Πιάνουν δουλειά τα στρατοδικεία στο Πακιστάν: Στο εδώλιο με συνοπτικές διαδικασίες συλληφθέντες στις διαδηλώσεις υπέρ του Ιμράν Χαν

Aνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συλαμβάνουν διαδηλωτή στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ. EPA/SHAHZAIB AKBER




Στο Πακιστάν οι αρχές άρχισαν στα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα στρατοδικεία της χώρας δίκες πολιτών που φέρονται να ενεπλάκησαν σε αιματηρές ταραχές και επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των ένοπλων δυνάμεων εξαιτίας της σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.

Το γεγονός ανακοίνωσε ο επικεφαλής του στρατού Άσιμ Μουνίρ.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων ενόπλων δυνάμεων, ο αρχηγός του στρατού επισκέφθηκε εγκαταστάσεις των ένοπλων δυνάμεων που «βανδαλίστηκαν από ταραχοποιούς με πολιτικά κίνητρα» στη Λαχώρη (ανατολικά).

Οι δίκες «σε βάρος αυτών που σχεδίασαν, υποκίνησαν, υπέθαλψαν και διέπραξαν» τις ταραχές, στις οποίες ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε με τον όρο «η τραγωδία της 9ης Μαΐου», άρχισε δυνάμει «της νομοθεσίας για τις ένοπλες δυνάμεις και τα κρατικά μυστικά», δήλωσε απευθυνόμενος σε αξιωματικούς και στρατιώτες.

Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει ελάχιστη διαφάνεια στις δίκες αυτές και η διαδικασία άσκησης εφέσεων σε πολιτικά δικαστήρια θα είναι μακρά και εξαιρετικά περίπλοκη, σύμφωνα με ειδικούς.

Η απόφαση να δικαστούν πολίτες από στρατοδικεία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν.

Η Πατρίσια Γκόσμαν, κορυφαίο στέλεχος του τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που είναι αρμόδιο για την Ασία, κατήγγειλε πως οι πακιστανικές αρχές προχώρησαν σε χιλιάδες «αυθαίρετες συλλήψεις ειρηνικών ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και ειρηνικών διαδηλωτών», τονίζοντας πως «όποιος κατηγορείται για βίαιες ενέργειες πρέπει να αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει της ορθής διαδικασίας και τα δικαιώματά του πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ δήλωσε χθες Κυριακή ότι όσοι ενέχονται σε επιθέσεις εναντίον πολιτικών θεσμών θα δικαστούν σε ποινικά δικαστήρια, δυνάμει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Η σύλληψη του κ. Χαν, που κατηγορείται για διαφθορά, πυροδότησαν μαζικές κινητοποιήσεις και ταραχές σε όλη τη χώρα. Αντιδρώντας, οι αρχές εξαπέλυσαν κύμα μαζικών συλλήψεων –η HRW υπολογίζει πως ξεπέρασαν τις 4.000–, βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως μέλη του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

Στην τελική ευθεία η Τουρκία για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών: «Κλειδί» η στάση Ογάν, στις σεισμόπληκτες περιοχές επικεντρώνει ο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: