Στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν εντάσσεται από τις 25 Ιουλίου η Κύπρος

FILE PHOTO: Περιπολικό της κυπριακής αστυνομίας. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ημερομηνία σημαντική η 25η Ιουλίου 2023. Η Κύπρος αποκτά πρόσβαση στην μεγαλύτερη ίσως τράπεζα πληροφοριών στον κόσμο, με στόχο οι πολίτες της να νοιώθουν πιο ασφαλείς. Μετά από προσπάθειες δεκαετιών και αφού η χώρα μας αξιολογήθηκε θετικά, θα αποκτήσει πρόσβαση στο Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών Σένγκεν, κάτι που σημαίνει ότι στοιχεία 90 εκατ. πολιτών θα δοθούν στις αρχές ασφαλείας.

Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ΕΕ, όπως εξηγεί στον «Φ» ο Αστυνόμος Α’ Χάρης Φιλιππίδης αν. διευθυντής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, θα βοηθήσει στην παράνομη μετανάστευση, θα κτυπηθεί το διεθνές έγκλημα, θα εντοπίζονται οι απατεώνες πιο εύκολα, θα αποτρέπει τη γονική απαγωγή παιδιών, ή θα εντοπίζονται εξαφανισθέντες. Τώρα δεν θα μπορεί να ξεφεύγει κάποιος που διέπραξε έγκλημα στην Κύπρο, ενώ σε πραγματικό χρόνο όταν ένας καταζητείται σε μια χώρα θα το γνωρίζουν οι αρχές εδώ και δεν θα χρειάζονται τα διαδικαστικά που ήταν χρονοβόρα και επέτρεπαν στο δράστη να εξαφανιστεί.Τι σημαίνει για τον Κύπριο πολίτη αυτή η αλλαγή και πώς θα ενισχυθεί η ασφάλεια του, τα εξηγεί όλα στη συνέντευξη στο «Φ» με παραδείγματα.

– Ποια ήταν η πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη ένταξη στον ενιαίο χώρο Schengen.

– Η 25η Ιουλίου 2023 θα είναι μία ιστορική ημερομηνία για την χώρα μας, αφού η απόκτηση πρόσβασης στο Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών (SIS), αποτελεί έναν από τους κύριους βραχυπρόθεσμούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ένταξη μας στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2004. Από τότε, άρχισε η προετοιμασία όλων των αρμοδίων υπουργείων, άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών και της Αστυνομίας, με στόχο την πλήρη ένταξη μας στον ενιαίο χώρο Schengen.

Οι προσπάθειες της χώρας μας, εντατικοποιήθηκαν το έτος 2019, οπόταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέβαλε Δήλωση Ετοιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αξιολογηθεί σε όλους τους τομείς Schengen. Από τότε, μέχρι σήμερα έχουμε αξιολογηθεί με επιτυχία στους πέντε από τους έξι τομείς, ως εξής: (α) Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, (β) Αστυνομική Συνεργασία, (γ) Εξωτερικά Σύνορα, (δ) Επιστροφές και (ε) Θεωρήσεις /Προξενεία. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των Αξιολογήσεων Schengen, απομένει η διενέργεια της τελευταίας αξιολόγησης, αυτής του τομέα SIS /SIRENE, η οποία είναι ορισμένη για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Περισσότερα στον Φιλελεύθερο

Ο ΔΗΣΥ γράφει μια νέα σελίδα στην ιστορία του, λέει η Αννίτα: Ήταν ένα πραγματικό συλλαλητήριο συστράτευσης και ενότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: