Οι αγορές βγάζουν από τα «σκουπίδια» τα Ελληνικά ομόλογα ενόψει νίκης Μητσοτάκη -Ο αδύναμος Τσίπρας: Γερμανικός Τύπος

FILE PHOTO: Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Αθήνας , Αθήνα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




«Η νίκη είναι σίγουρη για τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος στην ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τις βουλευτικές εκλογές. «Όπως υποδηλώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαφέρει από εκείνο του Μαΐου», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

«H ‘Νέα Δημοκρατία’ μπορεί να υπολογίζει ότι η απήχησή της φτάνει το 40% των ψήφων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούσαν από το 2015 ως το 2019, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν διατηρήσουν το αποτέλεσμα του Μαΐου, με 20%. Σοβαρή πιθανότητα να γίνει και πάλι πρωθυπουργός ο Τσίπρας δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αν και είχε διαφανεί για λίγο, μετά από ένα πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, τον Φεβρουάριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος η οικονομική επιθεώρηση Handsleblatt σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης ποντάρει στην απόλυτη πλειοψηφία» και «ελπίζει σε ξεκάθαρη εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας του».

Εστιάζοντας στην οικονομική πολιτική, η Handelsblatt αναφέρει, στην ιστοσελίδα της, ότι «επί του παρόντος η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης, της οποίας τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται junk, δηλαδή δεν συνιστώνται για επένδυση.

Οι αναλυτές της JP Morgan αναμένουν ότι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης- Fitch, Standard & Poors και DBRS- θα προάγουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα ως το τέλος του χρόνου, εφόσον οι εκλογές της Κυριακής οδηγήσουν σε σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση. Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα είναι τόσο περιζήτητα, που η απόδοσή τους κυμαίνεται περίπου 30 μονάδες βάσης κάτω από τα αντίστοιχα ιταλικά, αν και εκείνα διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα».

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης

Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι η «Νέα Δημοκρατία» μπορεί να επιτύχει υψηλά ποσοστά, ακόμη και σε προπύργια της Αριστεράς και διερωτάται πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Ο απεσταλμένος της εφημερίδας αναζητεί απαντήσεις στα εργατικά προάστια του Πειραιά, συνομιλεί με τον κόσμο και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Η δύναμη του Μητσοτάκη βασίζεται κυρίως στην αδυναμία της αντιπολίτευσης. Και στο επιμελώς φροντισμένο προφίλ του ως ευφυούς εκσυγχρονιστή, σε συνδυασμό με το απλό σύνθημα ‘σταθερότητα ή χάος’. Είναι τόσο ανθεκτικό, που εξοστρακίζει όλες τις αναποδιές των τελευταίων μηνών. Τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες, το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 57- κυρίως νέοι- άνθρωποι. Και επίσης τη βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε αιτούντες άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τις παράνομες επαναπροωθήσεις, τις πρόσφατες αιτιάσεις εναντίον της ακτοφυλακής ότι ήταν τουλάχιστον συνυπεύθυνη για το τραγικό ναυάγιο (στα ανοιχτά της Πύλου)».

Με πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα: Καταλυτικός ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: