Σοβαρό ενδιαφέρον εταιρειών για επενδύσεις στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου. pio.gov.cy




Υπάρχει ήδη σοβαρό ενδιαφέρον από εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου απαντούσε σε ερώτημα αναφορικά με το εξειδικευμένο εργαστήριο που προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου στη Λευκωσία με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για την στρατηγική της Κύπρου αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Σημείωσε ότι το εργαστήριο που θα γίνει στα τέλη Μαΐου δεν είναι άσχετο με τον υποθαλάσσιο αγωγό από Ισραήλ προς Κύπρο.

Το εργαστήρι αυτό, είπε, θα καλέσει όλες τις εταιρείες οι οποίες πιθανόν να εμπλέκονται ή θα ήθελαν να εμπλέκονται σε ένα τέτοιο έργο. Πρόσθεσε ότι θα τους γίνει μια παρουσίαση για το ποια είναι η στρατηγική που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τώρα με το Ισραήλ και θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο κομμάτι αυτής της αλυσίδας προμήθειας τους ενδιαφέρει.

Εξήγησε ότι οι εταιρείες που έχουν προσκληθεί είναι εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, εταιρείες που θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, εταιρείες που γνωρίζουν την κατασκευή σταθμών υγροποίησης και εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να παίρνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πλοία και να το τοποθετούν στις αγορές.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε με αυτή την εισήγηση προς το Ισραήλ στην προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο με χαμηλό κόστος, δεδομένου ότι η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή που γίνεται στην Κύπρο είναι πολύ ακριβή.

Σημείωσε ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου από το τερματικό υγροποίησης που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Βασιλικό δεν θα μείωνε σημαντικό το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αφού το υγροποιημένο φυσικό αέριου (LNG) είναι αυτή τη στιγμή πολύ ακριβό στην Ευρώπη λόγω αυξημένης ζήτησης στην Ευρώπη.

Ωστόσο όπως είπε, επειδή το έργο αυτό σημαίνει πολλές υποδομές, που δεν μπορούν να αποσβεστούν σε μικρό χρονικό διάστημα με την ποσότητα που χρειάζεται η Κύπρος για ηλεκτροπαραγωγή (περίπου 0,7 δις. κυβ. μέτρα)  για αυτό, όπως είπε, πρέπει ο αγωγός αυτός να χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς όπως υγροποίηση φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής, στην Ευρώπη ή σε άλλες αγορές της Ασίας.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι στόχος είναι ο αγωγός αυτός και οι υποδομές να χρηματοδοτηθούν από τους επενδυτές όπως εταιρείες εξόρυξης στην ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, εταιρείες που ενδιαφέρονται μόνο για κατασκευή αγωγών ή εταιρείες που ενδιαφέρονται για υγροποίηση και αγορά LNG για σκοπούς εξαγωγής.

«Όλη αυτή η αλυσίδα προμήθειας θα έχει ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία είναι έτοιμα να βάλουν το κεφάλαιο για να μπορέσει να δημιουργηθεί αυτό το σύστημα των υποδομών», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτές οι εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν διότι υπάρχει η υψηλή τιμή του LNG, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μια ευκαιρία τώρα η οποία θα διαρκέσει πολλά ακόμα χρόνια την οποία πρέπει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί.

Στον διάδρομο του EastMed o αγωγός

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι ο αγωγός αυτός με το Ισραήλ θα πρέπει να περάσει από έναν διάδρομο ο οποίος έχει αξιολογηθεί και αυτός είναι ο διάδρομος που έχει εκτιμηθεί ότι είναι κατάλληλος για να περάσει ο αγωγός EastMed, ένας όπως είπε όχι και τόσο εύκολος διάδρομος ο οποίος όμως δεν είναι όμως απαγορευτικός.

Ο αγωγός αυτός, συμπλήρωσε, μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ΑΟΖ του Ισραήλ αλλά και από την ΑΟΖ της Κύπρου και να τον διοχετεύσει στο Βασιλικό.

Όσον αφορά το κόστος των υποδομών, είπε ότι λόγω του πολύ υψηλού κόστους του LNG αυτή τη στιγμή, μπορείς να δικαιολογήσεις τις υποδομές αυτές που θα γίνουν.

Σε σχέση με την επίλυση της διαφοράς με το Ισραήλ για το κοίτασμα «Ισάι», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν είναι επάναγκες να επιλυθεί πρώτα αυτό το θέμα για να γίνουν οι υπόλοιπες υποδομές, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι όταν μπαίνεις σε κάποιες διευθετήσεις με μια γείτονα χώρα θέλεις να μην υπάρχουν προβλήματα σε άλλους χώρους.

  • Το «Ισάι» με το «Αφροδίτη» πρόσθεσε είναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει στο τραπέζι για διαβούλευση εδώ και αρκετό καιρό.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να ελευθερώσει το «Αφροδίτη» και να ελευθερώσει τους διαλόγους των δύο χωρών για το μεγάλο έργο του αγωγού.

Πρόσθεσε ότι έδωσαν τα σχόλια τους για το «Ισάι» την τελευταία εβδομάδα σε ένα έγγραφο που τους παραδόθηκε από το Ισραήλ με τα δικά του σχόλια, για μια διακρατική συμφωνία που θα διευθετούσε τη διαφορά μεταξύ των διαχειριστριών εταιρειών στα δύο κοιτάσματα. Αυστηρώς ομιλούντες, πρόσθεσε, δεν είναι δύο τα κοιτάσματα αλλά ένα, με το μεγάλο να είναι το «Αφροδίτη» και το «Ισάι» να είναι πολύ μικρό. Ωστόσο όπως είπε, έτυχε η γραμμή που χωρίζει τις δύο ΑΟΖ να έχει κόψει ένα μικρό κομμάτι του «Αφροδίτη» στην πλευρά του Ισραήλ.

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς που υπήρχαν να πάει το φυσικό αέριο στις υποδομές της Αιγύπτου, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η λύση της Αιγύπτου, αλλά παραμένει στο τραπέζι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με το Ισραήλ, έβαλε ακόμα μια εναλλακτική λύση στο τραπέζι. Σημείωσε ότι οι εταιρείες σε ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ θα πρέπει να κάνουν τις τεχνοοικονομικές τους μελέτες και να επιλέξουν μια από τις λύσεις.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, μίλησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες αδελφούς, Ανδρέα και Γιώργο Κάρυου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: