επόμενο βήμα επιφυλακής.

Στην παρούσα στιγμή με την υφιστάμενη μετακίνηση μεταναστών κρίνεται ότι δεν απαιτείται καμία απολύτως ενίσχυση, καθώς ο Έβρος δεν θεωρείται, αλλά είναι μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές στην επικράτεια.

Στο plan B που υπάρχει είναι η ετοιμότητα κυρίως συνοριοφυλάκων αλλά και στελεχών της αστυνομίας από διαφορετικά σημεία της επικράτειας. Αυτό άλλωστε είχε εφαρμοστεί και το 2020 όταν απαιτήθηκε η ενίσχυση των δυνάμεων φρούρησης στην οριογραμμή με την Τουρκία.

Και τα στελέχη του στρατού ξηράς γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει στις μονάδες που βρίσκονται στα μετόπισθεν η απαραίτητη ετοιμότητα στην περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν τμήματα ενίσχυσης στην πρώτη γραμμή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Η game changer αεροπορία και οι φρούδες υποσχέσεις του νέου υπουργού άμυνας της Τουρκίας που ονειρεύεται «Γαλάζιες Πατρίδες»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: