Παραβιάστηκαν όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ: Η Νότια Κορέα ανάκτησε συντρίμμια του κατασκοπευτικού δορυφόρου της Βόρειας Κορέας

epa10664115 A handout photo made available by the South Korean Defense Ministry shows an object salvaged by South Korea’s military that is presumed to be part of the North Korean military spy satellite that crashed into sea following a launch failure, in the Yellow Sea, South Korea, 31 May 2023. According to South Korea’s Joint Chiefs of Staff (JCS) North Korea launched Military Satellite. EPA, South Korean Defense Ministry HANDOUT




Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη διαδικασία ανάσυρσης συντριμμιών βορειοκορεατικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, που κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος του πυραύλου που τον μετέφερε για να τον θέσει σε τροχιά.

«Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ (…) της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ» και βρίσκονται στη διαδικασία «ανάκτησής του», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η εκτόξευση «βαλλιστικού πυραύλου» στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Τόκιο την «καταδικάζει σθεναρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως αποπειράθηκε να θέσει σε τροχιά «στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης» σήμερα, αλλά η προσπάθεια αυτή απέτυχε και ο δορυφόρος κατέπεσε στη θάλασσα, αφού προκάλεσε συναγερμό στην Ιαπωνία και την κατά λάθος αποστολή μηνύματος σε κατοίκους της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ, πως μπορεί να χρειαζόταν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

  • Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει» την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου» στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θύμισε ακόμη πως οποιαδήποτε εκτόξευση από μέρους της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων «αντίκειται» προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που της απαγορεύουν την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά κατέληξε «στη θάλασσα», λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη ο κινητήρας πυραύλου «δύο σταδίων» που τον μετέφερε.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Σεούλ, Korea Republic – Τόκιο, Japan – Νέα Υόρκη, United Nations

“Αποτύχαμε”, παραδέχεται η Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως δεν πέτυχε η προσπάθειά της να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: