Τα αρνητικά περισσότερα από τα θετικά; Οι λεκέδες («τάτσες») στην εικόνα της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Ο «εμβολιασμός» του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τα χούγια των κομματαρχών είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να τού συμβεί. Και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την αναρρίχηση του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς για τον ίδιο, «υιοθέτησε» από την πρώτη – πρώτη πράξη του με το διορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, τα κελεύσματα των κομμάτων που τον στήριξαν και παρά τη γενική κατακραυγή συνεχίζει να πολιτεύεται κατά τον ίδιο τρόπο, τραυματίζοντας την εικόνα που κατάφερε να περάσει στην μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που τον ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Πολιτείας.

Και ναι μεν στην πρώτη πράξη έκανε ότι ήθελαν οι κομματάρχες συνεργάτες του, αλλά δεν προέβη σε καμιά διορθωτική, πειστική κίνηση στη συνέχεια προκειμένου να μην του μείνουν οι …τάτσες από τους διορισμούς συμβούλων και παρασυμβούλων, με διαφορετικά εντελώς κριτήρια στην κάθε περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει ότι είναι εκεί για να λειτουργούν ως «κυματοθραύστες» για τον Πρόεδρο, για τους Υπουργούς, για την κυβέρνηση, για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου.

  • Η συμμετοχή στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη και μόνο, αποδείχθηκε το «χρυσό διαβατήριο» για τους πλείστους. Κριτήριο που δεν του επιτρέπει να δράσει με λυμένα τα χέρια, χωρίς να προσμετρά «υποχρεώσεις» και «γραμμάτια» προς παράγοντες και πρόσωπα.

Όταν θα κληθεί να κάμει ταμείο για τις 100 πρώτες μέρες την προεδρίας του, τα αρνητικά θα είναι περισσότερα από τα θετικά και η εικόνα της κυβέρνησής του δύσκολα θα μπορεί να διορθωθεί. Η κοινή γνώμη έκανε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ένα τεράστιο δώρο. Τον ξεχώρισε από τους κομματάρχες, τους οποίους οι πολίτες βάζουν στο ίδιο καζάνι, ως απαξιωμένους, αναξιόπιστους, παρτάκηδες.

Ως εξυπηρετούντες σκοπιμότητες και συμφέροντα κατά το δοκούν. Κι αυτό που σήμερα βιώνουν είναι ακριβώς στο αντίθετο, από το πρόσωπο το οποίο εμπιστεύθηκαν. Καταπάτησε με μεγάλη ευκολία διακηρύξεις και δεσμεύσεις προς το λαό… Κρίνεται ο Πρόεδρος με βάση τα όσα ο ίδιος έλεγε στη μακρά προεκλογική περίοδο. Όταν τα λόγια έγιναν πράξεις δεν θύμιζαν τίποτε από το συμβόλαιο με το λαό…

Η οικογενειοκρατία, η κουμπαροκρατία, η επιλογή «φίλων», ο παραγκωνισμός άλλων με πολιτικό κριτήριο, που πραγματικά έβαλαν πλάτη στο μακρύ προεκλογικό αγώνα, σβήνουν μέρα με τη μέρα την εικόνα του ανθρώπου με «το φωτοστέφανου» του αγνού, αδιάφθορου, άμεπτου και άψογου νέου πολιτικού που ήρθε για να ανασύρει από τα λασπόνερα της πολιτικής το κυπριακό κράτος και να δημιουργήσει μια πολιτική κουλτούρα δεν θα έχει σχέση ούτε με πάρε- δώσε, ούτε με πελατειακές σχέσεις, ούτε με κόλακες και χαμαιλέοντες…

Σίγουρα την ευθύνη δεν την φέρουν ούτε τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, ούτε τα social media – που μπορούν να κατασπαράξουν δίκαιους και άδικους κατά τον ίδιο τρόπο-. Γιατί το ακούμε κι αυτό. Ότι η ευθύνη βαρύνει τον Τύπο. Και ότι η εικόνα είναι διαφορετική!

Οι διαμαρτυρίες και οι πιέσεις – ακόμη και το bulling – θυμίζουν στους παλαιότερους, την εποχή του Σπύρου Κυπριανού που δεν άφησε άνθρωπο ήσυχο στα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής, αν γραφόταν κάτι που τον δυσαρεστούσε, κάτι με το οποίο διαφωνούσε…

  • Άλλες εποχές, τότε. Εν έτει 2023, είναι δυνατόν στην ευρωπαϊκή (!!!) Κύπρο να γίνεται διαχωρισμός δημοσιογράφων «οι δικοί μας» και οι «άλλοι», να καταγράφονται «αγκρίσματα», να μην μιλούν με τα άτομα που κάνουν τα ρεπορτάζ με επιχείρημα ότι είναι εχθρικοί;

Οι νέοι ένοικοι του Προεδρικού Μεγάρου επέτρεψαν η εικόνα να λειτουργεί σε βάρος της ουσίας. Σε βάρος της παραγωγής πολιτικής. Στις περιπτώσεις που τα αντανακλαστικά αρμοδίων Υπουργών λειτούργησαν θετικά, κατατέθηκαν προτάσεις, έγινε διάλογος, προωθήθηκαν αποφάσεις, δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αναπροσαρμογή της ΑΤΑ. Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις από εκεί που έριχναν πέτρες και μιλούσαν για χάσμα απόψεων, μετά από μακρές διαβουλεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία και αποδέχτηκαν την τελευταία πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Ας μην σπεύσουν διάφοροι καλοθελητές να «φορτώσουν» στον Υπουργό, την αδυναμία ανάδειξης της συμφωνίας. Κυβερνητική πολιτική είναι που ασκεί και σίγουρα θα του δοθούν τα εύσημα για την προσπάθεια, και έτσι θάπρεπε να αντιμετωπιστεί από τους κυβερνώντες και τους επικοινωνιακούς τους συμβούλους. Προηγήθηκε η άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος δρομολόγησε λύσεις για τις σαθρές πολυκατοικίες σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Το θέμα «έπαιξε» περισσότερο, λόγω των παρεμβάσεων των βουλευτών μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων.

Καλά να κάνουν να καθίσουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να συμμαζέψουν ότι συμμαζεύεται προτού είναι πολύ αργά… Γιατί όπως ακούμε η υπόθεση με την 19χρονη δεν είναι η τελευταία πράξη του δράματος.

Υπάρχουν κι άλλες πολύ κοντά στο Προεδρικό και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι τουλάχιστον αν τις προφυλάξουν από το διαδικτυακό και όχι μόνο κολοσσαίο, γιατί η ευθύνη είναι δική τους και μόνο και όχι των νεαρών προσώπων.

Η ευθύνη για τις όποιες ενέργειες, βαρύνει τον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη ανέκρουσε πρύμναν σε ότι αφορά τις σχέσεις και του πως πολιτεύεται με τα κόμματα που στήριξαν την εκλογή του. Καθιερώθηκαν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Καθιερώνονται συναντήσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων. Και στα επικοινωνιακά καθιερώνονται συναντήσεις με τα στελέχη των γραφείων Τύπου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ. Στρατολογούνται επικοινωνιολόγοι και στελέχη εταιρειών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες που στήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη στην προσπάθεια «αναστήλωσης» της κυβερνητικής εικόνας.

Ο Πρόεδρος θα μπορεί να βοηθηθεί αν θέλει να βοηθηθεί. Και μέχρι σήμερα δεν έδειξε τέτοια διάθεση αφού για την ώρα με μεγάλη ευκολία «μοιράζει κατηγορητήρια», δεξιά και αριστερά, για τα κακώς κείμενα στα ψηλά δώματα του Λόφου.

  • Τα στοιχήματα του Προέδρου

Ο Πρόεδρος βρίσκεται μπροστά σε πολλά στοιχήματα που καλείται να κερδίσει το συντομότερο δυνατόν, αν θέλει να πείσει τον κόσμο ότι πολιτεύεται διαφορετικά από τους προκατόχους τους, διαφορετικά από το κομματικό κατεστημένο. Γιατί δεν είναι μόνο οι κομματικές επιλογές που απογοήτευσαν.

Πρωτίστως οι πολίτες, αυτοί που του έδωσαν την ψήφο τους, απογοητεύθηκαν από τις προσωπικές του επιλογές που ποσώς εξισορρόπησαν όσους τα κόμματα τού επέβαλαν. Για ένα πολιτικό που τον ενδιαφέρει η εικόνα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω που ορίστηκε ως ο θεματοφύλακας των όσων γίνονται στο λόφο του Προεδρικού και στα Υπουργεία, το άτομο που μπορεί να «τραβά» το αυτί του όποιου Υπουργού εκθέτει την κυβέρνηση να υποβάλει τελευταία τη δήλωση για το πόθεν έσχες;

Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα γιατί δεν τα συγκέντρωσαν όλα στο Προεδρικό και να τα υποβάλουν την ίδια μέρα; Ακόμη και την τελευταία ημέρα που δικαιούνται; Κανένας δεν θα μπορούσε να πει το παραμικρό.

Ο διορισμός της κ. Ραουνά ήταν απόλυτα προβλεπτός για όσους γνώριζαν τη σχέση με το προεδρικό ζεύγος. Γιατί δεν πήγε by the book, αφού μπορούσε να το πράξει από την εποχή που εργοδοτείτο στο Υπουργείο Εξωτερικών επί των ημερών του νυν Προέδρου;

Δεν θα μπορούσε να του πεί κανένας τίποτε, ούτε οι διπλωματικοί που είναι σήμερα υφιστάμενοι της… Και με τους συμβούλους Τύπου γιατί δεν ρώτησε τον Γενικό Ελεγκτή προτού προχωρήσει στους διορισμούς για να μην τρέχει εκ των υστέρων;

Η ρύθμιση λέν οι κακές γλώσσες που συμφωνήθηκε είχε ξανατεθεί και παλαιότερα υπόψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας χωρίς να εξασφαλιστεί το πράσινο φως…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εάν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών συμβαδίσει με τις δημοσκοπήσεις, θα σημάνει το τέλος του Ταγίπ Ερντογάν: Το κισμέτ της Τουρκίας δεν έχει γραφτεί ακόμη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: