Ξαφνικός θάνατος για υπουργό του Πούτιν που είχε αποκαλέσει φασιστικό τον πόλεμο και βάρβαρο το καθεστώς του Κρεμλίνου: Ατέλειωτη λίστα «μυστήριων» θανάτων στη ρωσική ελίτ [videos]

Ο υφυπουργός Επιστήμης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ρωσίας, Πιότρ Κουτσερένκο, 46 ετών, πέθανε ενώ επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Κούβα το Σάββατο. Screenshot via YouTube@CRUX/https://www.youtube.com/watch?v=hUTfiz8XYRU




Ένας Ρώσος υπουργός πέθανε από –μέχρι στιγμής– άγνωστα αίτια αφού αρρώστησε καθώς ταξίδευε με αεροπλάνο το Σάββατο.

Πρόκειται για τον τελευταίο σε μια σειρά μυστηριωδών θανάτων στους κόλπους των ελίτ της Ρωσίας.

  • Ο υφυπουργός Επιστήμης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ρωσίας, Πιότρ Κουτσερένκο, 46 ετών, πέθανε ενώ επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Κούβα το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο.

«Ο Κουτσερένκο ένιωθε άρρωστος ενώ βρισκόταν σε αεροπλάνο με ρωσική αντιπροσωπεία που επέστρεφε από επαγγελματικό ταξίδι στην Κούβα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πόλη Μινεράλνιε Βόντι, όπου οι γιατροί προσπάθησαν να βοηθήσουν», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, προσθέτοντας ότι ο υπουργός δεν μπορούσε να σωθεί.

Η οικογένεια του Κουτσερένκο είπε ότι ο θάνατός του μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή πάθηση, αλλά η ιατροδικαστική εξέταση θα διεξαχθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Zvezda.

  • Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν γνώριζε την αιτία θανάτου του Κουτσερένκο.

Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Σούπερ, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε στο κανάλι του στο Telegram ότι είχε μιλήσει με τον Κουτσερένκο «λίγες μέρες» πριν από τη φυγή του. Είπε ότι ο Κουτσερένκο φοβόταν για την ασφάλειά του και τον ενθάρρυνε να φύγει από τη Ρωσία.

«Σώστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Φύγε το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορείς να φανταστείς τον βαθμό βαρβαρότητας του κράτους μας. Σε ένα χρόνο δεν θα αναγνωρίζεις καθόλου τη Ρωσία. Φεύγοντας κάνεις το σωστό», είπε ο Κουτσερένκο, σύμφωνα με τον Σούπερ.

Ο Σούπερ είπε ότι ρώτησε τον Κουτσερένκο αν ήθελε κι αυτός να φύγει από τη Ρωσία, ερώτηση στην οποία, όπως είπε, ο υπουργός απάντησε:

«Δεν είναι πλέον δυνατό να το κάνει κανείς. Μας αφαιρούν τα διαβατήρια. Και δεν υπάρχει μέρος όπου να είναι χαρούμενοι [σ.σ. να δεχθούν] τον αναπληρωτή Ρώσο υπουργό μετά από αυτή τη φασιστική εισβολή».

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ο Κουτσερένκο του είπε ότι έπαιρνε αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

  • «Τα πίνω σε χούφτες. Και δεν βοηθάει πολύ. Δεν κοιμάμαι σχεδόν. Νιώθω απαίσια. Είμαστε όλοι όμηροι. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Διαφορετικά, συνθλιβόμαστε αμέσως σαν ζωύφια».

Μυστηριώδεις θάνατοι κατ’ εξακολούθηση

Ο θάνατος του Κουτσερένκο δεν είναι ο πρώτος ανεξήγητος θάνατος στη Ρωσία που προκαλεί ερωτηματικά.

Τουλάχιστον 13 Ρώσοι επιχειρηματίες υψηλού προφίλ έχουν πεθάνει από “αυτοκτονία” ή σε ανεξήγητα ατυχήματα τον τελευταίο χρόνο, με έξι από αυτούς να συνδέονται με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας.

Ο Ρώσος μεγιστάνας των λουκάνικων που έγινε στη συνέχεια βουλευτής, ο Πάβελ Άντοφ πέθανε στην Ινδία τον Δεκέμβριο, αφού έπεσε από τον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου του, σύμφωνα με την ινδική αστυνομία.

Ο θάνατος του Αντόφ ήρθε μετά τον θάνατο του φίλου και συνοδοιπόρου του, Βλαντιμίρ Μπουντάνοφ από καρδιακή προσβολή στα 65α γενέθλια του Αντόφ, δύο ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο Μπουντάνοφ ήταν 61 ετών και είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, είπε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο θάνατος του Αντόφ ήταν αυτοκτονία.

Ο Αλεξάντερ Μπουζάκοφ, επικεφαλής ενός μεγάλου ρωσικού ναυπηγείου που ειδικεύεται στην κατασκευή μη πυρηνικών υποβρυχίων, πέθανε ξαφνικά τον Δεκέμβριο, χωρίς να αναφέρουν οι αρχές αιτία θανάτου.

Ο Ανατολόλι Γκερασένκο,  ο πρώην πρύτανης του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας, πέθανε σε απροσδιόριστο δυστύχημα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του ινστιτούτου.

Ο πρόεδρος της Lukoil Ραβίλ Μαγκάνοφ πέθανε στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού έπεσε από το παράθυρο ενός νοσοκομείου στη Μόσχα, σύμφωνα με το TASS.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Πετσόριν,  ο οποίος ήταν ο κορυφαίος διευθυντής της Εταιρείας για την Ανάπτυξη της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής, βρέθηκε νεκρός στο Βλαδιβοστόκ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Πετόριν πνίγηκε στις 10 Σεπτεμβρίου κοντά στο ακρωτήριο Ιγνάτιεφ στο Βλαδιβοστόκ, μετέδωσαν περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

Ένας άλλος κορυφαίος διευθυντής της Lukoil, ο Αλεξάντερ Σουμπότιν,  βρέθηκε νεκρός κοντά στη Μόσχα τον Μάιο, αφού φέρεται να επισκέφθηκε έναν σαμάνο, μετέδωσε το TASS.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Πανικός! Πήραν τα όπλα και κυνηγούν τον «δικτάτορα» Πούτιν: Επιχειρούν επί ρωσικού εδάφους Ρώσοι αντικαθεστωτικοί της Λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: