Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών: Ποια είναι τα τρία προγράμματα που «τρέχουν», όροι και προϋποθέσεις για την επιδότηση

FILE PHOTO: Πολυκατοικίες αντανακλώνται σε καθρέφτες κτηρίου με κλιματιστικά μηχανήματα στην οροφή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών είναι «ανοιχτά» και «τρέχουν» αυτήν την περίοδο. Πρόκειται για το Εξοικονομώ 2023, το Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους και το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη στέγη:

Για τα τρία προγράμματα και τις προϋποθέσεις ένταξης μίλησε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη. Αναλυτικά:

Εξοικονομώ 2023: Η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων https://exoikonomo2023.gov.gr θα δέχεται αιτήσεις έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023. Επιλέξιμες δαπάνες για το πρόγραμμα αυτό είναι:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως 75%.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους: Με το πρόγραμμα αυτό, 20.000 νέοι 18-39 ετών μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους. Η υποβολή των αιτήσεων στο www.exoikonomoneon.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και ανακαίνισης. Για να ενταχθεί κάποιος βασική προϋπόθεση είναι να έχει:

  • οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για το «Εξοικονομώ»
  • έως 20.000 ευρώ για το «Ανακαινίζω».

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 45% έως 90%.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα υποβάλλονται στη πλατφόρμα https://pvstegi.gov.gr μέχρι τις 30/6/2024 ή μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Πηγή: ertnews

Στο «ραντάρ» της εφορίας οι influencer και τα social media: Στην επιφάνεια το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο με «κράχτες» μοντέλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: