Ο αμερικανο-κινέζικος ψυχρός πόλεμος ξεκίνησε υποστηρίζει ο Νουριέλ Ρουμπινί: Αργόσυρτη αλλά βέβαιη η σύγκρουση, προβλέπει

O παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί [Δ] συνομιλεί με τον δημοσιογράφο του Bloomberg Σωτήρη Νίκα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 27/4/2023. Φωτογραφία: Hellas Journal




Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις με την Κίνα και την επιφυλακτικότητα των Κινέζων αξιωματούχων για οικονομική αποσύνδεση, η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο δυνάμεων φαίνεται μάταιη εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Σε αυτό το ολοένα και πιο  δυσμενές κλίμα, ο κατακερματισμός υπερισχύει της συνεργασίας και ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης για την Ταϊβάν είναι μεγάλος.

Πρόσφατα, λεει ο Ρουμπινί, παρακολούθησα το China Development Forum (CDF) στο Πεκίνο, μια ετήσια συγκέντρωση ανώτερων επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, πρώην υπευθύνων χάραξης πολιτικής και κορυφαίων Κινέζων αξιωματούχων. Το φετινό συνέδριο ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε με ζωντανή παρουσία από το 2019 και πρόσφερε στους δυτικούς παρατηρητές την ευκαιρία να συναντήσουν τη νέα ανώτερη ηγεσία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού Li Qiang.

Η εκδήλωση πρόσφερε επίσης στον Li την πρώτη του ευκαιρία να συνεργαστεί με ξένους εκπροσώπους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ενώ πολλά έχουν ειπωθεί για τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ότι διορίζει τους απόλυτα πιστούς του σε κρίσιμες θέσεις εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και της κυβέρνησης, οι συζητήσεις μας με τον Li και άλλους υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους πρόσφεραν μια πιο σαφή εικόνα για τις πολιτικές και το στυλ ηγεσίας τους.

Πριν γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο, ο Li υπηρέτησε ως γραμματέας του CPC στη Σαγκάη. Ως μεταρρυθμιστής και υποστηρικτής της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πείσει την Tesla να χτίσει ένα μεγάλο εργοστάσιο στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επέβαλε την αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID-19 του Xi και επέβλεψε ένα δίμηνο lockdown στη Σαγκάη.

Ευτυχώς για τον Li, ανταμείφθηκε για την πίστη του και δεν έγινε αποδιοπομπαίος τράγος για την αποτυχία της πολιτικής. Η στενή του σχέση με τον Σι του επέτρεψε επίσης να πείσει τον Κινέζο πρόεδρο να αντιστρέψει τους μηδενικούς περιορισμούς για τον COVID-19 μέσα σε μια νύχτα, όταν η πολιτική αποδείχθηκε μη βιώσιμη. Κατά τη συνάντησή μας, ο Lι επανέλαβε τη δέσμευση της Κίνας για «μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα», ένα μήνυμα που μετέφεραν και άλλοι Κινέζοι ηγέτες.

Το αξιοσημείωτο πνεύμα του Lι έρχεται σε έντονη αντίθεση με την πιο συγκρατημένη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού Li Keqiang, τον οποίο γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη θητεία του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, έκανε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, να γελάσει δυνατά, αποδίδοντας τη χαρούμενη διάθεσή του στο viral βίντεο του Κουκ να χειροκροτείται από τα πλήθη κατά την επίσκεψή του σε κατάστημα της Apple στο Πεκίνο. Αστειεύτηκε μάλιστα με ένα βίντεο με αμερικανούς νομοθέτες να “ψήνουν” στη σχάρα τον διευθύνοντα σύμβουλο της TikTok, Shou Zi Chew, το οποίο είχε επίσης γίνει viral εκείνη την εβδομάδα.

Σε αντίθεση με τον Κουκ, σημείωσε, το πολιορκημένο αφεντικό της TikTok δεν χαμογελούσε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στο Κογκρέσο. Το αστείο του Lι περιλάμβανε μια σιωπηρή προειδοποίηση ότι παρόλο που οι αμερικανικές εταιρείες είναι ακόμα ευπρόσδεκτες στην Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να παίξει σκληρά αν οι εταιρείες και τα συμφέροντά της αντιμετωπίζονται άσχημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κρυφή απειλή του LI αποτυπώνει την τρέχουσα στάση της Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ. Αν και οι ανώτεροι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής στην Κίνα συχνά μιλούν για άνοιγμα, οι πολιτικές της Κίνας εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και τον έλεγχο έναντι της μεταρρύθμισης.

Ο Τσιν Γκανγκ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, υιοθέτησε μια επιθετική στάση κατά τις ομιλίες του στο CDF. Δίνοντας ένα  υπόγειο χτύπημα στις ΗΠΑ, ο Τσιν προειδοποίησε τους δυτικούς παρευρισκόμενους ότι ενώ η Κίνα στοχεύει να διατηρήσει ένα ανοιχτό παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς, η χώρα θα απαντούσε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια να την παρασύρουν σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

Προσπάθεια κατευνασμού της Κίνας 

Σε μια πρόσφατη ομιλία της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες της Κίνας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να «συγκρατήσουν» την άνοδό τους και να αποσυνδεθούν από την οικονομία τους. Οι πρόσφατες αμερικανικές ενέργειες που περιορίζουν το εμπόριο με την Κίνα, διευκρίνισε, βασίστηκαν σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια παρά σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Αλλά ο κατευνασμός της Κίνας θα είναι δύσκολος όταν οι ΗΠΑ φέρεται να σχεδιάζουν να επιβάλουν εκτεταμένους περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα. Μέχρι σήμερα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ήταν δεκτικοί στις προσπάθειες της Yellen και του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken να ανοίξουν ένα διάλογο για το πώς να μεγιστοποιηθεί η συνεργασία, να ελαχιστοποιηθούν οι περιοχές αντιπαράθεσης και να διαχειριστούν τον κλιμακούμενο στρατηγικό ανταγωνισμό και αντιπαλότητα των δύο δυνάμεων.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε πρόσφατα μια παρόμοια ρεαλιστική παρέμβαση στην οποία υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει «να επικεντρωθεί στην απομάκρυνση του κινδύνου παρά στην αποσύνδεση» από την Κίνα, αλλά τόνισε επίσης τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι κινεζικές πολιτικές αποτελούν απειλή για την Ευρώπη και τη Δύση. . Η ομιλία της δεν έτυχε καλής υποδοχής στο Πεκίνο και ουσιαστικά σνομπαρίσθηκε όταν επισκέφθηκε την Κίνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν τον Απρίλιο, ενώ ο πιο συμβιβαστικός Μακρόν έτυχε υποδοχής στο κόκκινο χαλί.

Η Κίνα προσπαθεί επί του παρόντος να μπεί ως σφήνα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ έχουν σημαντικά συμφέροντα στην Κίνα, πολλοί Ευρωπαίοι CEOs παρευρέθηκαν στο CDF, σε αντίθεση με την περιορισμένη παρουσία Αμερικανών επιχειρηματικών ηγετών.

Και τα αμφιλεγόμενα σχόλια του Μακρόν κατά την επίσκεψή του τον Απρίλιο, ιδιαίτερα η δήλωσή του ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει «υποτελής» των ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι η προσπάθεια μπορεί να είχε επιτυχία. Αλλά ένα  ανακοινωθέν της G7 που ακολούθησε επιβεβαίωσε τη στάση της Δύσης σχετικά με την Ταϊβάν καταδικάζοντας τις επιθετικές πολιτικές της Κίνας προς το νησί. Η σιωπηρή υποστήριξη της Κίνας στη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα θα αποτρέψει την Ευρώπη από το να υποκύψει σε μια επίθεση γοητείας.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Όριο χρέους των ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος φοβάται οικονομική καταστροφή σε περίπτωση παρατεταμένης στάσης πληρωμών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: