Aισχροκέρδεια και ασυδοσία «σκοτώνουν» τη Μύκονο: Κάθετη πτώση αφίξεων και τζίρου καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες και λιγοστεύουν τα… κορόιδα

Φωτογραφία από Dana Tentis: https://www.pexels.com/el-gr/photo/388452/




Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια ότι… στερεύουν τα κοιτάσματα στο Eldorado της Μυκόνου καταγράφονται ήδη στο εν πολλοίς ασύδοτο Νησί των Ανέμων.

Οι καταγγελίες δυσαρεστημένων και εξαπατημένων τουριστών πλήθαιναν όλους τους προηγούμενους μήνες αλλά κανείς δεν φαινόταν να δίνει ιδιαίτερη σημασία καθώς πίστευαν ότι η πηγή είναι αστείρευτη.

Όμως, τα στοιχεία της φετινής Άνοιξης είναι αμείλικτα και σημαίνουν συναγερμό. Η πτώση, που κυμαίνεται μεταξύ 15-25%, αφορά συνολικά το νησί της Μυκόνου, σύμφωνα με στοιχεία από ξενοδόχους και καταστηματάρχες της εστίασης και της αγοράς γενικότερα.

Η αιτία; Οι ταξιδιωτικοί συνεργάτες των πεντάστερων ξενοδοχείων είναι σαφείς: Οι σημαντικές αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στους τιμοκαταλόγους τόσο των καταλυμάτων, αλλά και των υπηρεσιών που παρέχονται στο νησί, έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Μύκονος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πέραν του δέοντος το εκρηκτικό τουριστικό μομέντουμ της χώρας.

Η πτώση της επιβατικής κίνησης στον ανακαινισμένο διεθνή αερολιμένα του νησιού είναι της τάξης του 8% για τον μήνα Μάιο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2022. Παράλληλα βάσει των στοιχείων από τη Booking και τις άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων, στις ενοικιάσεις υπερπολυτελών βιλών (VIP) η καθοδική πορεία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ξεπερνάει το 40%.

Ήδη, η απογοήτευση για το πρώτο, ουσιαστικά, δίμηνο της σεζόν από πλευράς τζίρου, έχει πυροδοτήσει κάποιες κινήσεις «οπισθοχώρησης» στην τιμολογιακή επιθετικότητα με την οποία πλασαρίστηκε εφέτος το νησί, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το κατά πόσο οι μειώσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να αντιστρέψουν το κλίμα.

Για να καλύψει τις απώλειες, ο στόχος πλέον της αγοράς της Μυκόνου επικεντρώνεται στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η επιμήκυνση της σεζόν μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο, γεγονός που για το 2022 έφερε σημαντικά αποτελέσματα.

Οι κυριότεροι παράγοντες για την σημαντική αυτή πτώση είναι τρεις.

Πρώτα απ’ όλα οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές που ενίοτε ξεπερνούν και το όριο της αισχροκέρδειας, καθώς δεν ανταποκρίνονται στην αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες επισκεπτών που καλούνται να καταβάλουν μια μικρή περιουσία προκειμένου να φάνε, να διασκεδάσουν ή να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι στην Ψαρού η πρώτη σειρά με ξαπλώστρες κόστιζε 300 ευρώ το σετ για δύο άτομα (η ενοικίασή τους εννοείται) με την τιμή να πέφτει στα 210 ευρώ από τη δεύτερη έως την πέμπτη σειρά. Στη δε Παράγκα το σετ ομπρέλα – ξαπλώστρες κόστιζε 700 ευρώ, ενώ υπήρχε και 500 ευρώ μίνιμουμ κατανάλωσης σε ποτά, καφέδες, τοστ, κ.λπ.

Ωστόσο και αυτοί, αν και έχουν χρήματα, θεωρούν κοροϊδία να τα σπαταλούν σε τέτοιου είδους υπηρεσίες όταν μάλιστα οι παροχές δεν είναι εφάμιλλες. Ακόμη όμως κι αν τα δίνουν, υπεισέρχεται ο δεύτερος παράγοντας που αποτρέπει τους τουρίστες από το νησί τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλος από την ασφάλεια.

Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία αρκετών ευκατάστατων επισκεπτών, προβαίνουν σε ληστείες και κυρίως σε κλοπές, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για ρολόγια και τιμαλφή που «εξαφανίστηκαν» από τις θυρίδες πολυτελών οικιών την ώρα που οι ενοικιαστές τους διασκέδαζαν.

Ο τρίτος παράγοντας αφορά την έλλειψη προσωπικού εκ μέρους των καταστημάτων εστίασης. Παρά το γεγονός ότι τα εστιατόρια, οι καφετέριες ή τα παραλιακά μπαρ δίνουν ικανοποιητικούς μισθούς σε σερβιτόρους, μάγειρες, μπάρμεν και λοιπές ειδικότητες, εν τούτοις δεν καλύπτονται όλες οι απαιτούμενες θέσεις με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται επαρκώς οι πελάτες. Οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτές τις θέσεις είναι λίγοι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ωράρια είναι ιδιαίτερα απαιτητικά καθώς αναγκάζονται να δουλεύουν έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα για 10 ή 12 ώρες καθημερινά. Και μπορεί μεν να τους καταβάλλονται οι υπερωρίες σε όσες επιχειρήσεις τηρούν τον νόμο, ωστόσο ξεκουράζονται λίγες ώρες και την επόμενη μέρα δεν μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους.

Τί κάνουν, όμως, οι «ποιοτικοί τουρίστες» που απέρριψαν εσχάτως την Μύκονο; Βασικός προορισμός αποδεικνύεται το Τουλούμ του Μεξικού. To Tulum είναι μια παραλία δεκαπέντε χιλιομέτρων στο Μεξικό που την περιβάλλει η προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα της ζούγκλας και οι πυραμίδες των Μάγιας. Στις αρχές των 90s, απέκτησε τη φήμη του VIP προορισμού όχι μόνο για το εξωτικό της σκηνικό, αλλά κυρίως για μια αντίληψη ζωής με μια φιλοσοφία και ένα στυλ που θα ονομαζόταν “bohemian chic” και θα αποτελούσε μια νέα μορφή κοσμοπολίτικης, αλλά αυτή τη φορά, χαλαρής πολυτέλειας.

Μια τρανταχτή απόδειξη της νέας bohemian chic φιλοσοφίας που ξεκίνησε στο Tulum και διαπερνά πλέον τον κόσμο της “πολυτέλειας” και ευρύτερα του μοντέρνου στυλ και τρόπου ζωής είναι και η επιτυχία του Scorpios της Μυκόνου που έχει ταυτιστεί με αυτήν ακριβώς την μποέμ-πολυτελή εικαστική ταυτότητα, το χαλαρό, συναισθηματικό ντιζάιν και την ελευθερία. Και βεβαίως, δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι το Scorpios ανοίγει το εφετινό καλοκαίρι στο Τουλούμ. Ετσι, το Τουλούμ που ενέπνευσε κάποτε το clubbing της Μυκόνου, πλασάρεται πλέον σαν «η Μύκονος του Μεξικού».

Εκτός, όμως, από το διάσημο μεξικανικό θέρετρο, οι απογοητευμένοι από τις τιμές της Μυκόνου τουρίστες φαίνεται να γοητεύονται και από προορισμούς όπως η Ιμπιζα ή η Σαρδηνία, η νότια Γαλλία. Η Μύκονος υπερέχει σαφώς στην ποιότητα των υπηρεσιών στην ακτογραμμή της, υπερέχει σαν σκηνικό και αίσθηση, ωστόσο το κριτήριο του value for money είναι μια στρατηγική με την οποία επιλέγουν πλέον να «αγοράζουν» ταξιδιωτική εμπειρία και οι πλούσιοι τουρίστες.

Με πληροφορίες από newmoney και newsbeast

Γαλλία, Αυστρία και Ολλανδία ζητούν από την Κομισιόν να… προσγειώσει τα ιδιωτικά τζετ: 572.806 πτήσεις μόνον πέρυσι, καταστροφή για το περιβάλλον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: