Το Κυπριακό απασχόλησε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Συζήτησαν διεξοδικά τη θέση του κ. Γεωργίου στο εθνικό θέμα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Φωτογραφία ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικό Κόμμα, @edek1969




Συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, είχε σήμερα ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την «εθνοπρεπή στάση» της ΕΔΕΚ και για την ανταλλαγή απόψεων που έχουν πάντα όταν υπάρχει κάτι στο εθνικό θέμα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο μετά από συνάντηση που είχαν το πρωί στην Αρχιεπισκοπή.

Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συζήτησαν το Κυπριακό και ιδιαίτερα την επικαιρότητα που αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και το πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής για την αναβάθμιση των κτιρίων της στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Ο κ. Σιζόπουλος μίλησε για εξελίξεις στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συζήτησαν – είπε – πώς θα μπορούμε ενδεχομένως να διαχειριστούμε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Για το έργο αναβάθμισης στην εντός των τειχών Λευκωσία, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό «και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε για να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή. Οι συναντήσεις μας φυσικά θα συνεχίσουν μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας αλληλοενημέρωσης και στήριξης εκείνων των προτάσεων που ενδεχομένως να διαμορφώνονται κατά την διάρκεια των συναντήσεων μας».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι οι απόψεις τους στο Κυπριακό συμπίπτουν και πρόσθεσε ότι συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης της εντός των τειχών παλαιάς πόλης της Λευκωσίας.

Η Αρχιεπισκοπή, ανέφερε, ήδη ξεκίνησε με κάποιες πολυκατοικίες που είχε, να τις συντηρήσει και να τις αναδείξει σε φοιτητικές εστίες. «Είναι κάποιος τρόπος για να έχει και η παλαιά Λευκωσία την κίνηση που πρέπει για δικούς μας ανθρώπους για να μην εγκαταλειφθεί».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την πώληση περιουσιών στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο καθένας πρέπει να δει την πατριωτική στάση που πρέπει να επιδείξει.

«Γιατί αν δώσουμε τις περιουσίες μας στον Τούρκο δεν θα χρειάζεται πια καμιά προσπάθεια για κράτος. Ένα κράτος στηρίζεται επί εδάφους, όταν δεν το έχει είναι παράνομο, αν το αποκτήσει το έδαφος δεν θα έχει την ανάγκη μας. Κάνουμε έκκληση στα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων».

Ερωτηθείς τι έχει να πει στους πρόσφυγες που δηλώνουν ότι δεν έχουν κίνητρο εφόσον δεν διαφαίνεται επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «το πατριωτικό αίσθημα τα καλύπτει όλα αυτά. Δεν μπορεί να επιμένεις για ένα κίνητρο, το οποίο φαίνεται ότι θα ναυαγήσει αμέσως. Θα βρεθούν τα σωστά κίνητρα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες όταν θα έχουν δυνατότητα επιτυχίας».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μακαριότατο για αυτή την συνάντηση την οποία είχαμε, η οποία θεωρώ ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική.

Ουσιαστικά ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε δυο σημαντικά ζητήματα:

Το πρώτο το εθνικό μας θέμα και ειδικά τώρα με τις εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί με τα ζητήματα του παράνομου εποικισμού της περίκλειστής περιοχής της Αμμοχώστου κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το πως θα μπορούμε ενδεχομένως να διαχειριστούμε αυτό το σοβαρό ζήτημα και,

Το δεύτερο ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις με τον Μακαριότατο γύρω από το πρόγραμμα που έχει η Εκκλησία, για την αναβάθμιση της περιοχής, εντός των τειχών της πόλης της Λευκωσίας, το οποίο θεωρούμε ως ένα σημαντικό έργο και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε για να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή.

Οι συναντήσεις μας φυσικά θα συνεχίσουν μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας αλληλοενημέρωσης και στήριξης εκείνων των προτάσεων που ενδεχομένως να διαμορφώνονται κατά την διάρκεια των συναντήσεων μας».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, είπε τα εξής:

«Επιβεβαιώνω όσα είπε ο Προέδρος της ΕΔΕΚ. Ήταν μέσα στα πλαίσια των τακτικών, μπορεί κάποιος να πει και οι εθιμοτυπικές συναντήσεις μας. Ανταλλάξαμε απόψεις για το εθνικό θέμα στο οποίο συμπίπτουν οι απόψεις μας.

Μελετήσαμε και τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να αναπτυχθεί η εντός των τειχών παλαιά πόλη της Λευκωσίας και είπαμε ότι η Αρχιεπισκοπή ήδη ξεκίνησε με κάποιες πολυκατοικίες που είχε να τις συντηρήσει και να τις αναδείξει σε φοιτητικές εστίες. Είναι κάποιος τρόπος για να έχει και η παλαιά Λευκωσία την κίνηση που πρέπει για δικούς μας ανθρώπους για να μην εγκαταλειφθεί.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Σιζόπουλο και για την εθνοπρεπή στάση τους ως κόμμα και για τον λόγο ότι πάντα έρχεται και ανταλλάσσουμε απόψεις όταν υπάρχει κάτι για το Εθνικό μας θέμα».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την πώληση περιουσιών στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε:

«Νομίζω ότι πρέπει ο καθένας μας να δει την πατριωτική στάση που πρέπει να επιδείξει, γιατί αν δώσουμε τις περιουσίες μας στον Τούρκο δεν θα χρειάζεται πια καμιά προσπάθεια για κράτος. Ένα κράτος στηρίζεται επί εδάφους, όταν δεν το έχει είναι παράνομο, αν το αποκτήσει το έδαφος δεν θα έχει την ανάγκη μας. Κάνουμε έκκληση στα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων».

Οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και του Ισραήλ έγραψαν νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις: Μεγάλης κλίμακας άσκηση με το όνομα ΑΓΑΠΗΝΩΡ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: