Θα μπορέσει ένας Κεμάλ να δώσει τέλος στην κυριαρχία του Ερντογάν; 61 εκατομμύρια Τούρκοι καθορίζουν στις κάλπες το μέλλον της χώρας και όχι μόνο [βίντεο]

Oπαδοί της αντιπολίτευσης παρακολουθούν μία από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Αγκυρα. EPA/SEDAT SUNA




61 εκατομμύρια ψηφοφόροι  καλούνται στις κάλπες από την Κυριακή το πρωί για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας. Παράλληλα θα ψηφίσουν και για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο νέο κοινοβούλιο.

Ήδη 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό και οι ψήφοι έχουν φτάσει στην Άγκυρα για να καταμετρηθούν το απόγευμα στις 5:00 ώρα Τουρκίας αφού κλείσουν και οι κάλπες.

Με ένταση και ακραία ρητορική όσο δεν υπήρχε σε καμία από τις τελευταίες τρεις με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία φτάσαμε στις εκλογές με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει σκληρή κόντρα και αντιπαράθεση με τον κυριότερο αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.




Άνω-κάτω τα προγνωστικά

Η απόσυρση του Ιντζέ τελευταία στιγμή έχει κάνει άνω-κάτω όλα τα προγνωστικά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η λογική λέει ότι οι ψήφοι του Ινζτέ θα ευνοήσουν τον Κιλιτσντάρογλου.

Όμως άλλα στοιχεία δείχνουν ότι είχε μειωθεί το ποσοστό του κάτω από το 2%, καθώς ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος υποψήφιος που έχει παραμείνει στην κούρσα, φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του μέχρι και 4%.

Έτσι οι δημοσκόποι βρίσκονται σε θολά νερά. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει αβεβαιότητα και δυσκολία πρόβλεψης, ακόμη και για το αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνουν και πιστεύουν πως μπορούν στον πρώτο γύρο να ξεπεράσουν το 50% και να κερδίσουν έτσι την προεδρία χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου.

Ο λαός είναι όμως αυτός που τελικά θα αποφασίσει ποιον θα στείλει στο προεδρικό μέγαρο.

Όσο για τις φήμες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται να παραδώσει την εξουσία αν χάσει τις εκλογές, ο ίδιος σε διακαναλική συνέντευξη απάντησε ευθέως σε ερώτημα που του ετέθη για αυτές τις αιτιάσεις.

«Δημοκρατικά ήρθαμε και δεν θα προσκολληθούμε στην εξουσία» είπε ξεκάθαρα ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτά είναι σκέψεις αυτών που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους».




Με προσευχές και συμβολισμούς έκλεισε η προεκλογική εκστρατεία

Γεμάτη συμβολισμούς η απόφαση του προέδρου Ερντογάν να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία κάνοντας την προσευχή του Σαββάτου στο εμβληματικό τέμενος της Αγίας Σοφίας, τρία χρόνια μετά τη μετατροπή του από μουσείο.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ήταν από τα μεγαλύτερα προσωπικά επιτεύγματα για τον τούρκο πρόεδρο, ήταν η μεγάλη κατάκτηση του Ισλάμ σε ένα μνημείο που ήταν δεκαετίες διεθνές μουσείο.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο αντίπαλος του ο Αλεβίτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε επισκεφτεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ το εθνικό σύμβολο της κοσμικής Τουρκίας. Όμως η προσευχή στην εξισλαμισμένη Αγία Σοφία είχε και άλλο συμβολισμό. Εκεί προσεύχονταν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι πριν ξεκινήσουν για πόλεμο.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ερντογάν, έριξε όλο το βάρος στο Ισλάμ, στις συντηρητικές αξίες της οικογένειας, στην πολεμική κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, στους Γκιουλενιστές που ετοιμάζουν πολιτικό πραξικόπημα διαχωρίζοντας τους πιστούς από τους απίστους που είναι η αντιπολίτευση.

Μια ιδεολογικά ετερόκλητη αντιπολίτευση η οποία όμως κατάφερε τελικά να εμφανίσει ένα κοινό μέτωπο και να μιλήσει ανοικτά για δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για οικονομία.

Το αν η θρησκευτική πίστη θα μπορέσει να κάνει τους δοκιμαζόμενους τούρκους πολίτες, να ξεχάσουν την οικονομική ανέχεια, αυτό είναι το ζητούμενο για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος πάντως παραδέχτηκε ότι αν ηττηθεί αύριο στην κάλπη θα φύγει με δημοκρατικό τρόπο.




Κινδυνολογία και επίθεση στον Μπάιντεν 

Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του επέλεξε την κινδυνολογία και την επίθεση στον αμερικανό πρόεδρο: Xαρακτηριστικά υποστήριξε ότι: «ο Μπάιντεν έδωσε εντολή: Πρέπει να ρίξουμε τον Ερντογάν. Αύριο, οι κάλπες θα δώσουν την απάντηση και στον Μπάιντεν».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle, ertnews.gr

 

Η Τουρκία κινδυνεύει να ανατιναχτεί στον αέρα: Ο βρετανικός Economist προειδοποιεί για την πιθανότητα διαβλητότητας των τουρκικών εκλογών

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: