“Στην Ελλάδα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρνουν πλέον να πείσουν”: Το μήνυμα που έρχεται από τη Γαλλία για την ελληνική Αριστερά…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Ανταπόκριση του Alexandros Kottis από την Αθήνα στην εφημερίδα OuestFrance σχολιάζει ότι ο άλλοτε κήρυκας της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μεγάλος χαμένος των βουλευτικών εκλογών ενώ από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, που είχε απαξιωθεί από την τρομερή κρίση του 2008, ανακάμπτει.

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Συντηρητικού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα (40% των ψήφων) και από την άλλη, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Με 20% των ψήφων, ο σχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα έχασε έντεκα μονάδες και 600.000 ψήφους σε σχέση με το 2019.

Πρότυπο για τα κόμματα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς, σκληρός πολέμιος της επιταγής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο Τσίπρας είχε απογοητεύσει κατά το πέρασμά του από την εξουσία (2015-2019).

Η επιστροφή του στην αντιπολίτευση αναμενόταν να του επιτρέψει να οικοδομήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα και να αποδείξει ότι η επιλογή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσε μια απλή ψήφο διαμαρτυρίας μετά από μια δεκαετία κρίσης.

Μην καταφέρνοντας να επιβεβαιωθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική, το κόμμα κατέρρευσε καθώς δεν κατάφερε να προτείνει ένα αντισχέδιο στη Νέα Δημοκρατία για τα διακυβεύματα σχετικά με την οικονομία, το μεταναστευτικό και την άμυνα.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του 48χρονου Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον αμφισβητείται εσωτερικά. Οι αριστεροί ψηφοφόροι διασκορπίστηκαν.

Πλήρως απαξιωμένο για τη διαχείριση που έκανε πριν από την κρίση του 2008, το ΠΑΣΟΚ γνώρισε μια αντίστροφη δυναμική υπό την ώθηση του σοσιαλδημοκράτη Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,5%, το κόμμα πέτυχε το καλύτερό του εκλογικό αποτέλεσμα από το 2012. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ, πολύ παρόν στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, που συγκέντρωσε 7,2%.

Άραγε γυρίζει η σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ; Σαν σύμβολο, το κόμμα ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην συνοδοιπόρου και πρώην υπουργού Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα, αποτυγχάνει να ξεπεράσει το ελάχιστο όριο του 3% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή -καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: OuestFrance – En Grècele parti Syriza dAléxis Tsípras narrive plus à convaincre

«Λίφτινγκ» στον ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Τσίπρα: Νέα εκλογική και επικοινωνιακή επιτροπή * Κατόπιν κομματικής άδειας οι εμφανίσεις στελεχών στα ΜΜΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: