Εντείνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης στο βόρειο Κόσοβο: Δύο τραυματίες από πυροβόλο όπλο, επέμβαση από τις δυνάμεις της KFOR [video]

Στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο, κείτονται τραυματισμένοι μετά από επιθέσεις που δέχθηκαν από Σέρβους μπροστά στο δημαρχιακό κτίριο της πόλης Σβέτσαν, στο Κόσοβο. EPA, GEORGI LICOVSKI




Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο και στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.

Οι άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση.

Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου.

Η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) μετέδωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές. Ο ΓΓ του υπουργείου ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμανια Στάροβιτς δήλωσε στην RTS ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο Στάροβιτς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις. Στις άλλες τρεις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Ενταση από το πρωί

Η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο ήταν τεταμένη ήδη από το πρωί, όταν εκατοντάδες Σέρβοι παρέμεναν έξω από τα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων ζητώντας να αποχωρήσει η αστυνομία από τα κτήρια και να επιτραπεί η είσοδος στους υπαλλήλους.

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί και όταν η αστυνομία εμπόδισε υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σερβικής εθνότητας, να εισέλθουν στους χώρους εργασίας.

Στην πόλη Ζβέτσαν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί συγκέντρωση των Σέρβων οι οποίοι διαμαρτύρονται, μπροστά από το δημαρχείο, για την κατάληψη του κτηρίου από την αστυνομία.

  • Έκτοτε, στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης-KFOR από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ιταλία έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς για να αποφευχθούν συμπλοκές.

Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι από τον οποίο ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν την ένταση.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόνεβιερ, συναντήθηκε το μεσημέρι με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμανι και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ είχε συνάντηση με δύο από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους. Οι άλλοι δύο που προέρχονται από το κυβερνόν κόμμα του ‘Αλμπιν Κούρτι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Τζέφρι Χόνεβιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές στον βορρά του Κοσόβου.

Την ανησυχία της για την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς ενώ ο υπουργός ‘Αμυνας Μίλος Βούτσιβιτς ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των μονάδων του σερβικού στρατού στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο θα ολοκληρωθεί νωρίς σήμερα το απόγευμα.

Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων.

Η προσέλευση στις κάλπες σ αυτές τις εκλογές δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – του Ν. Πέλπα
Βελιγράδι, Serbia

Χβάλντιμιρ: Η θρυλική φάλαινα… κατάσκοπος των Ρώσων επανεμφανίστηκε στις ακτές της Σουηδίας και πλέει ταχύτατα προς Νότο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: