Τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του στα 27 του, ο Κερτ Κομπέιν των Νιρβάνα ξανά στο προσκήνιο: Στη Ν. Υόρκη δημοπρατείται η σπασμένη κιθάρα του στα 80.000 δολάρια [videos]

FILE PHOTO Kurt Cobain and Nirvana memorabilia is seen at Suchur of Such & Songs Star Wars shop in Aberdeen, Washington, USA, EPA/MATT MILLS MCKNIGHT




Μια κιθάρα που έσπασε στη σκηνή το καταιγιστικό ροκ είδωλο Kurt Cobain, τραγουδιστής του γκρουπ Nirvana, δημοπρατείται στα τέλη Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κατεστραμμένο μαύρο όργανο, ένα Fender Stratocaster, έχει ξανασυναρμολογηθεί, αλλά δεν μπορεί πλέον να χερησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον Kody Frederick της Julien’s Auctions. Ωστόσο, την κιθάρα υπέγραψαν τα τρία μέλη των Nirvana, ενός μυθικού σχηματισμού με αιώνιες επιτυχίες, όπως το Smells Like Teen Spirit ή το Come As You Are. Τότε ήταν σε άνοδο.

Ο οίκος δημοπρασιών πιστεύει ότι θα πουληθεί για 80.000 δολάρια. Οι ρωγμές που προκάλεσε ο Kurt Cobain όταν έσπασε την κιθάρα είναι ακόμα ορατές, είπε ο Kody Frederick στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν ήταν στη σκηνή, όταν έπαιζε, ο Kurt Cobain ήταν μια μηχανή. Θύμωσε και φάνηκε. Ειδικά στον τρόπο που αντιμετώπιζε τα όργανα του». Κατά κάποιον τρόπο, αυτή η «χαλασμένη» κιθάρα ενός «κατεστραμμένου μουσικού» αντιπροσωπεύει εκείνη την «ακατέργαστη και θυελλώδη εποχή στην ιστορία της μουσικής».

Με τους ήχους του στιλ grunge, οι Nirvana κατέκτησαν τις καρδιές των νέων από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, προσφέροντάς τους ύμνους μετα-εφηβικής απογοήτευσης και δίνοντας στο rock μια νέα πνοή. Ο Kurt Cobain, τραγουδιστής και κιθαρίστας με ατημέλητα ξανθά μαλλιά, βρίσκεται στην κορυφή. Ίσως πολύ ψηλά για αυτόν που παλεύει με τον εθισμό και την κατάθλιψη και έχει μια περίπλοκη σχέση με τη σύζυγό του, την τραγουδίστρια Courtney Love. Αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 1994, σε ηλικία 27 ετών. Σχεδόν 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, το σημάδι που άφησε στο μυαλό γενεών εφήβων και νέων ενηλίκων παραμένει ορατό.

Η δημοπρασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Julien’s Auctions στη Νέα Υόρκη από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, περιλαμβάνει επίσης μια χειρόγραφη λίστα κομματιών του Kurt Cobain για μια συναυλία στο Σιάτλ τον Απρίλιο του 1991, η τιμή της οποίας αναμένεται να ανέλθει στα 6.000 δολάρια. Στη σκηνή εκείνο το βράδυ, οι Nirvana είχαν παίξει μια έκδοση του Smells Like Teen Spirit λίγους μήνες πριν από την κυκλοφορία του τίτλου και του Nevermind, του κορυφαίου άλμπουμ του γκρουπ που πούλησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Η πώληση περιλαμβάνει επίσης κομμάτια που σχετίζονται με τον Eddie Van Halen, τον Elvis Presley ή τον Freddie Mercury.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Θέλει κανείς το ανάκλιντρο του Ναπολέοντα; Σε δημοπρασία στο Παρίσι μαζί με το σεκρετέρ της Μαρίας Αντουανέτας [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: