Σοβαρά πλήγματα στο κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα από Πολωνία -Ουγγαρία: Ενίστανται οι Βρυξέλλες και ΗΠΑ

FILE PHOTO: Tα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 09 Αυγούστου 2021. EPA. OLIVIER HOSLET




Την ανησυχία των Βρυξελλών εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος για το νόμο περί “ρωσικής επιρροής” στην Πολωνία ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις με πρώτη τη Γερμανία για την αξιοπιστία της Ουγγαρίας να ασκήσει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ

Αναλυτικά 

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς κατήγγειλε σήμερα τη δημιουργία στην Πολωνία επιτροπής έρευνας για “τη ρωσική επιρροή”, η οποία θα μπορεί να καταδικάζει πολιτικούς αξιωματούχους χωρίς να υπάρχει έλεγχος από δικαστή, απειλώντας τη Βαρσοβία με διαδικασία επί παραβάσει.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έδωσε χθες, Δευτέρα, το πράσινο φως για την συγκρότηση του οργάνου αυτού, το οποίο η αντιπολίτευση και νομικοί χαρακτήρισαν “αντισυνταγματικό” και “σταλινικό” ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

“Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η υιοθέτηση νέου νόμου στην Πολωνία για μια ειδική επιτροπή, η οποία θα επιτρέπει (…) την στέρηση του δικαιώματος των πολιτών να κατέχουν αιρετό αξίωμα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη”, σημείωσε ο Βέλγος επίτροπος, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

“Μπορεί να τεθεί το ερώτημα αν γίνονται ακόμη σεβαστοί οι κανόνες για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οι κανόνες για την πρόσβαση σε ανεξάρτητο δικαστή όταν κάποιος αποτελεί αντικείμενο διοικητικής απόφασης”, συνέχισε ο Ρέιντερς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “δεν θα διστάσει να πάρει πρωτοβουλίες αν ο νόμος είναι όντως σε ισχύ και δημιουργεί αυτού του είδους το πρόβλημα”, προειδοποίησε, αφήνοντας ως εκ τούτου να πλανάται η απειλή να κινηθεί μια νέα διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας.

Παράλληλα και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε σήμερα “ανησυχία” για την υιοθέτηση του νέου αυτού νόμου, “ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για παρέμβαση στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Πολωνία” το φθινόπωρο.

“Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας από την πολωνική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο για παρέμβαση στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Πολωνία”, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Η Ουάσινγκτον συμμερίζεται “τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολλούς παρατηρητές, σύμφωνα με τους οποίους ο νόμος αυτός για τη δημιουργία επιτροπής έρευνας για τη ρωσική επιρροή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσει τις υποψηφιότητες πολιτικών της αντιπολίτευσης χωρίς τη δέουσα διαδικασία”.

Το όργανο αυτό, το οποίο θα αποτελείται από εννέα μέλη που θα επιλέγονται από την Κάτω Βουλή, η οποία ελέγχεται από τους εθνικιστές που βρίσκονται στην εξουσία, θα μπορεί να αποφασίζει αν οι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας “υπέκυψαν” ή όχι στη ρωσική επιρροή το χρονικό διάστημα από το 2007 ως το 2022 και να τους καταδικάζει, χωρίς η δικαιοσύνη να ελέγχει αυτές τις αποφάσεις, προειδοποιούν οι παρατηρητές.

Στο πρόσωπο που θα κρίνεται ένοχο θα μπορεί να απαγορευτεί να κατέχει δημόσια αξιώματα που συνδέονται με την πρόσβαση στα δημόσια οικονομικά και στις διαβαθμισμένες πληροφορίες για 10 χρόνια.

Η Πολωνία έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο αρκετών καταδικών από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για τις μεταρρυθμίσεις της που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και της έχει επιβληθεί να πληρώνει ημερήσιο χρηματικό πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Απονωμένη η Ουγγαρία του Όρμπαν 

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες είναι αφιερωμένο κυρίως στην ακρόαση Ούγγρων και Πολωνών υπουργών από τους ομολόγους τους σχετικά με παραβιάσεις του κράτους δικαίου στις δύο χώρες.

Η Γερμανίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Άνα Λίρμαν εξέφρασε σήμερα «αμφιβολίες» σχετικά με την ικανότητα της Ουγγαρίας να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, απηχώντας τις ανησυχίες ευρωβουλευτών.

Η Ουγγαρία, υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, «είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένη στην ΕΕ εξαιτίας προβλημάτων που συνδέονται με το κράτος δίκαιου τα οποία είναι πραγματικά σοβαρά», σχολίασε η Λίρμαν με την ευκαιρία της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ομολόγων της στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου η Γερμανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία «αφήνει ακόμη να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με τη στήριξή της προς την Ουκρανία στον βίαιο επιθετικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία».

«Για τον λόγο αυτό έχω αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ουγγαρίας να φέρει εις πέρας την προεδρία του Συμβουλίου», συνέχισε.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα επίσης δήλωσε ότι νιώθει «άβολα» με την προοπτική η Ουγγαρία να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. «Αυτό αισθανόμαστε όλοι», τόνισε.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα υπερασπίστηκε την ικανότητα της χώρας της να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Η Βουδαπέστη είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η Βάργκα επέκρινε εξάλλου «την πολιτική πίεση» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόκειται να ψηφίσει την Πέμπτη επί απόφασης για το θέμα, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση αυτή «παράλογη».

Πώς η κυβέρνηση του Ορμπάν «μπορεί να εκπληρώσει με αξιόπιστο τρόπο το καθήκον της, με δεδομένη την έλλειψη σεβασμού προς το δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ;», ρωτά το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο ζητεί από το Συμβούλιο της ΕΕ «να βρει λύση το συντομότερο δυνατό».

Το προσχέδιο κατέθεσαν κάποιες από τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το Renew Europe, οι Πράσινοι και η Ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά και τις απόπειρές της να πλήξει την ελευθερία του Τύπου και της δικαιοσύνης. Η ΕΕ έχει αναστείλει την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους που θα έπρεπε να έχει λάβει η Βουδαπέστη.

Επιπλέον, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ορμπάν αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο και επικρίνει την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

47 ευρωπαίοι ηγέτες στη Μολδαβία: Η Ευρώπη συνεδριάζει και στέλνει μήνυμα στους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: