Νέα κοινοβουλευτικά ήθη: Αντί για προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους …αυλοκόλακες και πραιτωριανοί στα ψηφοδέλτια επικρατείας των μεγάλων κομμάτων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, μιλούν στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας για τις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, στα γραφεία του κόμματος, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα

Με τούτους εδώ είναι βέβαιον ότι θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε περί κοινοβουλευτικών ηθών. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους αδίστακτους εκλογομάγειρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στους άλλους «συστημικούς», τα τρία κόμματα δηλαδή που αυτάρεσκα προσδιορίζονται ως συστατικά του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», λες και αυτοί που είναι απέξω είναι θιασώτες της απολυταρχίας.

Σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης τα «ψηφοδέλτια επικρατείας» συγκροτούνταν από την «κρεμ ντε λα κρεμ» του ανθρώπινου δυναμικού που μπορούσε να προσελκύσει κάθε κόμμα. Προσωπικότητες δηλαδή οικουμενικής αποδοχής με ευρύτατο κύρος και διακριτό έργο, είτε στο χώρο της πολιτικής, είτε των επιστημών, είτε των τεχνών.

Ονόματα βαριά, που σηματοδοτούσαν (στο μέτρο του δυνατού πάντα, γιατί στην Ελλάδα είμαστε…) την αριστεία και το αριστεύειν. Τις εκλόγιμες θέσεις εκτός από αυτούς τους προβεβλημένους πολίτες, συχνά καταλάμβαναν και βετεράνοι της πολιτικής, αλλά με βαρύνουσα προιστορία. Πρωθυπουργοί,  κορυφαίοι πρώην υπουργοί, ή εμβληματικές προσωπικότητες της εκάστοτε παράταξης.

Ποτέ όμως νεόφερτοι, ανεπάγγελτοι, κομματικά τσουτσέκια(συγχωρήστε μου την έκφραση, αλλά αποδίδει άριστα την σύνθεση ειδικά στα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), ανώνυμοι πραιτοριανοί του εκάστοτε πρωθυπουργού και πάσης άλλης φύσεως απολειφάδια που αν εκτίθονταν στην κρίση του εκλογικού σώματος δεν θα εύρισκαν ούτε την ψήφο τους.

  • Όταν λοιπόν πρωτοάκουσα το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας πήγα να πέσω από την καρέκλα μου. Στις πρώτες πέντε εκλόγιμες θέσεις …κυβερνητικοί, κομματικοί και διορισμένοι αξιωματούχοι της απολύτου εμπιστοσύνης Μητσοτάκη!

Ενας αντιπαθέστατος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, παλαιός ιπποκόμος της Ντόρας και νυν τροχονόμος του Ταμείου Ανάκαμψης, ένας υπουργός αποδεδειγμένα μειωμένης επάρκειας που ήρθε μεταγραφή από τα αζήτητα της Κύπρου, μια διορισμένη διοικητική υπάλληλος, πρώην στενή συνεργάτιδα της Νίκης Κεραμέως που ξεκίνησε την (χαμηλής πτήσης) καριέρα της με τον…Γιώργο Παπανδρέου, ένας παγκοσμίως άγνωστος Γενικός Γραμματέας και επικεφαλής μία …ακτιβίστρια κατηγορίας φτερού, που ξεκατινιαζόταν στα social για να στηρίζει τα γερμανικά…Lidl.

Με διακηρυγμένες θέσεις υπέρ της αθρόας (λαθρο)μετανάστευσης και ειδική στην φροντίδα των…ασυνόδευτων προσφυγόπουλων (σ.σ. και των…ασυνόδευτών μαντραχαλάδων του ΙSIS που παριστάνουν τους ανήλικους γιατί «έχασαν» το διαβατήριο τους και δηλώνουν ημερομηνία γέννησης…κατά προσέγγιση).

Αυτό λοιπόν είναι το …ένδοξο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Μητσοτάκη. Αμ του άλλου; Του σιωπηλού, ανέκφραστου και αγέλαστου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με την βουκολική εκφορά λόγου; Πάλι για να κλαις.

Επικεφαλής ο …επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, ένας νεαρός συνταγματολόγος με καλές σπουδές, αλλά χωρίς επαγγελματικές περγαμηνές ή διακριτό δημόσιο λόγο, αμέσως μετά ο …εκπρόσωπος τύπου του κόμματος(!) κι ύστερα η κυρία που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο χάρις στην (μεταχρονολογημένη) καταγγελία της κακοποίησης της από τον Αλέξη Γεωργούλη.

Το ένα κοινό στοιχείο που συνδέει όλους αυτούς με την Αγαπηδάκη της ΝΔ είναι ότι πρωτοστάτησαν στο «Μένουμε Ευρώπη». Και το δεύτερο είναι ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν βρισκόταν ο αρχηγός να τους βολέψει…

  • Ερχόμενος στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή θέλω να είμαι αντικειμενικός πρέπει να ομολογήσω ότι τηρήθηκαν κάποια προσχήματα των μεταπολιτευτικών κοινοβουλευτικών ηθών που ανέφερα στην αρχή.

Τον, επικεφαλής γιατρό του Χάρβαρντ δεν τον γνωρίζω και πιθανότατα υπάρχουν άλλοι πιο επιφανείς επιστήμονες της διασποράς στον ίδιο τομέα. Αλλά τέλος πάντων είναι ένας επιστήμονας εγνωσμένου κύρους.

Δεύτερη μία διακεκριμένη συνάδελφος με αιχμηρή πένα -ας πούμε ότι τρώγεται κι αυτό. Τρίτος ένας πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός άμυνας με  εθνικά ανακλαστικά. Και τέταρτη η εκπρόσωπος τύπου που δεν είχε ανάγκη το Επικρατείας γιατί λόγω αναγνωρισιμότητας θα εκλεγόταν οπουδήποτε.

Αλλά ας δεχτούμε ότι τη χρειάζεται το κόμμα στη θέση της μέχρι να φθάσουμε στη κάλπη. Στη συνέχεια η λίστα διανθίζεται με κομματικά στελέχη, όπως ο στενός συνεργάτης του Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, κάποιους αξιόλογους επιστήμονες και βεβαίως για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις περί του ευρωπαικού προσανατολισμού του κόμματος, μπήκε σφήνα και ένα παλαιό στέλεχος της Κομισιόν με ισχυρή αναφορά στον διαπλεκόμενο επιχειρηματικό κόσμο…

Μια πρώτη παρατήρηση λοιπόν και για τα τρία ψηφοδέλτια επικρατείας είναι ότι στερούνται ανθρώπους του πνεύματος με διεθνή καταξίωση. Και τέτοιοι υπάρχουν, αλλά που να μπλέξουν με τον βόθρο των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Μία δεύτερη παρατήρηση που αφορά πρωτίστως τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι, όπως προανάφερα, η προκλητική ευνοιοκρατία. Ημέτεροι χαμηλών προδιαγραφών που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εκλεγούν δια της ευθείας οδού, μπαίνουν στην βουλή δια της πλαγίας επειδή είναι τα πεκινουά του αρχηγού.

Λυπάμαι που το λέω αλλά επί Μητσοτάκη καταφέραμε να ευτελίσουμε και το νόημα των ψηφοδέλτιων επικρατείας που σταδιακά θα εκφυλιστούν σε λίστες πραιτωριανών με μηδέν αναφορά στην συνείδηση του κόσμου πέραν ενός πολύ στενού κομματικού ακροατηρίου. Πραγματική κατάντια…

*Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Unfair τώρα και στους ορθόδοξους Σέρβους; Μη έντιμη η ελληνική στάση με την αποχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ η Κύπρος ψήφισε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: