Αφού τους υποχρέωσε να τον αποθεώσουν και να του ζητήσουν συγγνώμη για τις… κοροϊδίες ο Μπενζεμά φεύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης ως θρύλος: Για τα 200 εκατ. ευρώ των Αράβων [videos]

Real Madrid’s striker Karim Benzema celebrates after scoring the 1-0 during the Spanish LaLiga soccer match between Real Madrid and Rayo Vallecano, in Madrid, Spain, 24 May 2023. EPA, Rodrigo Jimenez




Πλέον, είναι επίσημο: ο Καρίμ Μπενζεμά θα φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης για να ενταχθεί στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μιλούσαν για «βόμβα», πριν από μερικές ημέρες.

Ο Καρίμ Μοσταφά Μπενζεμά (Karim Mostafa Benzema, 19 Δεκεμβρίου 1987), παρότι αρχικά υποτιμήθηκε και… αποδοκιμάστηκε στο Σαντιάγκο Μπερναμέου, είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών.

Είναι ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών -μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο- και ο κορυφαίος σε ασίστ της Ρεάλ Μαδρίτης.Ο Μπενζεμά έχει κερδίσει 23 τρόπαια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Πρωταθλημάτων Ισπανίας, δύο Κυπέλλων Ισπανίας και πέντε ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ.

Γεννημένος στη Λυών από Αλγερινούς γονείς, ο Μπενζεμά ξεκίνησε την καριέρα του με την Ολιμπίκ Λυών το 2005, συνεισφέροντας σποραδικά σε τρεις κατακτήσεις της Λιγκ 1.

Το 2008, ανακηρύχθηκε ο Παίκτης της Χρονιάς της Λιγκ 1 και στην Ομάδα της Χρονιάς, έχοντας τερματίσει ως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και κατακτώντας τον τέταρτο τίτλο του πρωταθλήματος και το πρώτο Κύπελλο Γαλλίας.

Το 2009, ο Μπενζεμά έγινε αντικείμενο μεταγραφής ρεκόρ στη Γαλλία, όταν εντάχθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης σε μια συμφωνία αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γάλλος ήταν βασικό μέλος της Λιόν, που είχε σαρώσει τα πάντα στη Γαλλία τα προηγούμενα χρόνια, και πάτησε Μαδρίτη ως το μεγαλύτερο ταλέντο που είχε να προσφέρει η χώρα. Με κάποιο τρόπο, ωστόσο, όλα αυτά δεν έφτασαν για να αποτελέσει την πιο πολυδιαφημισμένη μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού για τη «βασίλισσα».

Και αυτό γιατί, στην ίδια μεταγραφική περίοδο, έγινε η τότε ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πιο δημοφιλής παίκτης στον πλανήτη, άφησε την πανίσχυρη Γιουνάιτεντ για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η συγκυρία αυτή έγινε… συνήθεια για τον Καρίμ Μπενζεμά. Για πολλά χρόνια, ό,τι και να έκανε δεν είχε καμία σημασία, γιατί ο υπερηχητικός «CR7» έκανε περισσότερα.

Μετά από μία αναγνωριστική πρώτη σεζόν, ο Καρίμ ξεκίνησε την… απόσβεση. Σχεδόν κάθε χρόνο σκόραρε πάνω από 20 γκολ, όντας καθοριστικό κομμάτι μίας Ρεάλ που μετά από αρκετά χρόνια αποτυχιών επέστρεψε στην κυριαρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Τέσσερα Champions League σε πέντε χρόνια (2014, 2016, 2017, 2018), κάτι που σπάνια συμβαίνει, και όταν συμβαίνει, συνήθως το καταφέρνει η Ρεάλ.

Αφού δυσκολεύτηκε να καθιερωθεί στην πρώτη του σεζόν, τελικά πέτυχε σταθερό ποσοστό γκολ με τον σύλλογο, κυρίως ως μέλος μιας τριάδας με υψηλή ποιότητα, μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Γκάρεθ Μπέιλ – που ονομάστηκαν BBC – που ήταν αναπόσπαστοι σε τέσσερις κατακτήσεις του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ από το 2014 έως το 2018.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο Μπενζεμά είχε τις μεγάλες στιγμές του. Το 2014, αυτός έβαλε το μοναδικό γκολ του πρώτου ημιτελικού με την Μπάγερν Μονάχου. Στην αντίστοιχη συνθήκη του 2017, με μία μυθική ντρίμπλα που οδήγησε στο γκολ του Ίσκο, έκοψε τη φόρα της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία προηγούταν ήδη με 2-0 στο πρώτο 20λεπτο και έμοιαζε πως μπορούσε να ανατρέψει το 3-0 του πρώτου αγώνα στο «Μπερναμπέου». Το 2018, έβαλε δύο γκολ στον προημιτελικό με τη Μπάγερν Μονάχου, που έληξε 2-2 κι έστειλε τη «βασίλισσα» οριακά στην επόμενη φάση. Ενώ την ίδια σεζόν, άνοιξε το σκορ και στον τελικό, εκμεταλλευόμενος το λάθος του Κάριους.

Όλα αυτά όμως δεν ενδιέφεραν ιδιαίτερα τους φίλους του ποδοσφαίρου. Όλα τα φώτα ήταν πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Πως να ανταγωνιστείς, άλλωστε, τα 50 γκολ ανά σεζόν, τα ασταμάτητα ρεκόρ και την ικανότητα του Πορτογάλου να κάνει όλους τους «πλανήτες» να γυρίζουν γύρω από τον ίδιο;

Μετά την αποχώρηση του Ρονάλντο το 2018, ο Μπενζεμά έγινε η βασική δύναμη κρούσης της Ρεάλ Μαδρίτης. Ονομάστηκε στην Ομάδα της Σεζόν της Πριμέρα Ντιβσιόν για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια από το 2018 έως το 2022, κέρδισε δύο φορές το βραβείο του Καλύτερου Παίκτη της La Liga και το Τρόπαιο Πιτσίτσι για πρώτη φορά το 2022.

Ο Μπενζεμά τερμάτισε πρώτος σκόρερ του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς κέρδισε τον πέμπτο του τίτλο το 2022.

Ο Μπενζεμά κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17 του 2004 και έκανε το ντεμπούτο του για την Εθνική Γαλλίας ανδρών το 2007, σε ηλικία 19 ετών.

Έκτοτε έχει κερδίσει περισσότερες από 95 συμμετοχές, όπου έχει σκοράρει σε τρεις και συμμετάσχει σε τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις και κατατάσσεται ως ο πέμπτος κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Γαλλίας.

Ανακηρύχθηκε τέσσερις φορές ως ο Γάλλος Παίκτης της Χρονιάς από το France Football. Για τις εμφανίσεις του το 2021 και το 2022, ο Μπενζεμά βραβεύτηκε με το βραβείο του Καλύτερου Παίκτη της Χρονιάς της UEFA και τη Χρυσή Μπάλα, και έγινε ο πέμπτος Γάλλος παίκτης που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα.

Σε ηλικία 34 ετών και 302 ημερών, είναι ο δεύτερος γηραιότερος νικητής του βραβείου.

Συλλογικές διακρίσεις

Ολιμπίκ Λυών

  • Πρωτάθλημα Γαλλίας: 2005, 2006, 2007, 2008
  • Κύπελλο Γαλλίας: 2008
  • Γαλλικό Σούπερ Καπ: 2006, 2007

Ρεάλ Μαδρίτης

  • Κύπελλο Ισπανίας: 2011, 2014
  • Πρωτάθλημα Ισπανίας: 2012, 2017, 2020, 2022
  • Σούπερ Καπ Ισπανίας: 2012, 2017
  • ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ: 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
  • ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ: 2014, 2016, 2017
  • Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: 2014, 2016, 2017

Το κεφάλαιο Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία πρόσφερε ένα σταθερό «χρυσό» συμβόλαιο στον Γάλλο στράικερ, που θα μπορούσε να τον δελεάσει να φύγει από την ισπανική πρωτεύουσα. Η αρχική σκέψη του KB9 έγινε τάση προϊόντος του χρόνου, αν και η πρόταση των 200 εκ. ευρώ το χρόνο, για διετές συμβόλαιο, δεν άφηνε χώρο για άλλη επιλογή.

Μετά από λίγες ώρες ζυγίσματος των θετικών και των αρνητικών, ο 35χρονος επιθετικός πήρε την απόφασή του: δέχτηκε την πρόταση, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να «μαζευτεί» η πληροφορία και ζήτησε την αποχώρησή του από τη «Βασίλισσα», που δεν μπορούσε πια να το κρατά κρυφό.

Κατά συνέπεια, οι «Μπλάνκος» προέβησαν σήμερα (4/6) στην επίσημη κοινοποίηση. «Η Ρεάλ Μαδρίτης και ο αρχηγός μας, Καρίμ Μπενζεμά, συμφώνησαν να τερματίσουν τη λαμπρή και αξέχαστη περίοδο του ως παίκτης του συλλόγου μας. Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να δείξει την ευγνωμοσύνη της και όλη της τη στοργή σε κάποιον που είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους μας», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η καριέρα του Καρίμ Μπενζεμά στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν παράδειγμα συμπεριφοράς και επαγγελματισμού και εκπροσώπησε τις αξίες του συλλόγου μας. Ο Καρίμ Μπενζεμά κέρδισε το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του», υπογραμμίζεται στη συνέχεια στο επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «Μερένχες».

Αυτό είναι λοιπόν το τέλος μιας ιστορίας 14 ετών. Ο Μπενζεμά έφτασε στην ισπανική πρωτεύουσα το 2009 από την Λιόν έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ και με την πάροδο του καιρού έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και του αθλήματος.

Νικητής 5 Champions League, ρεκόρ για Γάλλο παίκτη, κατάκτησε τη Χρυσή Μπάλα τον περασμένο Οκτώβριο. Λογικό λοιπόν ότι ο σύλλογος της Μαδρίτης ανακοίνωσε τη διοργάνωση αφιερώματος για τον θρύλο της την ερχόμενη Τρίτη, 6 Ιουνίου, στη Real Madrid City, με την παρουσία του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ.

Λίγο φθαρμένος από την εγγενή πίεση της Ρεάλ και το πέρασμα του χρόνου, ο Μπενζεμά φεύγει για να ενταχθεί στην Αλ Ιτιχάντ και να ενισχύσει το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ήδη αγωνίζεται ο πρώην συμπαίκτης του, Κριστιάνο Ρονάλντο, ποδοσφαιριστής της Αλ Νασρ από τον Δεκέμβριο του 2022.

Στους δύο θρύλους της Ρεάλ Μαδρίτης είναι αρκετά πιθανό να προστεθεί και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έλαβε προσφορά 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για δύο χρόνια προκειμένου να ενταχθεί στην Αλ Χιλάλ.

Σε κάθε περίπτωση, όχι απλώς αρκετό αλλά ασύλληπτο ποσό για μια νέα αρχή στη Σαουδική Αραβία, η οποία δίνει «γη και ύδωρ», αλλά και πολύ… πετρέλαιο όπως φαίνεται, προκειμένου να στρέψει πάνω της το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να το χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και el.wikipedia.org
Μαδρίτη, Ισπανία

Είναι πλέον επίσημο: Η Παρί Σεν Ζερμέν «αποχαιρετά» με ανακοίνωση τον Λιονέλ Μέσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: