Ξεκάθαρος ο Γιωργάλλας, με το βλέμμα στην Τουρκία: Η Ε.Ε θα πρέπει να επανακαθορίσει τη στρατηγική της θαλάσσιας ασφάλειας στην Μεσόγειο

Οι υπουργοί ΆΜυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, Μιχάλης Γιωργάλλας και Νίκος Παναγιωτόπουλος στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, μίλησε για τις συζητήσεις που είχε στη βελγική πρωτεύουσα.

“Σημειώσαμε”, τόνισε, ότι η συνεργασία πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς αποκλεισμούς και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανακαθορίσει τη στρατηγική της θαλάσσιας ασφάλειας στην Μεσόγειο, σχετικά με προσπάθειες υπονόμευσης του διεθνούς δικαίου και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της”.

Προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμμετείχα σήμερα στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας. Με τους συνάδελφους Υπουργούς είχαμε, καταρχάς, συνάντηση στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Η Κύπρος αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του Οργανισμού και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων. Στην παρέμβασή μου χαιρέτισα το έργο του Οργανισμού και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο για την υλοποίηση του προγράμματος κοινών προμηθειών αμυντικού υλικού, στο οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχουμε.

Πληροφόρησα τους εταίρους μας ότι ο προϋπολογισμός για την Άμυνα στην Κύπρο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με ποσοστό δύο τοις εκατό του ΑΕΠ. Σημαντικό μερίδιο διατίθεται για εξοπλιστικά προγράμματα και προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων, στηρίζοντας έτσι την εγχώρια και Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας, συζητήσαμε τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Από την πλευρά μας επαναλάβαμε την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία και ενημερώσαμε για την επιτυχή εκπαίδευση Ουκρανών στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και αποναρκοθέτηση, που διεξάγεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής EUMAM Ukraine (EU Military Assistance Mission).

Στο τελευταίο μέρος της συνόδου, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων, πέραν του ουκρανικού, επί θεμάτων που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των δυο οργανισμών, σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια και ο κυβερνοχώρος.

Σημειώσαμε ότι η συνεργασία πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς αποκλεισμούς και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανακαθορίσει τη στρατηγική της θαλάσσιας ασφάλειας στην Μεσόγειο, σχετικά με προσπάθειες υπονόμευσης του διεθνούς δικαίου και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της.»

Ουκρανία, δράσεις της ΕΕ στην Αφρική και αμυντική βιομηχανία στο επίκεντρο του Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας όπου συμμετείχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: