Τι θα ακολουθήσει για την Τουρκία μετά τις εκλογές, ερωτούν στην Ουάσιγκτον; Να επιβάλετε κυρώσεις στον Ερντογάν, προσπαθεί να κλέψει τις τουρκικές εκλογές!

President Recep Tayyip Erdoğan addressed the youth during the 3rd Türkiye Youth Summit in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Η εφημερίδα Washington Post, στο σχετικό της άρθρο για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Τουρκία [“What’s next after Turkey’s election, which is headed to runoff?”] , σημειώνει ότι πλέον, η αντιπολίτευση, έχει ελάχιστες πιθανότητες επικράτησης μετά τα προχθεσινά αποτελέσματα.

Οι ψηφοφόροι του τρίτου κόμματος του κ. Ogan, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αναμένεται να διαμοιραστούν μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η εφημερίδα, στην ανάλυσή της, σημειώνει ότι οι εκλογές αυτές στη Τουρκία υπογραμμίζουν το πόσο βαθιά είναι η μονοπρόσωπη διακυβέρνηση του Erdogan, η οποία έχει διεισδύσει στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας.

Ακόμη και με μια τεχνικά δίκαιη εκλογική διαδικασία, η αντιπολίτευση αγωνίστηκε να κερδίσει ψηφοφόρους από το κυβερνών κόμμα. Με τον έλεγχο όμως των ΜΜΕ και του δικαστικού συστήματος, ο Erdogan έχει αποδυναμώσει την επιρροή των αντιπάλων του.

Με την πάροδο των ετών, πολλοί επίδοξοι πολιτικοί αμφισβητίες της κυβέρνησης έχουν συλληφθεί, αποκλειστεί ή φιμωθεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενισχύοντας έτσι τη μονοπρόσωπη και απολυταρχική διακυβέρνηση Erdogan.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Michail Rubin στο περιοδικό Washington Examiner, υπό τον τίτλο «Sanction Erdogan as he tries to steal Turkey election», όπου χαρακτηρίζει ευθέως τον Erdogan ως δικτάτορα, παρομοιάζει το καθεστώς του με αυτό του Ιράν.

Αναφέρεται και στην απόδοση τουρκικής υπηκοότητας σε τρία εκατομμύρια Σύριων σουνιτών οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του Erdogan.

Ο συντάκτης θεωρεί σίγουρη την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μέσω μεθοδεύσεων που χρησιμοποίησε το καθεστώς Erdogan, και καταλήγει αναφερόμενος στις επιλογές που έχει η Δύση απέναντί του.

Πώς πρέπει λοιπόν να απαντήσει η Δύση; Ορισμένοι σχολιαστές προτρέπουν για σιωπή, υποστηρίζοντας ότι η κριτική κατά του Erdogan δεν του δίνει παρά τη δυνατότητα να συσπειρώσει τις εθνικιστικές δυνάμεις στο πλευρό του. Αυτό είναι λάθος, για έναν απλό λόγο:

  • το μονοπώλιο των ΜΜΕ του Erdogan διαδίδει τα ψέματά του, ανεξάρτητα από το τι λένε ή κάνουν οι ξένοι.

Το να υπολογίζεις στην καλή πίστη του Erdogan, να συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια στους αντιπάλους, είναι ανόητο. Το να αντιμετωπίζει τις εκλογές ως νόμιμες, δίνει στον Erdogan τη νομιμότητα που ποθεί.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία δεν είναι πολύ διαφορετική από το Ιράν ή τη Ρωσία: Είναι μια Δημοκρατία του Potemkin στην οποία η ημέρα των εκλογών είναι θέατρο που δεν θα φέρει ποτέ την αλλαγή.

Για να υποστηρίξουμε τους Τούρκους οι οποίοι πραγματικά θέλουν την Δημοκρατία, το εναλλακτικό σενάριο πρέπει να περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων και πολλές από αυτές, στον ίδιο τον Erdogan, την οικογένειά του και τους φίλους του. Επιζητεί νομιμοποίηση. Δείξτε του τίποτα άλλο παρά περιφρόνηση, καταλήγει ο αρθρογράφος…

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Washington Post – Ιστότοπος Washington Examiner

Εν όψει της επικράτησης του σχεδόν …τρισεκατομμυριούχου Ταγίπ Ερντογάν: Τα χειρότερα έρχονται για την Τουρκία, είναι το μήνυμα του Ρούμπιν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: