Όχι στην έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάς: Να δουν το καθαρό του βλέμμα και μετά να αποφασίσουν οι δικαστές Ανωτάτου Δικαστηρίου

FILE PHOTO: Με το σήμα της νίκης και φωνάζοντας το σύνθημα «Λευτεριά στο Κουρδιστάν» εξήλθε του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Κενάν Αγιάς. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*

Τον είδαν την περασμένη εβδομάδα, να τον ξαναδούν καλά στις 9 Μαΐου οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου, πριν εκδώσουν την απόφασή τους στις 16 του μηνός. Πριν καταδικάσουν αυτό τον άνθρωπο, όχι μόνο σε άδικη δίκη, μα και σε εξευτελιστική μεταχείριση.

Πρώτα από τις γερμανικές και έπειτα από τις τουρκικές Αρχές. Να δουν το καθαρό βλέμμα του και να σκεφτούν αν έχουν απέναντί τους έναν «τρομοκράτη», όπως τον ονομάζουν αυθαίρετα τα τουρκικά ΜΜΕ που δημιουργούν κλίμα έντασης (και πανηγυρισμών) γύρω από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Να τον δουν καλά, να απορροφήσουν τις έγνοιες του και ύστερα να αναλάβουν την ευθύνη τους και να αποφασίσουν αν αξίζει σε αυτό τον άνθρωπο να επιστρέψει στις τουρκικές φυλακές και ποιο είναι τελικά το αδίκημά του.

  • Ξέρετε ποιες είναι οι έγνοιες του; Η ελευθερία του Κουρδιστάν και της Κύπρου, η χειραφέτηση του ανθρώπου, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η αξιοπρέπεια. Η συνέχιση της φιλίας των λαών μας. Μας στέλνει συνεχώς μηνύματα από τη φυλακή: Να μην επιτρέψουμε η Κύπρος να «πέσει» στα μάτια των Κούρδων.

Να μην νιώσουν οι Κούρδοι για την Κύπρο, όπως ένιωσαν για την Ελλάδα το 1999 και την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Να ξαναβρεθούμε σε ελεύθερο περιβάλλον και να μιλήσουμε για αντίσταση. Να μην αφήσουμε τις δικαστικές αρχές να εγκρίνουν το έγκλημα του 1974.

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η έκδοση του Κενάν Αγιάς στη Γερμανία και η διαδοχική έκδοσή του στην Τουρκία, όποιος όρος κι αν συνοδεύει την πρωτόδικη απόφαση, είναι σαν βουβή έγκριση των γενοκτονικών πολιτικών της Άγκυρας. Στο Κουρδιστάν, στην Κύπρο, στη Ροζιάβα, στην Αρμενία.

Αυτό μεταδίδουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, που ασχολούνται εντατικά με το ζήτημα, μετά την απόφαση της 19ης Απριλίου. Πως ο όρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου για μη έκδοση του «τρομοκράτη» στην Τουρκία… «κλιμακώνει την ένταση».

Σαν τραμπούκοι της περιοχής, προσπαθούν να επιβάλουν το φιρμάνι τους εις βάρος της ζωής ενός ανθρώπου που επέλεξε να αφιερωθεί στο δικαίωμα του Κουρδιστάν να έχει γη και πατρίδα.

Χωρίς διάθεση πατροναρίσματος, λοιπόν, να τον δουν καλά οι δικαστές πριν την απόφαση της 16ης Μαΐου. Να προσπαθήσουν να τον καταλάβουν, να δουν το φως του προσώπου του, την ώρα που εξέρχεται του Ανωτάτου και στέλνει μήνυμα νίκης στους συντρόφους του.

  • Πριν ανακοινώσουν οτιδήποτε, να σκεφτούν αν αξίζει η καταδίκη ενός ολόκληρου λαού, στο πρόσωπο του Κενάν Αγιάς, ενός 49χρονου Κούρδου που η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε ως πολιτικό πρόσφυγα πριν 10 χρόνια επειδή στην Τουρκία απειλείται η ζωή και η ελευθερία του. Καθώς βρίσκονται μπροστά σε δύο επιλογές:

Είτε θα ανεχτούμε την αδικία εις βάρος ενός ανθρώπου που δεν έβλαψε κανέναν είτε θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα υπεράσπισης της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μήνυμα που θα φτάσει στο κανιβαλιστικό τουρκικό κράτος και στη σύμμαχό του Γερμανία, που κυνηγά κυνηγημένους ανθρώπους με «δικαιολογία» λίστες που φτάνουν από τις τουρκικές Αρχές. Μήνυμα που θα φτάσει σε κάθε Κούρδο και κάθε Κούρδισσα, που αγαπούν την Κύπρο σαν δική τους πατρίδα και έχουν έγνοια και για τη δική μας ελευθερία.

Σαν τον Κενάν Αγιάς, που έγινε αδερφός μας και ενδιαφέρεται παραπάνω για τη φιλία των δύο λαών, παρά για το προσωπικό του βάσανο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα πολιτικά τζάκια έχουν πιάσει «στασίδι» στη Βουλή και σε άλλα υψηλά δημόσια αξιώματα: Μα τι νομίζουν ότι είναι; Οικογενειακή παράδοση ή επιχείρηση;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: