Γεράκης (Marc): Δεν αποκλείεται θρίλερ με τα μικρά κόμματα* Στο 40,77% η συμμετοχή, αντίστροφη μέτρηση για το exit poll

Κάλπη των Exit Poll για τις Βουλευτικές Εκλογές 2023, σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Αθήνας, Αθήνα Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Λίγες ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες τα πρώτα ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία της σημερινής ψήφου βρίσκονται ήδη στα χέρια των δημοσκόπων που διενεργούν το exit poll η δημοσιοποίηση του οποίου θα γίνει στις 7 το απόγευμα.

Ενας εξ αυτών, ο Θωμάς Γεράκης (Marc), μίλησε στον ΑΝΤ1 προικονομώντας, σχετικά ερωτηθείς, ότι η είσοδος κάποιων κομμάτων στη Βουλή αλλά και ο τελικός αριθμός αυτών που θα εισέλεθει δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις.

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι εκπλήξεις είναι ένα στοιχείο της βραδιάς. Το ενδιαφέρον δεν θα μονοπωλήσουν το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στα μικρότερα κόμματα», είπε μεταξύ άλλων ο Θωμάς Γεράκης.

Το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή, όπως τόνισε, ήταν ένας γρίφος καθώς αρκετά ήταν τα κόμματα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν πολύ κοντά στο ποσοστό που χρειάζεται για την είσοδό τους στην Βουλή.

Όπως τόνισε δεν αποκλείεται να δούμε «θρίλερ απόψε σχετικά με τα κόμματα που θα μπουν στην Βουλή και προς τον αριθμό και προς το ποια θα είναι αυτά».

«Ανιχνεύουμε ένα ποσοστό πολιτών που δεν ψήφισε την προηγούμενη φορά και ψηφίζει τώρα» είπε ο Θωμάς Γεράκης σημειώνοτας ότι θα είναι ενδιαφέροντα τα στοιχεία που θα προκύψουν και για αυτήν την ψήφο, δηλαδή τί ψήφισαν όσοι δεν είχαν προσέλθει στις κάλπες του Μαϊου.




Η συμμετοχή

Σε ποσοστό 40,77% έφτασε η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες έως τις 16:30, σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Την ίδια ώρα στις εκλογές του Μαΐου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 48,76%, δηλαδή η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά περίπου 8%.

 

 




Σύμφωνα με την ενημέρωση των δικαστικών αντιπροσώπων από το 88% των εκλογικών τμημάτων, σχεδόν 2,5 ώρες πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας είχαν ψηφίσει 3.564.116 εκλογείς.

 




Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε επίσης ότι περί τις 20:30 θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, σε ποσοστά και αριθμό εδρών των κομμάτων και ποιοι συνδυασμοί θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.




Με βάση την προηγηθείσα ενημέρωση υψηλότερη είναι η συμμετοχή στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ψήφισε ο ένας στους τρεις εγγεγραμμένους (33,52%) και ακολουθούν η Φθιώτιδα, η Β’ Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική και η Λάρισα. Αντίθετα, η χαμηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στη Φλώρινα με ποσοστό 17,03% και ακολουθούν, Κεφαλονιά, Ευρυτανία Λακωνία και Λευκάδα.




Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι ψήφισαν μία ημέρα νωρίτερα, έφτασε στο 70% (79,6% στις εκλογές του Μαΐου), καθώς από τους 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300.

Το exit poll θα δημοσιοποιηθεί στις 7 το απόγευμα ενώ θα υπάρξει και δεύτερη «διορθωτική» ενημέρωση.

Το exit poll διενεργελίται για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.

Mηνύματα των πολιτικών αρχηγών μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος: Στο 29,13% η συμμετοχή, 2,4% κάτω από τον Μάιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: