Ο διάλογος του Προέδρου Μπάιντεν με τους δημοσιογράφους για την Τουρκία: Ακούγεται γνωστό, έτσι δεν είναι; απαντά όταν του λένε για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων

US President Joe Biden speaks with members of the media on the South Lawn of the White House after returning aboard Marine One, in Washington, DC, USA, 28 March 2023. Biden was in Morrisville, North Carolina touring Wolfspeed, a semiconductor manufacturer. EPA, Ken Cedeno / POOL




«Α, έτσι είναι; Δεν πήρα κανένα (δεν ακούγεται). Ελπίζω όποιος κερδίσει να κερδίσει. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν έχει να πει ότιδήποτε για τις τουρκικές εκλογές.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις τουρκικές εκλογές; Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει διαφωνία για τα αποτελέσματα του Προέδρου Ερντογάν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, έτσι είναι; Δεν πήρα κανένα (δεν ακούγεται).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το κόμμα της αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι ηγείται. Και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο Ερντογάν ηγείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούγεται γνωστό, έτσι δεν είναι;

Όχι, κοίτα, απλά ελπίζω να πάει — όποιος κερδίσει, (να) κερδίσει. Θέλω να πω, υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε αυτό το μέρος του κόσμου αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχει συμβεί αυτό (σ.σ.: εννοεί τα προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά όπου εμπλέκεται η Τουρκία)..

  • Η ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τοποθετήθηκε για τις τουρκικές εκλογές, και δεν αναμένεται να το πράξει πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και καταμετρηθούν όλοι οι ψήφοι.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταλ Πάτελ εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την προσδοκία των ΗΠΑ να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Τουρκία, βασισμένες σε μια δημοκρατική διαδικασία.

Διαμήνυσε ακόμα πως οι ΗΠΑ δεν επιλέγουν πλευρές στις εκλογές.

Ο κ. Πάτελ εκτίμησε ότι οι εκλογές στην Τουρκία δεν θα επηρεάσουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει ο τουρκικός λαός, και να εμβαθύνει αυτές τις σχέσεις.

Τόνισε ότι:

“Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη. Πιστεύουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ”.

«Η Τουρκία είναι, φυσικά, ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε έναν αριθμό θεμάτων τα οποία είναι σημαντικά για τις ΗΠΑ», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος αναφέροντας επιγραμματικά το ρόλο της για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κομμένη στα δύο, Τουρκία, στο έλεος του ισλαμιστή Ερντογάν: Δεν θα παραδώσει την προεδρική καρέκλα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: