Έξω από τα δόντια η Guardian: Οι προσπάθειες της Ευρώπης να απομονωθεί από μια παγκόσμια κρίση κινδυνεύουν να επιδεινώσουν μια απελπιστική κατάσταση…

epa10694303 Paramedics of the Greek National Emergency Ambulance Service (EKAV) transfer a migrant to their ambulance, in Kalamata, Greece, 16 June 2023. EPA, YANNIS KOLESIDIS




Το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian ασκεί κριτική στις ευρωπαϊκές προσπάθειες διαχείρισης του μεταναστευτικού με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Πύλου.

Αναφέρει ότι σΣύμφωνα με επιζώντες, το αλιευτικό σκάφος που μετέφερε κυρίως Αφγανούς και Πακιστανούς μετανάστες προς την Ιταλία ανατράπηκε σχεδόν αστραπιαία την Τετάρτη.

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Εκατοντάδες άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο ακατάλληλο σκάφος, το οποίο ναυάγησε 50 μίλια από την ελληνική παραθαλάσσια πόλη της Πύλου.

Στην Ελλάδα, τα πολιτικά κόμματα ανέστειλαν την προεκλογική εκστρατεία και κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Υπάρχει όμως λόγος που το καταδικασμένο πλοίο ταξίδευε στην ανοιχτή θάλασσα, σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου.

Οι βάρκες των μεταναστών αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα ρίσκα και κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια για να αποφύγουν τις περιπολίες και τις παράνομες επαναπροωθήσεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για να επανεκλεγεί πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επωφελήθηκε στο έπακρο πολιτικά χρησιμοποιώντας μοτίβα τύπου Trump και υποσχόμενος να επεκτείνει ένα τείχος στα σύνορα με την Τουρκία.

Όπως καταδεικνύει η τραγωδία αυτής της εβδομάδας, τα δρακόντεια μέτρα αποτροπής δεν σταματούν την παράτυπη μετανάστευση- αναγκάζουν τους απελπισμένους ανθρώπους να εξετάσουν ακόμη πιο επικίνδυνες κινήσεις. Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πρέπει να κάνει τον απολογισμό της.

Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται υποκριτικά ότι η ανέγερση υψηλών τειχών και συρματοπλεγμάτων και η μετακύλιση της ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο σε τρίτες χώρες μπορεί να ερμηνευθεί ως ηθική πράξη. Η “διάλυση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων” έχει γίνει δικαιολογία για τη στρατηγική της Ευρώπης-φρούριο για να θωρακιστούν ορισμένες από τις πλουσιότερες κοινωνίες του κόσμου από τις συνέπειες των παγκόσμιων κρίσεων.

Οι αιτίες που οδηγούν στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό – οι συγκρούσεις, η κλιματική κρίση, οι επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οικονομική ανασφάλεια – έχουν γίνει χαρακτηριστικά του γεωπολιτικού τοπίου του 21ου αιώνα. Αλλά η νέα Ευρώπη, που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τη ριζοσπαστική δεξιά, μεταφέρει επιμελώς τη συνείδησή της σε εξωτερικούς συνεργάτες μέσω αμφίβολων συμφωνιών.

Την Κυριακή, η ΕΕ παρουσίασε μια πιθανή συμφωνία με τον αυταρχικό ηγέτη της Τυνησίας, Kais Saied, σύμφωνα με την οποία η βορειοαφρικανική χώρα θα λάβει οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων και τη διευκόλυνση των επαναπατρισμών από την Ιταλία.

Ο κ. Saied προώθησε πρόσφατα μια θεωρία συνωμοσίας ότι οι μαύροι Αφρικανοί μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν την αραβομουσουλμανική κουλτούρα της Τυνησίας – γεγονός που οδήγησε σε βίαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων από την υποσαχάρια Αφρική.

Ούτε αυτό, ούτε η τρομακτική κακοποίηση των μεταναστών που κρατούνται στα γειτονικά στρατόπεδα κράτησης της Λιβύης, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ιταλία, φαίνεται ότι έδωσαν στην ΕΕ λόγους να προβληματιστεί.

Στην πραγματικότητα και σε αντιστοιχία με την επιθυμία της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Giorgia Meloni, οι κανόνες σχετικά με τους “ασφαλείς” προορισμούς εκτός ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο που απορρίπτονται, αποδυναμώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Βρετανία, βέβαια, εξακολουθεί να σχεδιάζει να στείλει με συνοπτικές διαδικασίες παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Αυτήν την εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε αύξηση ρεκόρ 19,1 εκατομμυρίων αναγκαστικών εκτοπισμών σε ετήσια βάση.

Η Ευρώπη, προς μόνιμη δυσφήμισή της, αφήνει σε μεγάλο βαθμό τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Αλλά χωρίς πιο ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των ανθρώπων θα προσπαθήσει να φτάσει με κάποιον τρόπο στην ήπειρο.

Και όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα, κάποιοι θα πεθάνουν στην προσπάθειά τους. Χρειάζεται αλλαγή προσέγγισης και αλλαγή νοοτροπίας.

Τίτλος: “The Guardian view on another migrant tragedy: pieties are not enough”​​ και
Υπότιτλος: “Europe’s attempts to insulate itself from a global crisis risk making a desperate situation worse”

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Guardian

Το Reuters για το καταστροφικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου: Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία των μεταναστών στην ελληνική θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: