Δεν ικανοποίησε το ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος της Κύπρου: Θέλει να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ ως …”κίνητρο” για τη λύση του Κυπριακού…

Ο ΓενικόςΓραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ




Κατά την χθεσινή δημοσιογραφική του διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να μας πείσει ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για τις 100 μέρες της διακυβέρνησης του. Τονίστηκαν και τα εξής:

Ενώ σωστά ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή διερωτόμαστε με ποιο τρόπο οι τοποθετήσεις του για το φυσικό αέριο και το Πλαίσιο Γκουτέρες υποβοηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κανείς δεν εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να θέσει το ζήτημα του φυσικού αερίου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Εκείνο που το ΑΚΕΛ προτείνει είναι την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως κινήτρου για λύση του Κυπριακού, κάτι που ρητά αναφέρεται στην πρόταση που του έχουμε αποστείλει και το οποίο υποστηρίζει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Η μονοδιάστατη επιμονή του κ. Χριστοδουλίδη στον παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει ατονήσει.

Αναφορικά με το Πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος αφενός λέει ότι θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και αφετέρου απορρίπτει πρόνοιες του Πλαισίου. Αυτό τον καθιστά αναξιόπιστο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο.

Πράγματι, το Πλαίσιο Γκουτέρες αναφορικά με το περιουσιακό δίνει τον πρώτο λόγο στον χρήστη, θέση που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα της νομολογίας του ΕΔΑΔ, στην οποία οδήγησαν οι μαζικές προσφυγές κάτι για το οποίο το ΑΚΕΛ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει.

Εκείνο που παραβλέπει ο Πρόεδρος είναι ότι υπάρχουν συγκλίσεις για το περιουσιακό που συγκεκριμενοποιούν την πιο πάνω γενική αναφορά. Για παράδειγμα, υπάρχει σύγκλιση ότι οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους τους.

Αυτό σημαίνει πώς όσοι δεν θα μπορέσουν να τις επανακτήσουν θα μπορούν να επιλέξουν αποζημίωση ή ανταλλαγή. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι χρήστες δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά και χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Η πιο σημαντική πρόνοια του Πλαισίου Γκουτέρες, που πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχτεί, είναι η ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα.

Η τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος προβληματίζει ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο ακροατή του. Είναι αυτονόητο ότι η επιλεκτική προσέγγιση του Πλαισίου Γκουτέρες επιτρέπει και στην τουρκική πλευρά να απορρίψει όσα αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ως αποτέλεσμα, το Πλαίσιο θα εξουδετερωθεί και μόνο φραστική θα παραμείνει η δέσμευση για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Αυτές οι τακτικές ταυτίζονται με τις πολιτικές που ακολουθούσε ο τέως Πρόεδρος, με αποτέλεσμα να έχουμε από το 2017 και εντεύθεν το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κενό στην ιστορία του Κυπριακού.

Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να κάνει σύντομα σοφότερες σκέψεις, σε μια ύστατη και ουσιαστική προσπάθεια να αποτραπεί η οριστική διχοτόμηση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο απεσταλμένος των Εμιράτων εκφράζουν κοινή προσδοκία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συζήτηση για επενδύσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: