Γροθιά στο στομάχι το πρωτοσέλιδο της Liberation για το ναυάγιο στην Πύλο: «Το νεκροταφείο τους»

Το εξώφυλλο της γαλλικής Liberation. Photo via Twitter Libération @libe




Με εκατοντάδες επιβαίνοντα άτομα και μόνο 104 διασωθέντες, το ναυάγιο ενός καραβιού ανοιχτά της Ελλάδας, στην Πύλο, την Τετάρτη (14/6) είναι μια από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων ετών.

Ένα δράμα που θα πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να επανεξετάσει την πολιτική υποδοχής.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation με τον συγκλονιστικό τίτλο «Το νεκροταφείο τους» αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας στα νερά της Μεσογείου για εκατοντάδες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στο σαπιοκάραβο των διακινητών.

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη;

Πώς μπορούμε, ενώ κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί, να επιμένουμε να κλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης γνωρίζοντας ότι, αυτό ακριβώς το “κλείσιμο” ωθεί τους μετανάστες να παρακάμψουν τα εμπόδια και να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές;

Πώς μπορεί κανείς να αποφασίζει να μη διασώζει ανθρώπους που βρίσκονται παρατημένοι μεσοπέλαγα, προκειμένου να τους αποτρέψει από κάθε απόπειρα διέλευσης;

Πώς μπορείς να ξέρεις ότι στερείς, ακόμα και από τον “Άλλο”, τον ξένο, μία καλύτερη ζωή όταν, και οι ίδιοι, είμαστε προϊόντα παρελθούσας μετανάστευσης, όταν οι πρόγονοι των περισσότερων έδωσαν τις ίδιες μάχες;

Πώς μπορεί, ακόμα, να εμποδίζουμε γυναίκες και άνδρες να έρθουν να εργαστούν στην περιοχή μας, ενώ συνεχίζουμε να παραπονιόμαστε για ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές, εστιατόρια, αρτοποιεία κ.α.;» έγραψε η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Liberation, Αλεξάνδρα Σβάρτσμπροντ.

Η γαλλική εφημερίδα επέλεξε ως φωτογραφία το μπλε της θάλασσας που έγινε ο υγρός θάνατος τόσων ανθρώπων που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή και όχι κάποια από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες με τους στοιβαγμένους μετανάστες πάνω στο αλιευτικό σκάφος για να δικαιολογήσει τον τίτλο του πρωτοσέλιδού της:

«Ναυάγιο στη Μεσόγειο: οι καταραμένοι της θάλασσας».

Συνεχείς είναι οι αναφορές των γαλλικών ΜΜΕ στο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά της Πύλου επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την κήρυξη τριήμερου πένθους στην Ελλάδα.

Το τραγικό συμβάν αποτελεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Monde με τίτλο “Ναυάγιο στα ανοικτά της Ελλάδας: το δράμα και η πολεμική” υπογραμμίζοντας πως «πιθανότατα πρόκειται για τη χειρότερη θαλάσσια τραγωδία των τελευταίων ετών στην Ελλάδα».

Εκτενής είναι η κάλυψη του ναυαγίου και στην έντυπη έκδοση της Liberation. Στο ναυάγιο αναφέρεται το εξώφυλλό της με τίτλο «Τουλάχιστον 79 νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο – ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥΣ», όσο και το κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Ντροπή», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Είναι καιρός να αλλάξουμε το λογισμικό μας, και αν όχι για ανθρωπιστικούς λόγους, τουλάχιστον για ένα ζήτημα κοινής λογικής: η πολιτική μας να μην υποδεχόμαστε τους μετανάστες δεν αποδίδει. Δεν αποτρέπει τους επίδοξους μετανάστες να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη».

«Μετανάστες: Η Ελλάδα σε εθνικό πένθος την επομένη ενός πολύνεκρου ναυαγίου» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Les Échos όπου παρατίθεται μεταξύ άλλων η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Σιακαντάρη: “Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι σύνηθες οι διακινητές να τους κλειδώνουν για να διατηρούν τον έλεγχο στο πλοίο”.  «Ναυάγιο στις ακτές της Ελλάδας: η τραγωδία φέρνει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ευθύνης της Frontex, των κρατών και των ΜΚΟ» επισημαίνει η Figaro υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην ιστορία της Ελλάδας.

Τέλος η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Φλόρενς Ριγκάλ – σε σημερινή συνέντευξή της στο France Info – κατήγγειλε την “έλλειψη επαρκών μέσων διάσωσης στη θάλασσα” και επεσήμανε ότι η Frontex έπρεπε να είχε παρέμβει.”Ζητάμε μια πραγματική πολιτική διάσωσης στη θάλασσα με την υποστήριξη των κρατών”, ανέφερε, ενώ έκρινε ότι το ναυάγιο αυτό ήταν “προβλέψιμο” και ζήτησε “ισχυρή κινητοποίηση των κρατών” με “ουσιαστικές οικονομικές δεσμεύσεις για τη διάσωση των ανθρώπων”. “Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από το 2014 σε αυτό το πέρασμα στην κεντρική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα πραγματικό νεκροταφείο”, κατέληξε.

Εντοπίστηκαν έξι διακινητές, υπεύθυνοι για το ναυάγιο της Πύλου με τους 79 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους: Τραγικές στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: