Έγκριση απαράδεκτου ψηφίσματος για τα Σκόπια στο γερμανικό Κοινοβούλιο: Η “μακεδονική” γλώσσα και πολιτισμός θα εμπλουτίσουν την πολυμορφία της Ε.Ε., αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ

FILE PHOTO: Supporters of the opposition party VMRO DPMNE and other citizens protest against the French proposal to resolve the dispute between North Macedonia and Bulgaria in Skopje, Republic of North Macedonia. EPA, GEORGI LICOVSKI




Τηλεγράφημα του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας, “MIA”, το οποίο αναπαρήγαγε αυτούσιο το σύνολο σχεδόν των τοπικών ΜΜΕ, αναφέρει ότι το ψήφισμα που υιοθέτησε προχθες βράδυ (15 Ιουνίου) το γερμανικό Κοινοβούλιο εμπεριέχει στήριξη για τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και αναγνώριση του “μακεδονικού” (sic) πολιτισμού, ταυτότητας και γλώσσας.

Τα στοιχεία αυτά, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, θα εμπλουτίσουν την πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών εταίρων του κυβερνώντος συνασπισμού – των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες συστάσεις προς την κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

«Το 2023 συνιστά καθοριστικής σημασίας έτος για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας. Η Γερμανία είναι σταθερά προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και στηρίζει αποφασιστικά τη χώρα στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Βόρεια Μακεδονία πέρασε από διάφορες φάσεις, στις οποίες υπήρχε κίνδυνος να χάσει τον σαφή προσανατολισμό προσέγγισης της ΕΕ και των αξιών της. Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει επανέλθει σε μια πραγματική και φιλόδοξη ευρωατλαντική πορεία και μεταρρυθμιστική διαδικασία», αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Στο έγγραφο, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η “DEUTSCHE WELLE”, υπογραμμίζεται ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ αποτελεί συμφέρον αμφότερων των πλευρών, ενώ η επιτυχημένη πορεία προς την προσχώρηση στην Ένωση θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα ολόκληρη την περιοχή.

  • «Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί πολυεθνικό μοντέλο. Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τo “μακεδονικό” (sic) πολιτισμό, ταυτότητα και γλώσσα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία γλωσσών και πολιτισμών, οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η γλωσσική πολυμορφία ασκείται στην πολυγλωσσία των προγραμμάτων και στο έργο των θεσμών. Η “μακεδονική” (sic) γλώσσα και ο πολιτισμός θα εμπλουτίσουν επιπρόσθετα αυτή την ποικιλομορφία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τη διαφύλαξη και προστασία αυτού του πλούτου ως ένα από τα πλέον σημαντικά καθήκοντά της», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι Γερμανοί βουλευτές πιστεύουν ότι η υπέρβαση της καθυστέρησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι καθοριστική για τη μελλοντική επιτυχία της ενταξιακής διαδικασίας, διαδικασία η οποία, όπως υποδεικνύεται, άρχισε να ακολουθεί θετική κατεύθυνση μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Νέα πρόκληση τα τελευταία τρία χρόνια αποτέλεσε το γεγονός ότι η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας επιβαρύνθηκε, λόγω των διμερών ζητημάτων με τη γειτονική Βουλγαρία, που τελικά οδήγησε σε πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία στις 15 Ιουλίου 2020 και έπληξε την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαδικασίας διεύρυνσης μεταξύ του πληθυσμού, τόσο της περιοχής όσο και των άλλων υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Παρά τις διάφορες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές και τη βοήθεια μεμονωμένων χωρών-μελών της ΕΕ, οι διαφορές αυτές δεν έχουν ακόμη επιλυθεί πλήρως», αναφέρει το ψήφισμα.

Το γερμανικό Κοινοβούλιο προειδοποιεί ότι, λόγω των διμερών διαφορών, κινδυνεύει να ανασταλεί εκ νέου η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

«Αν και η πρώτη ενταξιακή διάσκεψη της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2022, τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επετεύχθη εκ μέρους του Συμβουλίου με τη Βόρεια Μακεδονία το Καλοκαίρι του 2022, προϋπόθεση για όλα τα περαιτέρω βήματα ένταξης είναι η συνταγματική τροπολογία, η οποία προβλέπει τη συμπερίληψη της βουλγαρικής κοινότητας στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας από κοινού με τις άλλες κοινότητες, κάτι που απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο», επισημαίνουν οι Γερμανοί βουλευτές.

  • Το γερμανικό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι θα πρέπει να καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για την ταχεία εξεύρεση λύσης, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες για το επόμενο βήμα στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου σημειώνουν τη θέση της εξωτερικής πολιτικής της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία συνάδει πλήρως με αυτή της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ρωσική επίθεση, όπως και η πανδημία του κορωνοϊού στο παρελθόν, αύξησαν την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα.

«Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τη συνέχιση της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής πορείας. Αυτά είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία προς την ΕΕ, που είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας», αναφέρει το ψήφισμα.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια καλείται να εφαρμόσει «επειγόντως» τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στους ευαίσθητους τομείς, όπως αυτός της καταπολέμησης της διαφθοράς, της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη και της δημιουργίας μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικασίες εκλογής και διορισμού σε σημαντικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση.

Στο τέλος του ψηφίσματος, το γερμανικό Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση στο Βερολίνο να προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες προς υποστήριξη της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ενθαρρύνετε τη Βόρεια Μακεδονία να καταβάλει μέγιστες προσπάθειες για τη διαμόρφωση συνθηκών για το άνοιγμα των πρώτων διαπραγματευτικών clusters, ιδίως για την εφαρμογή του συμβιβασμού που επετεύχθη το καλοκαίρι του 2022. Να συνεχιστεί η εντατική υποστήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας για την εναρμόνιση της νομοθεσίας της χώρας με το δίκαιο της ΕΕ.

Να υποστηρίξει διμερώς και στο Συμβούλιο της ΕΕ το άνοιγμα των πρώτων διαπραγματευτικών clusters με τη Βόρεια Μακεδονία και να γίνει αναφορά στην εξαιρετική ετοιμότητα της χώρας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οποία αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή.

Να καλέσει τη Βουλγαρία να στηρίξει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ στο πλαίσιο του συμβιβασμού που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο και να απόσχει από πρόσθετους όρους.

Να στηρίξει με εποικοδομητικό τρόπο τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και της ενίσχυσης του κράτους δικαίου.

Να καταβληθούν προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η εκσυγχρονισμένη διαδικασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2020 να πλαισιωθεί με ελκυστικά ενδιάμεσα βήματα», συνιστούν οι Γερμανοί βουλευτές.

  • Το γερμανικό Κοινοβούλιο ζητά επίσης να ενθαρρυνθούν οι αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία και οι κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από τον ΟΑΣΕ/ODIHR και την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο του διαλόγου Jean Monnet.

«Να εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο η επιχειρησιακή συνεργασία και η τεχνική βοήθεια στον τομέα της αστυνόμευσης μπορεί να επεκταθεί και στη Βόρεια Μακεδονία ως μέρους της βαλκανικής οδού και ως χώρας διέλευσης για διασυνοριακά δίκτυα παράνομης διακίνησης, διατηρώντας παράλληλα τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασύλου, και σε ποιον βαθμό μπορούν να προωθηθούν μέτρα εκπαίδευσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Να υποστηριχθούν τα μέτρα αποδοχής και διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία και τα δικαιώματα προστασίας των μειονοτήτων, της LGBTQ κοινότητας, καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περαιτέρω επέκταση των υφιστάμενων πρωτοβουλιών επαγγελματικής κατάρτισης, ιδίως για να περιοριστεί η μαζική φυγή των εξειδικευμένων εργαζομένων. Να επεκταθεί η λειτουργία προγραμμάτων πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής και καινοτόμου πολιτικής, προκειμένου να συσφιχθούν οι σχέσεις με τον λαό στη Βόρεια Μακεδονία με βάση τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Να διευρυνθεί ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των ανακριτικών αρχών της Βόρειας Μακεδονίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να καταβληθούν προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής ποικιλομορφίας στη χώρα μέσω καλύτερης σύνδεσης με τις γειτονικές χώρες και αύξησης και διαφοροποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρεται στις συστάσεις προς την κυβέρνηση του Καγκελαρίου Scholz που περιέχονται στο ψήφισμα που ενέκρινε το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Το ψήφισμα δεν έτυχε υποστήριξης εκ μέρους της γερμανικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

ΠΗΓΗ: Επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, “MIA”
ΕΠΙΣΗΣ: ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ

Έξω από τα δόντια η Guardian: Οι προσπάθειες της Ευρώπης να απομονωθεί από μια παγκόσμια κρίση κινδυνεύουν να επιδεινώσουν μια απελπιστική κατάσταση…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: