Τελειώνει η συνεργασία μας με το Λαϊκό Κόμμα δηλώνει στη Euractiv η επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ε.Κ.: Συνεργάζονται με την ακροδεξιά και αυτό ξεπερνά την κόκκινη γραμμή μας

epa10443807 Iratxe Garcia Perez the president of the S&D Group at the European Parliament during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, EPA/OLIVIER HOSLET




Οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) ήταν πάντα σε θέση να συνεργάζονται με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά οι κινήσεις του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς συνεργασία με την ακροδεξιά ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή υπέρ της ΕΕ».

Κινδυνεύουν να διαταράξουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, δήλωσε η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, επικεφαλής της ομάδας S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή της στη EURACTIV Πολωνίας.

Ενώ η «παραδοσιακή» συνεργασία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών & Δημοκρατών και Φιλελευθέρων πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2024, δήλωσε η Γκαρσία, κατηγορώντας το ΕΛΚ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόσφατη κριτική της στον σημερινό επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για την αναζήτηση συνεργασιών στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, απάντησε:

«Εάν αυτή η συμμαχία κινδυνεύει, είναι επειδή κάποιοι κινούνται προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: προς την ακροδεξιά και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε η Γκαρσία στη EURACTIV.

Η σοσιαλίστρια ηγέτης υπογράμμισε την ικανότητα του ΕΛΚ και του S&D να συνεργάζονται πάντα παρά τις πολιτικές διαφορές.

Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή του S&D είναι η συνεργασία με την ακροδεξιά, μια κόκκινη γραμμή που το ΕΛΚ «δυστυχώς ξεπέρασε».

Ο Βέμπερ προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με τους Αδελφούς της Ιταλίας της Μελόνι, οι οποίοι ανήκουν στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Η συντηρητική ομάδα ECR, που είναι σήμερα η έκτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι κοντά στο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα με 85 έδρες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο συνέδριο της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο το Σαββατοκύριακο, ο Βέμπερ επανέλαβε την επιθυμία του λέγοντας ότι ο ιταλικός συνασπισμός που αποτελείται από την Forza Italia (ΕΛΚ), τους Αδελφούς της Ιταλίας (ECR) και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (ID) αποτελεί ένα «ενδιαφέρον» μοντέλο για το ΕΛΚ.

«Το ιταλικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το ΕΛΚ […] Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία σας, δεδομένων των επερχόμενων ευρωεκλογών. Η νίκη, για εμάς, είναι μια ευθύνη. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ηγηθεί της Ευρώπης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε.

Ο Ζντζίσλαβ Κρασνοντέμπσκι, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR), δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας ότι τα μέλη του κόμματος της Μελόνι δεν έχουν δώσει ξεκάθαρο στους συναδέλφους τους στο ECR ότι είναι πρόθυμοι να αλλάξουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Αντίθετα, είπε ότι άκουσε από Γερμανούς ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τη συνεργασία με το ECR, καθώς οι δύο ομάδες έχουν κοινές θέσεις σε πολλά θέματα και συχνά ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, επισήμως και οι δύο Γερμανοί συντηρητικοί στο Βερολίνο – οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση στη Βαυαρία (CSU) – έχουν απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στη Μπούντεσταγκ, δήλωσε στη EURACTIV τον Ιανουάριο του 2023 ότι ενώ στην ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού συμμετέχει και το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ Forza Italia, οι θέσεις των άλλων ιταλικών κομμάτων του συνασπισμού «είναι σε μεγάλο βαθμό ασύμβατες με εκείνες του ΕΛΚ».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα κόμματα της ιταλικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο αυτά συνεργάζονται με ανοιχτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις όπως το γερμανικό AfD», δήλωσε ο Χαρντ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η EURACTIV ανέφερε επίσης ότι αρκετά μέλη του ΕΛΚ αντέδρασαν αρνητικά στην «προσέγγιση» Βέμπερ-Μελόνι, διαμαρτυρόμενοι ιδιαίτερα για την έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης.

Οι κρίσιμες εκλογές

Ένα βασικό στοιχείο όσον αφορά τις μελλοντικές συνεργασίες του ΕΛΚ είναι οι επερχόμενες ισπανικές και ελληνικές εκλογές. Και στις δύο χώρες, τα κεντροδεξιά κόμματα έχουν υιοθετήσει παρόμοια επικοινωνιακή γραμμή όσον αφορά τις συνεργασίες με την ακροδεξιά.

Στην Ελλάδα διεξάγονται εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία – ΕΛΚ) θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Βέμπερ στο ΕΛΚ.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί συνασπισμός, καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένας νέος εκλογικός νόμος.

Οι Έλληνες σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να διαδραματίσουν τον ρόλο του βασιλικού παράγοντα, καθώς κατατάσσονται τρίτοι στις δημοσκοπήσεις μετά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί προοδευτικός συνασπισμός με τους σοσιαλιστές ώστε να εκδιωχθούν οι συντηρητικοί από την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τις εκλογές, αν και το εκλογικό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο κοντά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας είναι επίσης δύσκολη καθώς οι σχέσεις των δύο κομμάτων μετά την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται υπό τον προσωπικό έλεγχο του Μητσοτάκη (Greek Watergate), είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Επισήμως, η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να ηγηθεί μονοκομματικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, πολλά αντικυβερνητικά δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επικαλέστηκαν «αδιάσειστα στοιχεία» για υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακροδεξιούς πολιτικούς ώστε να δημιουργήσουν ένα «ακροδεξιό μαξιλάρι» στη δεξιά πλευρά σε περίπτωση που χρειαστούν άτομα για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Ενώ ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως δήθεν αντίπαλος της ακροδεξιάς […] οι υπόγειες συναναστροφές μαζί της, που αποκαλύπτονται καθημερινά, δείχνουν την επιδίωξή του να σχηματίσει μια δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση εφόσον κερδίσει τις εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια άλλη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση είναι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα PSOE της Γκαρσία κατατάσσεται δεύτερο μετά το Λαϊκό Κόμμα (PP-EPP).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το PP θα χρειαστεί έναν εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση και το ακροδεξιό Vox (ECR) θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, καθώς κατατάσσεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις.

Δημόσια, το PP έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να κυβερνήσει μόνο του, αλλά δεν έχει αποκλείσει σταθερά μια συνεργασία με το Vox αν χρειαστεί. Το PP και το Vox έχουν ήδη σφυρηλατήσει μια συμμαχία στην περιοχή της Καστίλης και της Λεόν.

Από την πλευρά του, το PSOE προσπαθεί να σφυρηλατήσει συμμαχίες στην αριστερά, η οποία είναι προς το παρόν, κατακερματισμένη.

Αρκετές πηγές του ΕΛΚ δήλωσαν στη EURACTIV ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι ισπανικές εκλογές θα κρίνουν το προσωπικό πολιτικό μέλλον του Βέμπερ και του ΕΛΚ γενικότερα.

Η EURACTIV πληροφορείται ότι τα παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα δεν βλέπουν θετικά αυτές τις συνεργασίες και αν αυτό το «πείραμα» τύπου Ιταλίας αποτύχει, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Πηγή euractiv.gr /  Aleksandra Krzysztoszek, Sarantis Michalopoulos, Sonia Otfinowska

Σε ντοκιμαντέρ η σκευωρία με την δήθεν «νεκρή Μαρία» στον Έβρο: Από τα fake news στην δικαίωση της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: