Πως θα “δαμάσει” τους άνδρες του ΔΗΣΥ και πως θα φύγει από τη σκιά του Αβέρωφ: Οι σκιές των «ελεφάντων» και τα δύσκολα για την Πρόεδρο Αννίτα

FILE PHOTO: Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου ομιλεί στους δημοσιογράφους… Φωτογραφία via ΔΗΣΥ, Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Στο πολυσυζητημένο και ετεροχρονισμένο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) για το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών δεν έγινε η έκπληξη. Προτίμησαν να καλύψουν το πρόβλημά τους κάτω από το χαλί παρά να προχωρήσουν σε «θεραπευτική αγωγή».

Δυσκολεύθηκαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη και σε ότι αφορά τη διάγνωση, με εξαίρεση τον αναπληρωτή πρόεδρο Χάρη Γεωργιάδη που σήμερα θα παραδώσει τη σκυτάλη της δεύτερης θέσης στη συναγερμική πυραμίδα, στο διάδοχό του, ο οποίος και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα δύσκολα.

Ο ασκός του Αιόλου δεν άνοιξε στη διάρκεια του συνεδρίου. Ούτε και έγιναν αποχωρήσεις, αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί, όπως κάποιοι ευελπιστούσαν και αυτό το σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ο αποχωρών αναπληρωτής πρόεδρος έδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά το συναγερμικό πεδίο και όντας ένας πολιτικός που δεν πολιτεύεται απλά και μόνο για να είναι ευχάριστος «ξεμπρόστιασε» όσους σκέφτονταν και διέδιδαν στα συναγερμικά πηγαδάκια σκέψεις και σχεδιασμούς που είχαν στο επίκεντρό τους, την κομματική διάσπαση.

  • Ακούστηκαν όμως και μουρμουρητά, και αποδοκιμασίες για τον τέως Πρόεδρο και κατά την είσοδο του στο χώρο του συνεδρίου, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και κατά την αποχώρησή του, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι «εισέπραξε» το φτωχότερο χειροκρότημα από ποτέ σε συναγερμική σύναξη. Τη μήνι των αντιδρούντων, δέχθηκαν όσοι ήταν διαχυτικοί με τον τέως Πρόεδρο.

Όσοι γνωρίζουν από την καλή και από την ανάποδη το Δημοκρατικό Συναγερμό, ήταν σε θέση να προγνώσουν την σύνθεση του συνεδρίου όπως και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η παρουσία των «δύο ελεφάντων», σαφώς όχι «αόρατων», πολύ ορατών στην πρώτη- πρώτη γραμμή της κομματικής νομενκλατούρας. Το πεδίο έγερνε σαφώς υπέρ του τέως προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Κι αυτό φάνηκε.

Όπως φαινόταν και είναι ακόμη ορατή και ανιχνεύσιμη η πικρία και η δυσφορία από πολύ συγκεκριμένο συναγερμικό ακροατήριο, σε βάρος του τέως που «ενοχοποιείται» στη δική τους αντίληψη για την εκλογική αποτυχία. Αυτή η ομάδα των στελεχών και όχι μόνο δεν αποκρύβουν πλέον ότι στο στόχαστρό τους είναι η αποδόμηση του Νίκου Αναστασιάδη. Κάτι που άρχισε την επομένη του συνεδρίου από διάφορα βήματα, από ευεργετηθέντες και μη του τέως Προέδρου.

Δεν θεωρείται διόλου τυχαίο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να εκφωνήσει ένα λόγο «απολογητικό» – κατά πολλούς συναγερμικούς – σε ότι αφορά τις προεδρικές εκλογές- και όχι τη γραπτή ομιλία που είχε στην τσέπη του, προκειμένου να «πείσει» τους επικριτές του πως έκανε ότι μπορούσε για τον «επίσημο προεδρικό υποψήφιο της Πινδάρου».

Οι προσκείμενοι στον τέως Πρόεδρο βεβαίως υποστηρίζουν, ότι ως παλιά καραβάνα της πολιτικής δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά… αφού είχε κατά νου ότι οι «σχεδιασμοί» για γιουχάϊσμά του που δεν είχαν υλοποιηθεί στην επίμαχη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, στις 7 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών, θα μπορούσαν να «υλοποιηθούν» στο συνέδριο…

Ο τέως Πρόεδρος αποχώρησε από το συνέδριο αμέσως μετά το ανοιχτό μέρος, χωρίς να ακούσει τα όσα είπαν οι 100 και πλέον σύνεδροι που μίλησαν στο κλειστό μέρος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ρήξη μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη ήταν περισσότερο από εμφανής. Και όλα δείχνουν ότι η επιρροή των δύο στη συναγερμική παράταξη θα είναι ένα ισχυρό στοιχείο δοκιμασίας της νέας προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου στο συνέδριο, κινήθηκε στο βατό πεδίο της επικοινωνίας, που κατέχει και της δίνει πόντους εντός και εκτός Συναγερμού και την έχει καταστήσει «εν δυνάμει» αντίπαλο δέος στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, για το 2028.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν να αποδείξουν πολλά επί τω έργω μέχρι να ξαναστηθούν οι κάλπες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές και δεν είναι προβλεπτό ποιες θα είναι οι συνθήκες εντός και στο διεθνές περιβάλλον που δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανένα εθνικό χώρο.

Η συναγερμική πρόεδρος κινήθηκε «έξυπνα» και σε αρμονία με το κοινό του συνεδρίου σε ότι αφορά την στάση του ΔΗΣΥ έναντι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, με την πρότασή της που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, για «εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Η κ. Δημητρίου θέλησε να κλείσει ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο, αυτό των «διαγραφών». Επέλεξε να γυρίσει σελίδα, κρατώντας στο «κομματικό μαντρί» όσους έκαναν άλλη επιλογή από την επίσημη επιλογή της Πινδάρου, στις προεδρικές.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός την ώρα που μετρά τις πληγές του, προφανώς και δεν έχει την πολυτέλεια, να συρρικνώνεται με κομματικές αποφάσεις, χωρίς να σημαίνει ότι δεν απαιτείται καθαρότητα θέσεων και προθέσεων και ως προς το πώς πολιτεύεται έναντι της νέας κυβέρνησης και του Προέδρου αλλά και σε ότι αφορά την παραγωγή πολιτικών προτάσεων.

Στη Βουλή, ο ΔΗΣΥ έδειξε «νύχια» στην κυβέρνηση ακόμη και για θέματα που διαχειρίζονται συναγερμικοί υπουργοί. Και οι δημόσιες παρεμβάσεις του συναγωνίζονταν σε αιχμηρότητα αυτές της Αριστεράς. Οι πιο πονηροί μιλούν για μια άτυπη «αθέατη» «συμπόρευση» που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε «συνεργασία» είτε σε ότι αφορά τα του Κυπριακού είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  • Ένας συντονισμός βημάτων που δεν είναι αρεστός σε μεγάλη μερίδα του συναγερμικού κόσμου, ακόμη σε εκείνους που δεν έχουν ακόμη χωνέψει πως έχασαν τις προεδρικές εκλογές κι από δικά τους λάθη και όχι αποκλειστικά του Νίκου Αναστασιάδη.

Είναι γεγονός ότι η Αννίτα Δημητρίου προσπαθεί να αυτονομηθεί από τα δύο ιερά τέρατα της παράταξής της. Επικοινωνιακά δεν φαίνεται μέχρι τώρα να έχει πρόβλημα. Παρουσιάζεται να κρατά ίσες αποστάσεις. Καταφέρνει να συναγωνίζεται στα ίσα τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Το όποιο κόστος έχουν υποστεί και οι δύο στη μέχρι τώρα σύντομη πορεία τους, το οφείλουν στους εαυτούς και όχι στους αντιπάλους τους ή στους όποιους τρίτους.

Στα της Πινδάρου η κ. Δημητρίου ελέγχεται από τους συναγωνιστές της σε όλες τις βαθμίδες ότι «λειτουργεί» στη σκιά του τέως προέδρου και «πολιτικού νονού» της, Αβέρωφ Νεοφύτου. Τεκμηριώνουν μάλιστα την κριτική τους με τις τέσσερις πρώτες επιλογές της, που αφορούν το στελεχιακό δυναμικό της Πινδάρου και τη νέα εικόνα του κόμματος του οποίου ηγείται.

>>Η πρώτη πράξη της συναγερμικής προέδρου ήταν ο επαναδιορισμός του γνωστού δικηγόρου Κρις Τριανταφυλλίδη, ως προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Θέση που ο κ. Τριανταφυλλίδης κατείχε επί προεδρίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Την επομένη του διορισμού του ο κ. Τριανταφυλλίδης συνέχισε, από τα social media, την έντονη κριτική του σε βάρος του Νίκου Αναστασιάδη.

>>Η δεύτερη επιλογή της, ήταν ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλάς για στη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Θέση που θα διατηρήσει στη νέα ηγετική ομάδα. Ο κ. Κουλλάς θεωρείται ένας από τους βουλευτές που πάλεψαν για την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου.

>> Η επιλογή της Νατάσας Πηλείδου για τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΗΣΥ, με αυξημένα καθήκοντα και ευθύνες, θεωρήθηκε ότι υπηρετεί τη λογική του τέως κομματικού προέδρου αφού είναι γνωστό ότι η τέως Υπουργός Ενέργειας εργάστηκε μέχρι τέλους και σε ψηλούς τόνους υπέρ της επίσημης κομματικής υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ.

>Και η τέταρτη επιλογή έγινε από την ομάδα των στελεχών της πρώτης γραμμής του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ήταν η γνωστή δικηγόρος Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, που υπηρέτησε ως εκπρόσωπος Τύπου στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Προοριζόταν να καλύψει μια δεύτερη θέση εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Τα κάστανα από τη φωτιά, για την πρόεδρο, έβγαλε ο νομικός σύμβουλος του κόμματος, που φρέναρε το διορισμό επικαλούμενος τη σχετική πρόνοια του κομματικού καταστατικού που αναφέρεται σε ένα εκπρόσωπο Τύπου.

Η πρώτη κυρία της Πινδάρου έχει να διαχειριστεί και την ηγετική ομάδα που προέκυψει από την αναμέτρηση του Σαββάτου, που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσει την ίδια στα καθήκοντά της όπως και το κόμμα σε χρονική περίοδο άκρως καθοριστική για το μέλλον του ΔΗΣΥ.

  • Αριθμοί δεν δημοσιοποιήθηκαν

Στο παγκύπριο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως μάθαμε από την Πινδάρου, είχαν δικαίωμα συμμετοχής τρεις χιλιάδες στελέχη. Στελέχη που είχαν προκριθεί επί ημερών Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετείχαν γύρω στους χίλιους συνέδρους. Κυρίως στο πρώτο μέρος.

Αυτός είναι και ο λόγος, λεν όσοι γνωρίζουν καλά τις γίνεται, που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ ο ακριβής αριθμός των συνέδρων, παρά το γεγονός ότι γινόταν καταγραφή προτού εισέλθουν στην αίθουσα του συνεδρίου.

Η χαμηλή συμμετοχή ήταν και ο λόγος που δεν ανακοινώθηκαν οι αριθμοί των ψηφισάντων παρά μόνο των καταψηφισάντων (δύο) την πρόταση της Αννίτας Δημητρίου για την κομματική στάση έναντι της κυβέρνησης. Στο ΔΗΣΥ μιλούν για παρουσία στο συνέδριο του σκληρού πυρήνα στελεχών που στηρίζουν Αβέρωφ Νεοφύτου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Ελλάδα και η Κύπρος: Ανάμεσα στην ισλαμιστική Σκύλλα, τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν και στην κεμαλική Χάρυβδη, τον δήθεν …”μετριοπαθή” Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: