Έλεος, ο Πρόεδρος είναι άνθρωπος, δεν είναι σούπερμαν: Οι πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης και το μεγάλο στοίχημα του Νίκου Χριστοδουλίδη…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του. Διακρίνονται επίσης η υφυπουργός Ειρήνη Πική και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης (Α). Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Καμία διακυβέρνηση δεν κρίνεται από τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, αν και δείγματα γραφής  προδήλως μπορούν να δοθούν. Γι΄ αυτό και οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν μπορούν να «εγκλωβίζονται» και να επενδύουν στις εκατό πρώτες ημέρες, να «στριμώχνονται» για να παρουσιάσουν έργο ως να είναι το τέλος της κυβερνητικής τους θητείας.

Ένας Πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετία και στην διαδρομή αυτή του χρόνου θα κριθεί κατά πόσο εφάρμοσε το πρόγραμμα του ή όχι. Κατά πόσο ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις ή όχι. Από εκεί και πέρα, η αξιολόγηση γίνεται με πραγματικά δεδομένα, με βάση τη γενικότερη εικόνα. Αλλά πρωτίστως, κι αυτό είναι το σημαντικό, το πως οι πολίτες αισθάνονται, εισπράττουν, την εφαρμογή των πολιτικών της διακυβέρνησης.

Αυτό είναι το μείζον κι όχι πως αντιμετωπίζονται πολιτικές, η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, στη… ζούγκλα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Εάν κάποιος παρακολουθεί, μόνο, τα ΜΚΔ θα νομίσει πως ζούμε σε καμένη γη και αναπνέουμε… τα αποκαΐδια.

Η κυβέρνηση κρίνεται και αξιολογείται σε κάθε βήμα και με αυστηρότητα, όχι όμως με μηδενισμό. Και όχι με τους διάφορους μάντεις να προεξοφλούν αποτυχία και καταστροφή! Δεν θα πρέπει κανείς να της χαριστεί εκεί και όπου κάνει λάθη, αλλά αυτό να γίνεται χωρίς εκ προοιμίου αντιλήψεις.

  • Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προέβη χθες σε αξιολόγηση της μέχρι σήμερα θητείας του, των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης του. Και προφανώς ουδείς θα ανέμενε θαύματα, ότι δηλαδή θα εφάρμοζε το πενταετές του πρόγραμμα σε 100 μέρες, αν και παρουσίασε εκτενώς τις μέχρι τώρα αποφάσεις και δράσεις του.

Πρόεδρος είναι και όχι σούπερμαν, ο οποίος στον κινηματογράφο όλα τα κάνει κι όλα τα κανονίζει αμέσως. Εάν είναι κάποιος ικανοποιημένος από τις  μέχρι τώρα κυβερνητικές δράσεις, αυτό είναι θέμα προσέγγισης, αξιολόγησης. Υπήρξαν αποφάσεις, που αφορούν τα κοινωνικά θέματα, την οικονομία ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία για το Κυπριακό σε σχέση με την γνωστή πρόταση για την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε.

Αναφέρθηκαν όλα στη διάρκεια της παρουσίασης από τον Πρόεδρο. Όπως, για παράδειγμα το θέμα της ΑΤΑ, η οποία πάγωσε επί της τροϊκό-πληκτης προπροηγούμενης διακυβέρνησης, επανήλθε μερικώς από τους προηγούμενους και επιτεύχθηκε συμφωνία τώρα πριν συμπληρωθούν οι εκατόν πρώτες ημέρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε τις εκλογές, έθεσε για πρώτη φορά εκτός διακυβέρνησης τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη. Ψηλά τον πήχη έθεσαν και οι πολίτες. Η πρώτη πολιτική πράξη ήταν οι διορισμοί, υπουργών, συνεργατών και συμβούλων.

Εκεί υπήρξαν αστοχίες και ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει. Δεν είναι, όμως, αποφάσεις, που δεν μπορούν να τύχουν διόρθωσης. Το είπε και χθες ότι η πρώτη αξιολόγηση των υπουργών θα γίνει το Σεπτέμβριο. Όπερ σημαίνει πως αλλαγές θα μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή μετά το εξάμηνο και δεν θα αναμένει ο Πρόεδρος να συμπληρωθεί το 18μηνο, όπως είναι η διαχρονική πρακτική, μια λογικής βολέματος όσων δεν πετύχαιναν  στα καθήκοντα τους.

Σε σχέση με αυτό το κεφάλαιο, το μεγάλο στοίχημα για τον Πρόεδρο είναι οι επικείμενοι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, που όπως αναφέρθηκε, θα γίνουν στη βάση  των συστάσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Ίδωμεν.

  • Ο σημερινός Πρόεδρος έχει μπροστά του μια πενταετία. Έχει εκλεγεί για να διαχειριστεί τα μεγάλα και τα μικρά θέματα, αλλά πρωτίστως να αλλάξει πρακτικές και νοοτροπίες.

Αυτό μπορεί να το πετύχει έχοντας ως σύμμαχους τους πολίτες και όχι τους όποιους εκφραστές του παλιού, του παλαιοκομματικού συστήματος. Χωρίς, βέβαια, τα κόμματα πολιτικές δεν μπορούν να περάσουν από το κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεργασίες. Όμως, δεν λογοδοτεί σε κανέναν άλλον εκτός από τους πολίτες. Το είπε αυτό χθες. Ποιο είναι το μείζον; Οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές, η ανάπτυξη και η πρόοδος, οι ανατροπές και η ρήξη με νοοτροπίες, επιτυγχάνονται μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Βαρβαρότητα γεωπολιτικής και «φορτίο» απελπισμένων: Μεταξύ κόλασης και «Γης της Επαγγελίας» ο υγρός τάφος των άμοιρων μεταναστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: