Ξορκίζει τη δεύτερη θέση ο Ερντογάν: Μπλοκάρει με βροχή ενστάσεων 7 εκατομμύρια ψηφοδέλτια σε περιοχές όπου χάνει πανηγυρικά

Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu (C), leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), votes at a polling station in Ankara, Turkey, 14 May 2023, as the country holds simultaneous parliamentary and presidential elections. EPA/SEDAT SUNA




Πληθαίνουν οι σοβαρότατες ενδείξεις και καταγγελίες ότι ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να χειραγωγήσει τη ροή των αποτελεσμάτων στις τουρκικές εκλογές.

Η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία παρουσιάζει κυριολεκτικά τριτοκοσμική όψη καθώς υπάρχουν (τουλάχιστον) τρεις πηγές ενημέρωσης για τα αποτελέσματα με αντικρουόμενες εκτιμήσες.

«Είναι απογοητευτικό όταν όλη η Τουρκία αναζητά ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα» σημειώνει ο ανταποκτιτής του ΒΒC Paul Kirby, που φαίνεται να ενστερνίζεται τις καταγγελίες  της αντιπολίτευσης ότι με επανειλημμένες ενστάσεις το κόμμα Ερντογάν καθυστερεί τα όπου προηγείται ο αντίπαλος.

Αρχικά, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι επτά εκατομμύρια ψηφοδέλτια έχουν παρακρατηθεί από τη διαδικασία καταμέτρησης λόγω αυτών των ενστάσεων και ότι όλες αυτές οι ενστάσεις έχουν υποβληθεί σε προπύργια της αντιπολίτευσης. Είναι μια τακτική που χρησιμοποιεί το Κόμμα AKP του Ερντογάν για τις τελευταίες επτά ή οκτώ εκλογές, ισχυρίσθηκε.

Οργή Κιλιτσντάρογλου: Θα είμαστε εδώ για κάθε μία ψήφο που καταμετράται 

Λίγο αργότερα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην πρώτη του μακροσκελή δήλωση ανέφερε:

Αγαπητοί μου, μπλοκάρουν το σύστημα με απανωτές ενστάσεις σε εκλογικά τμήματα όπου η ψήφος μας είναι υψηλή. Για παράδειγμα, υπάρχουν επίμονες ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Άγκυρα και 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες που έχουν αμφισβητηθεί 6 φορές, έχουν υπάρξει κάλπες που έχουν αμφισβητηθεί 11 φορές. Αυτό που μπλοκάρετε είναι η βούληση της Τουρκίας. Δεν μπορείτε να το αποτρέψετε ό,τι είναι να συμβεί με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να οδηγηθεί αυτό σε τετελεσμένο γεγονός. Σταματήστε να ανακατεύεστε με τη διαχείριση της κοινής γνώμης. Αυτό το ζήτημα είναι σοβαρό. Ας έρθουν οι ψηφοφορίες, ας γίνει γνωστό το αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό.

Η χώρα δεν ανέχεται πλέον την αβεβαιότητα. Μην φοβάστε τη βούληση του έθνους. Καλώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Έχουμε νωπά υπογεγραμμένα πρακτικά. Μην αφήσετε το κοινό να παραμείνει. Επαναλαμβάνω, μην βάζετε εμπόδια στη βούληση αυτού του έθνους. Απευθύνω έκκληση στους εργαζόμενους της δημοκρατίας μας στην περιοχή. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τα εκλογικά τμήματα και τις εκλογικές επιτροπές. Είμαστε εδώ μέχρι να καταμετρηθεί κάθε ψήφος».

Νωρτίτερα, πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, ανέφεραν ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των καταμετρηθεισών ψήφων βρίσκεται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από το 69,12%, ποσοστό πολύ μικρότερο δηλαδή από το ποσοστό ενσωμάτωσης που δίνει το Anadolu.


Με βάση αυτά τα στοιχεία η αντιπολίτευση εκτιμά, σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε το OPEN, ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 48, 97% έναντι 45,09% του Ερντογάν, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί συνιστά βεβαίως τεράστια ανατροπή.

«Δείξε με πρώτο»

Την ιδια στιγμή ο ανταποκριτής τoυ OPEN στο Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος ανέφερε ότι Τούρκοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν στην Frankfurter Allgemeine ότι o Ερντογάν έδωσε εντολή στο Anadolu να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εικόνα ότι διατηρεί το προβάδισμα…




Λίγο μετά τη 1:00 το βράδυ τα επίσημα ποσοστά έδιναν 49,52% στον Ερντογάν έναντι 44,76% που ήταν το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: