Η διεθνής κοινότητα σηκώνει τα χέρια ψηλά για το Σουδάν: Mεσολάβηση ξανά μόνο εφόσον οι αντιμαχόμενοι αντιμετωπίσουν σοβαρά την εκεχειρία διαμηνύουν οι ΗΠΑ

Eικόνα καταστροφής από τις εμφύλιες διαμάχες σε συνοικία του Χαρτούμ. EPA/Indonesian Embassy KBRI Khartoum / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξακολουθούν να προτίθενται να μεσολαβήσουν στο Σουδάν, αλλά υπό τον όρο ότι τα δύο στρατόπεδα που εμπλέκονται στη σύγκρουση αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα της εκεχειρίας, μετά την απόσυρση της μιας πλευράς, αυτής του τακτικού στρατού, από τις συνομιλίες.

“Μόλις οι δυνάμεις δείξουν σαφώς με τις πράξεις τους ότι θέλουν να σεβαστούν σοβαρά την εκεχειρία, οι ΗΠΑ και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προτίθενται να ξαναρχίσουν την διευκόλυνση των συνομιλιών, που ανεστάλησαν, με στόχο να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην σύγκρουση”, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Όσλο.

Ο στρατός, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, βομβάρδισε χθες με βαρύ πυροβολικό τις βάσεις των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό στο νότιο και το βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, δήλωσαν κάτοικοι του Χαρτούμ στο AFP.

Νωρίτερα ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονταν εδώ και σχεδόν έναν μήνα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην Τζέντα για εκεχειρία που αποσκοπούσε να ανοίξει οδούς διαφυγής στους αμάχους και διαδρόμους για την παροχή βοήθειας.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, ο οποίος εισέρχεται στην 48η μέρα του, έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.800 ανθρώπων, σύμφωνα με την μκο ACLED και τον εκτοπισμό πάνω από ενός εκατομμυρίου κατοίκων, κυρίως Σουδανών αλλά και προσφύγων στη χώρα.

Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο κρίσιμη: η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η εποχή των βροχών πλησιάζει μαζί με τον κίνδυνο επιδημιών.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι σημειώθηκαν “σοβαρές παραβιάσεις της εκεχειρίες από τις δύο πλευρές” στη σύγκρουση.

“Οι παραβιάσεις αυτές μας οδήγησαν, ως αυτοί που διευκολύνουν τις συνομιλίες αυτές, να αναρωτηθούμε σοβαρά αν οι πλευρές είναι έτοιμες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του σουδανικού λαού”, σημείωσε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσλο, Νορβηγία

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εξευτελίζεται στον Ερντογάν: O Στόλτενμπεργκ θα πάει στην Τουρκία να παρακαλέσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: