Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα για το πρόβλημα της Κύπρου: «Λοιπόν, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε»…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τέλεσε τα εγκαίνια του «Πάρκου Γαλλοφωνίας». Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας και φυσικά του Κυπριακού, από το Προεδρικό Μέγαρο (της Λευκωσίας) μέχρι τον τελευταίο οπαδό του κόμματος, από το κόμμα μέχρι τη λεγόμενη διανόηση που δεν τα βγάζει πέρα.

Γι’ αυτό και η… φοβερή πρόταση του Προέδρου για απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ακούγεται και πλασάρεται ως πρωτάκουστη, παρόλο που δεν αλλάζει την ουσία των διαπραγματεύσεων και του περιεχομένου των συνομιλιών.

Το ξέρουν οι επικοινωνιολόγοι του Προέδρου εξού και η εκστρατεία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων «από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά» επικεντρώνεται στον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου.

Συντηρείται, έτσι, μια συζήτηση άνευ ουσίας που βοηθά και στην… καλή λειτουργία της κυβέρνησης, άλλωστε τα συμπολιτευόμενα κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) δεν αντιδρούν με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

  • Από την άλλη, η λεγόμενη αντιπολίτευση (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) που κάποτε είναι και συμπολίτευση, ιδεολογικοπολιτικά βολεύεται με τις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν και δεν το παραδέχεται προς το παρόν.

Δεν παραδέχεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης περπατά στη γραμμή των δύο προκατόχων του (Χριστόφιας – Αναστασιάδης) και βέβαια στην ιδεολογική γραμμή των δύο μεγάλων κομμάτων (και τελικά όλων των κομμάτων).

Δεν το παραδέχεται, προσπαθώντας να σώσει το προσωπείο μιας «αντιπολίτευσης» που εκφράζει άτσαλα πότε στο Ευρωκοινοβούλιο (ΑΚΕΛ) και πότε στα κομματικά συνέδρια μιας δήθεν φρέσκιας ηγεσίας (ΔΗΣΥ).

Όλα αυτά, ασφαλώς, μοιάζουν ανέκδοτο καθώς δεν αλλάζουν τον αναπτυσσόμενο τουρκικό φασισμό.

Μπορεί, λοιπόν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να θεωρεί ότι με τη φαεινή ιδέα πακετοποίησης (Κυπριακό-ευρωτουρκικά) θα πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εντολή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και τους Ευρωπαίους να του πουν το μεγάλο μπράβο.

Άλλά δεν δικαιολογείται να μην έχει εναλλακτική πρόταση και να κάνει ό,τι έκαναν οι προκατόχοι του, επενδύοντας στην καλή θέληση και στα δώρα, μήπως και συγκινηθεί το τουρκικό τέρας.

Μα για να έχει εναλλακτική, πρέπει να έχει όραμα, ας επαναληφθούμε. Το όραμα του Προέδρου, όπως όλων των προέδρων, είναι μια συμβιβαστική πολιτική που θα οδηγήσει είτε στη ΔΔΟ είτε σε κάποιου είδους συνομοσπονδία, με ή χωρίς απεσταλμένο της ΕΕ.

Το όραμα του Προέδρου είναι όραμα του 1977 και η συντήρηση δυνάμεων και «εικόνας» για τις επόμενες εκλογές, δυστυχώς, όπως ακριβώς των δύο κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης και των υπολοίπων της συμπολίτευσης.

Μα οι καιροί αλλάζουν και τίποτα δεν εγγυάται στους Κυπρίους ότι θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια. Εκτός κι αν στόχος των κρατούντων είναι να υπάρχουν αυτοί, μόνοι τους, με οποιοδήποτε κόστος και υπο οποιοδήποτε καθεστώς, και να βολοδέρνουν σε κάποια άλλη Κύπρο, παριστάνοντας τον ατσίδα Ντίνο Ηλιόπουλο:

«Λοιπόν, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εκατό χρόνια ύπουλων παρεμβάσεων του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη: Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στον πολύμηνο προεκλογικό αγώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: