Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ: Μπρεχτ στα θέματα των Νέων Ελληνικών για τους υποψηφίους – Ολο το πρόγραμμα

FILE PHOTO: Yποψήφιοι συμπληρώνουν τα τετράδια των πανελλαδικών εξετάσεων σε εξεταστικό κέντρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Το πρώτο τους μάθημα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έδωσαν σήμερα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά, το οποίο είναι μάθημα Γενικής Παιδείας.

Η σημερινή, πρώτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Επαγγελματικά Λύκεια, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Αύριο, Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα «μπουν» στον στίβο των Πανελλαδικών και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Το κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας) πραγματεύεται τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας νέος μέσα από την εθελοντική εργασία

Συγκεκριμένα, μεταξύ των δραστηριοτήτων, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα κείμενο σχετικά με τις μορφές εθελοντικών δράσεων μέσα από τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σύγχρονα προβλήματα και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού στους νέους.

Στο λογοτεχνικό κομμάτι της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βάσει του ποιήματος «Καταφύγια για τη νύχτα» του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Δείτε ΕΔΩ τα σημερινά θέματα  των Νέων Ελληνικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Η φετινή έναρξη των Πανελλαδικών έρχεται μετά από δύο ημέρες ταλαιπωρίας για μία μερίδα των αποφοίτων των λυκείων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο, εξ αιτίας κυβερνο-επιθέσεων στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων και των μεγάλων καθυστερήσεων που αυτές προκάλεσαν.

Ωστόσο, τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν διαβεβαιώσει, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Τρίτη, ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν «κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια», επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ -που δέχθηκε τις κακόβουλες επιθέσεις- «είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Αρχή εξετάσεων και για τα γυμνάσια

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ημέρα, εκτός από ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, είναι και η πρώτη μέρα εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των γυμνασίων θα διαρκέσουν μέχρι την 15η Ιουνίου.

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Υπογραμμίζεται πως το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Τι ισχύει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Η επόμενη ημέρα εξέτασης για τα ΕΠΑΛ, είναι εκείνη του μαθήματος των Μαθηματικών στις 3 Ιουνίου και κατόπιν 7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου, για εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας.

  • Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:
  • 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
  • 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  • 12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟμάδαΠροσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews
Αθήνα, Ελλάδα

Ειδική ομάδα επιχειρεί να ταυτοποιήσει τους αυτουργούς της κυβερνοεπίθεσης στην Τράπεζα Θεμάτων-Στην υπό διερεύνηση λίστα υπόπτων και η Ρωσική Killnet

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: